15 Kasım af ceza indirimi maddeleri ve af denetimli serbestlik şartları haberimizde

15 Kasım 2. yargı paketi ve af yasası ile ilgili gelişmeler her gün internette araştırılmaya devam ediliyor. Ceza infaz kanununda değişikliğin planlandığı 2. yargı paketi taslağında bir defaya mahsus uygulanacak olan 4 yıl detayı dikkatleri çekiyor. 2 yargı paketinin nafaka, çocuk teslimi, noterlere dönük düzenlemeler ile icra-iflas kanununda değişiklikleri kapsaması bekleniyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Kasım 2019 , 11:15 Güncelleme Tarihi :22 Kasım 2019 , 16:20
15 Kasım af ceza indirimi maddeleri ve af denetimli serbestlik şartları haberimizde

Af yasası ilgili son haberler merak konusu. Peki halk arasında af yasası olarak da bilinen 2. yargı paketi ne zaman Meclis'te görüşülecek? Binlerce mahkumu etkileyecek olan genel af yasasında 4 yıl detayı dikkat çekiyor. Peki, ceza infaz kanununda değişiklik yani af yasası ne zaman çıkacak, neleri kapsıyor?

SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İşte 2. yargı paketi içinde olan af yasası hakkında merak edilenler...

Paket ikiye bölünebilir: Kamuoyunda af olarak nitelenen ceza indirimi ve denetimli serbestliğe dönük düzenlemelerin 2. yargı paketinde yer alan reformların bir unsuru olarak değil siyasi kararlar şeklinde şekilleneceği vurgulanıyor. Dolayısıyla kararı milletvekilleri verecek deniyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2 yargı paketinin ise nafaka, çocuk teslimi, noterlere dönük düzenlemeler ile icra-iflas kanununda değişiklikleri kapsaması bekleniyor. Çok fazla düzenlemenin yer aldığı paketin ikiye bölünmesi ihtimali de var.

Denetimli serbestlikte 4 yıl detayı: Af olarak nitelenen infaz düzenlemesi içinse tamamen ayrı bir çalışma yürütülüyor. AK Parti ile MHP birlikte çalışıyor. MHP'nin daha önce Meclis'e verdiği yasa teklifi de göz önünde bulundurularak şekillenmesi hedeflenen infaz düzenlemesinde, geçici bir madde ile MHP'nin denetimli serbestliğe dönük talebine yer verilmesi üzerinde duruluyor. Buna göre belli bir tarih aralığında işlenen bazı suçlara yönelik hüküm giyen ve 4 yıllık cezası kalanlar denetimli serbestlikten 1 defaya mahsus faydalanabilecek. Kapsamına uyuşturucu ile organize suçların girip girmeyeceği halen tartışılıyor.

İnfaz süresi yarıya iniyor: Bu geçici madde ile 1 defaya mahsus tanınacak denetimli serbestlik hakkının dışında kalıcı düzenleme olarak da teklifte ayrı bir denetimli serbestlik maddesi yer alacak. O madde ile mevcutta adi suçlarda 1 yıl terör suçlarında 2 yıl olan denetimli serbestlikte kriter cezanın 5'te 1'i olarak yeniden belirlenecek.

Eğer teklif bu şekilde sunulursa 20 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl kala denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkabilecek. 10 yıl ceza alan için denetimli serbestlik süresi ise 2 yıl olacak.

Yargı paketinden ayrı olarak üzerinde çalışılan düzenlemede infaz süreleri de kısalıyor. Mevcutta cezanın üçte ikisi çekilirken yeni düzenlemede 1/2 'si yani yarı oranında infazı gerçekleşecek. Böylece 10 yıl ceza alan içeride 5 yıl yatacak. Bunun beşte biri de denetimli serbestliğe gireceği için sadece üç yıl cezaevinde bulunacak. İnfaz düzenlemesi için kapsam dışı bırakılan suçlar var. Terör bunların başında geliyor ayrıca cinsel suçlar, uyuşturucu ve mükerrer suçlar kapsam dışı olacak. Yani daha önce denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkıp yeniden suç işleyenler bu düzenlemelerden yararlanamayacaklar.

İKİNCİ YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte Aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyledi. Akçay, "O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağına ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik." Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ikinci yargı paketine ilişkin takvimin belli olup olmadığının sorulması üzerine, tarihin Meclis'in gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini kaydetti.

3. PAKETTE NE OLACAK?

Edinilen bilgiye göre 3. yargı paketinde yargı sisteminde bir yenilik olarak "hâkim ve savcı yardımcılığı" yer alabilir. Strateji Belgesi'nde hâkim ve savcı yardımcılığı ile ilgili olarak, "bu kadronun oluşturulması, bir yandan mesleğe hazırlık döneminin daha etkin geçirilmesini, diğer yandan hâkim ve savcılara yargısal faaliyetlerinde destek imkânlarının artırılmasını temin edecektir" denilmişti.