Gözler Merkez Bankası'nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor: Beklentiler ne yönde?

Piyasalar gözünü Merkez Bankası'na çevirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında faiz kararını açıklayacak. Peki beklentiler ne yönde, faiz indirimi gelecek mi? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Ekim 2024 , 01:05 Güncelleme Tarihi :17 Ekim 2024 , 11:18
Gözler Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor: Beklentiler ne yönde?

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yılın 10. faiz kararını açıklamak üzere MB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanıyor.

GEÇEN AY YÜZDE 50 SABİT TUTULMUŞTU

Banka, politika faizini en son mart ayında yüzde 50'ye çıkardı. Geçen ay gerçekleştirilen faiz kararı toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu.

Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak? Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak?

BEKLENTİLER DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEYECEĞİ YÖNÜNDE

Ekonomistlerin beklentisi bankanın ekim ayı için de faizde değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Karar metninde verilecek mesajlar da yakından takip edilecek.

Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak? Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak?

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Gözler Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor: Beklentiler ne yönde?

Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak? Gözler Merkez Bankası'na çevrildi! Faiz kararı ne olacak?

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 47,50 olarak hesaplandı.

Ayrıca ekonomistlerden 5'i yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 7'si yüzde 47,5 olacağını öngördü. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı öncesi piyasalarda öncü olan verilerde son durum şu şekilde:

- Enflasyon eylülde aylık yüzde 2,97'ye yükselirken, yıllık bazda yüzde 49,38'e geriledi.

- İşsizlik oranı ağustosta aylık 0,3 puan düşüşle yüzde 8,5 oldu. 8 ayda 650 binin üzerinde istihdam artışı gerçekleşti.

- Sanayi üretim endeksi, ağustosta aylık bazda yüzde 1,6, yıllık bazda yüzde 5,3 azalış gösterdi.


MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARINI NASIL BELİRLİYOR?

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarda faiz oranlarını nasıl belirlediklerini açıkladı.

Karahan şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon görünümüne ve enflasyon beklentilerine bakıyoruz. Enflasyondaki ana eğilimdeki düşüşe bağlı olarak para politikası duruşumuzu belirliyoruz. Yurt içi talepteki yavaşlama da enflasyon görünümünde önemli. Fiyatlama davranışlarını takip ediyoruz. Dolayısıyla oldukça fazla sayıda veriyi gözden geçirerek kararlarımızı alıyoruz. Aylık enflasyonun ana eğiliminde de para politikası duruşunu belirlerken burada yaşanacak belirgin ve kalıcı bir düşüşten emin olmak istiyoruz."

PİYASALARDA SON DURUM

Altın

Dolar

Euro

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN