Yeni askerlik sistemi Meclis'e geldi mi, ne zaman yasalaşacak? Askerlik süresi düştü mü?

Ramazan Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından askerlik yasasıyla ilgili şimdi gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne çevrildi. Vatandaşlar şimdi "Yeni askerlik sistemi Meclis'e geldi mi, Askerlik sistemi ne zaman yasalaşacak?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, askerlik süresi düştü mü? İşte askerlik sistemine dair son detaylar ve gelişmeler...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Haziran 2019 , 18:20 Güncelleme Tarihi :10 Haziran 2019 , 20:58
Yeni askerlik sistemi Meclis’e geldi mi, ne zaman yasalaşacak? Askerlik süresi düştü mü?

Yeni askerlik sistemine dair son gelişmeler vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni askerlik teklifinin yarın meclise getirileceğini duyurdu. Bülent Turan yaptığı son dakika açıklamasında "Yeni askerlik teklifini bu hafta yasalaştırmayı hedefliyoruz" dedi. Turan ayrıca, bedelli askerlikte yaş kriterinde yeni düzenleme olabileceğini söyledi. Peki, askerlik sisteminde son durum ne? İşte son detaylar...

YAŞ KRİTERİNDE YENİ DÜZENLEME

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bedelli askerlikte yaş kriterinde yeni düzenleme olabileceğini söyledi. "Niyetimiz Salı günü görüşmeye başlayıp bitirmek" diyen Turan, yargı reformu paketinin ise askerlik paketinin ardından gündeme geleceğini söyledi.

HEDEF BU HAFTA BİTİRMEK

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Askerlik yasasının görüşmelerine yarın başlayıp bu hafta bitirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Askerlik süresi 6 ay, temel askerlik eğitimi süresi 1 ay olacak. Lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlikten sonra, 5 ay kıta görevi yapacak. 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek.

Meslek yüksek okulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam edilecek. 2 ay eğitimin ardından 10 ay maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Şartları uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

Lisans ve lisansüstü eğitimliler yedek subay olacak. 2 ay eğitimden sonra 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklar. Ama isterlerse ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.

Zorunlu askerliğini tamamladıktan sonra 6 ay daha devam etmek isteyenlere asgari ücret tutarında maaş ödenecek.
Bedelli uygulaması kalıcı hale gelecek. Bedelli ücreti 31 bin TL olacak. Parti içinde 31 bin TL'lik ücretin düşürülmesi seçeneğinin de tartışıldığı ancak kabul görmediği öğrenildi.

Yeni sistemde erteleme süreleri lise eğitimi için 22 yaş, meslek liseleri için 25 yaş, meslek yüksek okulu ve lisans eğitimi için 29 yaş, lisansüstü eğitim için 32 yaş, sporcular, doktora ve tıp eğitimi için de 35 yaş olacak. Bu erteleme yaş hadleri, bedelli için de kıstas oluşturacak. Erteleme yaş sınırını aşanlar bedelli askerlik yapamayacak.