Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'nde ikinci gün başladı.
Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen organizasyonun ikinci gününde atlı spor ve güreş gösterileri, sahne etkinlikleri ve konserler, toylar, binicilik ile okçuluk aktiviteleri yapıldı.
Bölgesel kültür tanıtımları, evrensel lezzetler, sergi, geleneksel el sanatları, uygulama atölyelerinde katılımcılar, farklı deneyimler yaşadı.
BİNİCİLİK ALANINDA ATLARA BİNEN ÇOCUKLAR EĞLENCELİ VAKİT GEÇİRİYOR
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından İstanbul'da düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'nde çocuklar at binerek keyifli anlar yaşıyor.
Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen organizasyonun ikinci gününde etkinlikler devam ediyor.
Binicilik alanına gelen yüzlerce çocuk, Türkiye Jokey Kulübünün (TJK) organizasyonuyla at binme deneyimi yaşıyor. Güvenlik önlemlerinin alındığı ve uzman eğitmenlerin eşliğinde atlara binen çocuklar, hem hayvan sevgisini tadıyor hem de heyecanlı dakikalar geçiriyor.
TJK eğitmenlerinden ve Türkiye'nin ender kadın jokeylerinden olan Serap Göz, yaptığı açıklamada, "Atalarımızdan gelen atçılığı çocuklarımızla paylaşmak istedik. Atçılığı çocuklara tanıtmak istedik. TJK olarak yaklaşık 7 yıldır ücretsiz olarak engelli çocuklara atlı terapi eğitimi veriyoruz. Festivale gelen bütün çocuklarımızı atlarla buluşturacağız." diye konuştu.
Atlarla gezen çocuklar da çok eğlendiklerini ve heyecanlı olduklarını dile getirdi.
Vatandaşların ücretsiz olarak katılabildikleri festival, 12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek.
Dünya Etnospor Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu, tüm vatandaşları İstanbul'da düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'ne davet etti.
Nalcıoğlu, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen festivalde açıklamalarda bulundu.
İlk 2 gününde öğrencilerin yoğun katılım sağladığı festivalin güzel etkinliklere sahne olduğuna değinen Nalcıoğlu, "Festivalimiz çok güzel devam ediyor. 12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek. Çocukları, gençleri ve yetişkinleri festivalimize davet ediyoruz." dedi.
Alanın yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu, "Çocuk oyunlarımız, geleneksel sporlarımız, el sanatlarımız, dünya mutfağından lezzetlerimiz, halk müzikleri ile konserlerimiz var. Etkinliğimize herkesi bekliyoruz." diye konuştu.
Nalcıoğlu, festivale 2 yıl ara verildiğini hatırlatarak, "Organizasyonumuza verilen 2 yıl arada vatandaşlarımız çok özlemiş. Biz de onları çok özledik. Aslında biz bu 2 yılda boş durmadık. Afet zamanlarında Antalya, Muğla, Kastamonu ve Sinop'a giderek okul etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Geleneksel sporlarımız ve oyunlarımızla çocuklarımızı buluşturduk. Bugün ziyaretçilerimizle buluştuğumuz için çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu, "Geleneksel çocuk oyunları alanı çok canlı. Ailelerin de en yoğun ilgi gösterebileceği alan. Kent merkezlerinde artık aileler birbirleriyle zaman geçirmekte zorlanıyor. Dört gün boyunca ailelerin birbirleriyle zaman geçirmesi, kültür aktarımı yapması ve deneyimleyerek paylaşım yapması için çok güzel bir fırsat. Çok güzel etkinliklerimiz var." şeklinde görüş belirtti.
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından İstanbul'da düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'nde farklı şehirler de kültürel ve turistik tanıtımlarını gerçekleştiriyor.
Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen organizasyonun ikinci gününde etkinlikler devam ediyor.
Alanda kendilerine ayrılan bölümde çadır kuran farklı il ve ilçe belediyeleri ile sivil toplum kuruluşları, şehirlerinin tanıtımlarına katkıda bulunuyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Savaş Kazancıoğlu, yaptığı açıklamada, vatandaşların festivale ve kurdukları çadıra gösterdiği ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Stantlarını ziyaret edenlere Malatya'nın meşhur kayısısı, dalbastı kirazı ile tarihi ve turistik alanlarını anlattıklarını aktaran Kazancıoğlu, "Etnospor Kültür Festivali, çok güzel bir organizasyon. Zamanı ve mekanı çok uygun. Birçok ilimiz burada stant kurarak tanıtımlarını yapıyor. Özellikle uluslararası statüde olması bu organizasyonu daha da iyi bir hale getiriyor. Etkinliğin bundan sonraki yıllarda da devamını bekliyoruz. Oldukça geniş bir ziyaretçi kesimi var. Malatya'mızın oba çadırına da müthiş bir ilgi var." diye konuştu.
Öğrencilerin büyük ilgisi olduğuna değinen Kazancıoğlu, "Malatya'nın yöresel ürünlerini görmeleri öğrencilerimizi memnun ediyor." dedi.
