AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN SURİYELİLER İÇİN 60 MİLYON EURO, ATİNA İÇİN 700 MİLYON EURO
Yazısında Türkiye'nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurgulayan Erlanger, Türkiye'nin askeri güçlerinin İdlib'de olası toplu katliamı önlediğini belirterek, diğer yandan Libya'da da Birleşmiş Milletler destekli hükümeti savunduğunu ifade etti. Türkiye'nin 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığına değinen Steven Erlanger, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Çarşamba günü Suriye'deki halka 60 milyon euro yardım yapılacağını açıklarken diğer Avrupa Birliği yetkililerinin ise Atina'ya mevcut mülteci krizi için 700 milyon Euro yardım yapılacağını açıkladığını yazısında belirtti.
BORRELL VE VON DER LEYEN AÇIKLAMIŞTI
Erlanger'in yazısında değindiği açıklamayı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'deki temaslarının ardından ayrılmadan önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yapmıştı. Borrell, görüşmelerde masadaki konulardan bir diğerinin İdlib'deki insani durum olduğunu kaydederek, "Bu konunun çok önemli ortak bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bu bir şekilde devam ederse özellikle insani anlamda çok dramatik sonuçları olacaktır. Aynı zamanda çok farklı çatışmaları tetikleyecektir. Kriz yönetiminden sorumlu komisyon üyemiz ile birlikte yaptığımız görüşmelerde sadece insani yardım için 170 milyon euroluk bir katkıda bulunacağımızı ifade ettik. Bu katkının 60 milyon euroluk kısmının gerçekten insani açıdan zor durumlarla karşı karşıya kalan en hassas gruplara yönlendirilecek" diye konuşmuştu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Türkiye Yunanistan sınırında düzenlenen ortak basın toplantısında Yunan otoritelerinin zor bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bugün buraya Avrupa dayanışması ve Yunanistan'a destek konusunda çok net bir mesaj vermeye geldik. Önceliğimiz, aynı zamanda Avrupa dış sınırı olan Yunanistan dış sınırında düzenin sağlanmasını sağlamak. İkinci olarak, Yunanistan'a 700 milyon euro mali yardım sağlayabiliriz. Bu hemen erişime mevcut olan 350 milyon euroyu ve daha sonra istek dâhilinde talep edilebilecek ilave 350 milyon euroyu kapsıyor" demişti. Yunanistan'ın talebi dahilinde gerektiğinde tıbbi yardım, sağlık ekipleri, barınak ve battaniye konusunda yardım alabileceği bir sivil koruma program başlattıklarını da sözlerine ekleyen Ursula von der Leyen, "Sınırdaki durum sadece Yunanistan'ın baş etmesi gereken bir sorun değil, bütün olarak Avrupa'nın sorumluluğudur ve bunu, birlik, dayanışma ve kararlılık içinde yöneteceğiz. Avrupa'nın birliğini test etmek isteyenler hayal kırıklığınca uğrayacaktır" şeklinde konuşmuştu.