Libya tezkeresi TBMM'de kabul edildi! Şimdi ne olacak? Türkiye, Libya'da hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanan ve 325 oyla kabul edilen Libya tezkeresi sonrası TSK unsurları fiilen Libya'da bulunacak. 2011'den bu yana siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Libya'da Türkiye, UMH'yi destekliyor. UMH'nin karşısında ise ABD, Fransa, Rusya, Mısır gibi ülkelerin desteklediği Hafter güçleri yer alıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Ocak 2020 , 18:29 Güncelleme Tarihi :02 Ocak 2020 , 18:29
Libya tezkeresi TBMM’de kabul edildi! Şimdi ne olacak? Türkiye, Libya’da hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

İÇİNDEKİLER


Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" çıkışının ardından Türkiye'nin gündemine oturan Libya tezkeresi Meclis'ten geçti. 2011'de başlayan Arap Baharı ile birlikte Muammer Kaddafi'nin koltuğundan edildiği Libya'da o günden bu yana siyasi istikrar sağlanamıyor. Ülkede çok başlı yönetim söz konusu. Türkiye ise ABD, Fransa, Rusya gibi ülkelerin aksine Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) UMH'nin siyasi istikrarı için çaba sarf edecek.

MECLİS'TE 325 OYLA KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplandı. Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu, Libya'ya asker göndermenin önünü açacak tezkereyi oyladı. Oylama sonucunda, Libya'ya asker gönderilmesini içeren tezkere, 325 oyla kabul edildi. Tezkereye 184 vekil hayır dedi.



SAADET PARTİSİ TERS KÖŞE YAPTI

Saadet Partisi, Meclis'teki tezkere toplantısı öncesi, tezkereye sıcak baktıklarını ve "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı. Meclis'te 2 milletvekili bulunan Saadet Partisi'nin, tezkereye evet oyu vermesi beklenirken, oylama öncesi vekil Karaduman'ın, "hayır" oyu vereceklerini açıklaması dikkat çeken husus oldu.



PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Tüm bu gelişmeler ışığında Libya tezkeresi konusunda Türk halkının aklına en çok takılan soru "Tezkere Meclis'ten geçti bundan sonra ne olacak?" oldu. Libya tezkeresinin Meclis'te kabul edilmesinin arından Türk Silahlı Kuvvetleri Afrika kıtasında yer alan Libya'da fiilen bulunacak. Libya'ya TSK unsurlarının gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmiş olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda da Libya'nın destek istemesi durumunda Türk askerinin bölgeye intikal edeceğini duyurmuştu. Libya'da bulunan UMH ise Türkiye'den resmen yardım talep etmişti.

LİBYA'DAKİ SİYASİ DURUM
Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor. Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü. Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.



Öte yandan DAEŞ'in 2015'te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, DAEŞ'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

LİBYA'DA KİM KİMİ DESTEKLİYOR?
Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor. Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.