Malatya'nın kayısısı ve dalbastı kirazının dünyaca meşhur olduğuna değinen Kazancıoğlu, "Malatya'da 5 bin yıllık tarihi olan Aslantepe, Dünya Kültür Mirası listesinde. İlçelerimizde gezip görülebilecek alanlarımız var. Darende'deki Somuncubaba'mız, Gürpınar Şelale'miz var. Battalgazi ilçemiz başlı başına tarihi bir mekan. Bütün ilçelerimizde bir tarih yatıyor. Bu tarihi yerleri tüm vatandaşlarımızın görmesini bekleriz. Herkesi Malatya'ya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
ZİYARETÇİLERE TESPİH SANATI GÖSTERİSİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısı, ahşap oyma ve tespih ustası Ensar Güler, Malatya Büyükşehir Belediyesi standını gezen vatandaşlara tespih sanatını tanıttı.
Tespih yaptığı malzemeleri tanıtan Güler, "Kültürümüz ve inancımızda çok büyük öneme sahip tespih sanatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Farklı materyallerden üretim yapıyoruz." diye konuştu.
Vatandaşların ücretsiz olarak katılabildikleri festival, 12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek.
TİKA'NIN ORGANİZE ETTİĞİ EVRENSEL LEZZETLER STANDINDA 20 ÜLKENİN MUTFAĞINDAN ÖRNEKLER VATANDAŞLARLA BULUŞTU
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından İstanbul'da düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'nde 20 ülkenin yöresel lezzetleri ilgi topluyor.
Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festivalde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) organizasyonuyla 20 ülkenin yöresel lezzetleri, hediyelik eşyaları, kıyafetlerinin sergilendiği "Evrensel Lezzetler" standına, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Ülkelerin farklı yemekleri, ekmekleri, tatlıları, içecekleri ve meyvelerinden tadan misafirler, bu ürünler hakkında bilgi alıyor.
Stantları gezen Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Evrensel tatlarda 20'nin üzerinde ülkenin mutfakları tanıtılıyor. Çocukların ve gençlerin farklı tatları ilk defa deneyimleme fırsatı buldukları bir bölüm. Afrika, Avrupa, Asya'dan farklı coğrafyalardan çok güzel yemekler var." diye konuştu.
ÜLKE TEMSİLCİLERİ İLGİDEN MEMNUN
Etkinlikte ülkelerinin mutfağını ve kültürünü tanıtan temsilciler, vatandaşların yoğun ilgisi olduğunu belirtti.
Kırgızistan'dan getirdikleri yiyecekleri tanıtan Dayırbek Kencebayuulu, "Bişkek'ten geliyoruz. Milli giysilerimizi, tanıtım eşyalarımız ile yiyecek ve içeceklerimizi getirdik. Çok büyük bir ilgi var. İnsanlar tatlımızı çok beğendi ama en çok kımız merak ediliyor. Mutlaka kımızın tadına bakıyorlar. Çocuklar, ürünler hakkında bilgi alıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Özbekistan'ın yerel ürünlerini sergileyen Abdullah Ganiyev ise "Özbekistan'ı temsil eden ekmeğimiz, kuru üzüm, badem ve diğer ürünlerimizi getirdik. En çok yöresel kıyafetlerimiz beğeniliyor. Ahşap oymacılığımız çok meşhur. Et, patates, havuç, pancar ve lahananın olduğu dimlyama yemeğimizi ikram ediyoruz. Ayrıca Özbek pilavımız çok beğeniliyor. Pilavımızın özelliği sarı havuçtan yapılması. Herkes patates zannediyor ama sarı havuç var. Basmati pirinci kullanılıyor. Gelen herkes çok beğeniyor." ifadelerini kullandı.
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali'nde Kabaddi gösterisi yapıldı.
"ORGANİZASYONU ÇOK GÜÇLENDİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"
Organizasyonda her sene yeni branşlara yer verdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Bu seneki misafirlerimiz Kazakistan ve Pakistan. Kazakistan'dan atlı güreş, Pakistan'dan ise kabaddi branşlarını getirdik. Kabaddi, Asya'da çok izlenen, maçları televizyonda yayımlanan, 30'un üzerinde ülkede federasyonu olan bir spor dalı. Çok keyifli ve beğenileceğini düşünüyoruz." dedi.
OYUNUN AMACI
Oyunun amacı, bir oyuncunun rakip sahaya girerek rakibin oyuncularına değmesi ve kendi sahasına geri dönmesi esasına dayanır. Bu atak sırasında oyuncu nefesini tutmak zorundadır.
OYUNUN KURALI
12 oyuncudan oluşan 2 takım ile oynanan kabaddi, bir takım aynı anda 7 oyuncu ile sahaya çıkabilmektedir. Kabaddi oyununda herhangi bir top vs bulunmadığı gibi sadece koşarak ve atak yaparak oynanan bir oyundur.
Rakip sahaya girip nefes almadan diğer takımın bir ya da daha fazla oyuncusuna değmek ve geri dönmek hücum sayısı; defans yaparken rakip oyuncunun başarısız olmasını sağlamak defans sayısı kazandırmaktadır.
Belirlenen süre içerisinde en çok sayı yapan takımın oyunu kazanması ile oyun sona ermektedir.