8 GÜNDE 62 SAYFA
Duyurular guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' ile 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' başlıkları altında yapılıyor. Hileli ürünlere her gün yenileri eklenirken, liste giderek kabarıyor.
1 Ekim'den bu yana paylaşılan liste 62 sayfaya çıkarken, 8 Ekim taklit ve tağşiş yapan markalar belli oldu.
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
LİSTEDE NELER VAR?
Yeni listede en çok zeytinyağlarında taklit ve tağşişe rastlanırken; sucuk ve köftede kanatlı eti, Adana kebabında kalp, pekmezde ilaç etken maddesi, zeytinyağında tohum yağları ve kekikte yabancı maddeler tespit edildi.
Balda da taklit ve tağşiş belirlendi. Bu hileleri gerçekleştirenler marka isimleriyle birlikte teşhir ediliyor. Listenin geneline ise et ürünleri ağırlığını koyduğu görülüyor.
TÜRKİYE KÖFTECİYİ KONUŞUYOR
Türk halkı bu hilecileri yakından takip ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerinde Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti bulunduğu iddia edildi.
Çok sayıda şubesi olan köfte zincirinin yetkilileri, dava açarak isminin açıklanmasını engellemek istedi.
Vatandaşlar, iki şubesindeki ürünlerde domuz eti çıkan firmaya tepkisini sosyal medyada dile getirdi.
Duruma tepki gösteren vatandaş, hilecilere verilen cezaların artırılması gerektiğinin altını çizdi.
SAHİBİ SIRRA KADEM BASTI
'Helal Sertifika' ile ürünlerini satan firmanın sahibi Yusuf Akkaş ise olayın patlak vermesi sonrası sırra kadem bastı. Şirketin sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır.
15.02.2024' te Ankara Çankayada'ki bir şubemizden saat 11:25-11:40 aralığında pişmiş dönerden 400 gram numune alınıyor.
Analiz sonucu 27.02.2024'te çıkıyor.
29.02.2024'te Ankara Etimesgut'taki bir şubemizden saat 14:40-15:00 aralığında pişmiş köfteden 300 gram numune alınıyor.
Analiz sonucu 07.03.2024 tarihinde çıkıyor.
Her iki işlemde de ne çiğ üründen ne de pişmiş üründen şahit numune almıyorlar. Çiğ üründen de şahit numune alabilirlerdi. Çünkü gen testi çiğ ürün veya pişmiş ürün fark etmeksizin aynı sonucu verir.
Bize de çiğ üründen şahit numune bırakabilirlerdi. Çünkü biz tek merkezde üretim yapıyoruz. O ürünler tespit yapılan şubelerde üretilmedi. Bir olumsuzluk olsa tüm ürünlerimizde bulaş olurdu ve 280 şubemizde de benzer olumsuzluklarla karşılaşılırdı.
Bu olumsuz analiz sonuçları normal prosedürde tespit yapılan şubeye hızlı şekilde tebliğ edilmeliydi. Biz ilk analizle ilgili sonuçtan 18.03.2024' te haberdar ediliyoruz. Normal Bakanlık işleyişindeki teamüle göre olumsuz bir sonuç tespit edildiğinde sonuç derhal olumsuzluk tespiti yapılan iş yerine bildirilir. Ancak bu teamüle aykırı bir şekilde uzunca bir süre sonra bildirim şubeye değil merkezimize yapılmıştır. Eğer ki bu şekilde direkt olarak bildirim yapılmış olsaydı kamera kayıtlarımız başta olmak üzere tüm süreçlerimiz (karkas alınan etin tedariğinden başlanılarak; üretim aşaması, üretim aşamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edilirdi ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliği tam olarak sağlanabilirdi. Ancak tarafımıza olumsuz sonuçlar usule aykırı bir şekilde çok geç bildirildiğinden bu izlenebilirliği gerekli ölçüde sağlayamamaktayız. Nitekim bu izlenebilirliğin en şeffaf ve kabul edilebilir aşaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiğimiz süreçlerine ilişkin kamera kayıtlarına ulaşmamız mümkün olmamıştır.
Yukarıda bahsedilen numune alma işlemleri esnasında bir çok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşacağız.