Peygamber Efendimiz Miraç Gecesi neler yaşadı?

Peygamber Efendimizin Miraç Gecesi yaşadıkları nedir? Sorusunun yanıtı takvim.com.tr'de. Putperestler, Peygamber Efendimiz ve Müslümanlara pek çok zulüm yapmıştır. Şiddetin de dahil olduğu bu zulümler uzun yıllar boyunca devam etmiştir. Yıllarca Müslümanları her açıdan zor duruma düşürmeye çalışmışlardır. Kurulan baskılar Müslümanlara karşı ticari boyutlara da gelmiştir. Boykot her geçene sene daha çok Müslümanları zorlamıştır. Tüm bu zulümlerin ardından Efendimiz amcasını ve eşi Hz. Hatice’yi kaybetmiştir. Tüm bunların ardından ise bu geçirilen yıllara “Hüzün Yılı” adı verilmiştir. Geçirilen bu süre boyunca Efendimiz sabrı ile tüm Müslümanlara örnek olmuştur. Peki Peygamber Efendimiz HZ Muhammed (sav) Miraç'ta ne gördü?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Mart 2020 , 20:25 Güncelleme Tarihi :21 Mart 2020 , 20:31
Peygamber Efendimiz Miraç Gecesi neler yaşadı?

Efendimizin Miraç'a yükselmesinde Cenabı Hak tarafından Bakara Suresi'nin son iki ayeti hediye olmuştur. Allah'a şirk koşmayan kişilerin büyük günahlarının affedileceği de bu gece verilen hediyelerden biridir. Tüm bu önemli hadiselerin gerçekleştiği ve gece yürüyüşü ya da göğe yükselme olarak da adlandırılan bu gece tüm Müslümanların heyecanla beklediği günlerden olmuştur. Her yılın Receb ayının 27. Günü tüm Müslüman alemi dualar ve ibadetler ile Miraç Kandilini kutlamaktadır. Bu yılda 21 Mart 2020 tarihine denk gelen bugünde Müslümanlar yine yüreklerinden gelen bir şekilde ibadetlerini gerçekleştirecektir. Miraç gecesine özel olarak dualar edilir, ibadetler yapılır ve Efendimiz için salavat çekilir.

Miraç gecesi Peygamberimiz 7 kat semayı nasıl dolaştı?

Bir gece Kâbe–i Muazzama'nın Hatîm mevkiinde yatarken, Cebrail gelip mübarek göğüslerini yardı, kalbini zemzem suyu ile yıkadıktan sonra içini iman ve hikmetle doldurup eski hâline koydu. Sonra beyaz bir binek Burak ile (normalde bir aylık mesafedeki) Mescid–i Aksa'ya uçtular. Orada bütün peygamberlerin ruhlarına imam olup namaz kıldırdı. Bu, onların şeriatlerinin asıllarına mutlak varis olduğunu ifade ediyordu. Bir de kendisine su, şarap ve süt takdim edildi. Hazreti Muhammed sütü içti. Bu ümmetinin doğru yola iletildiğini ifade ediyordu. Ardından yüceliklere mirac¸-kandili-duasi.jpgyükseltici bir mirac (manevî asansör) ile göklere çıkartılıp yedi kat semaları bir bir dolaştırılmıştır.

1. kat semada: Hz. Adem'le,

2. kat'ta Hz. İsa ve Hz. Yahya,

3. kat'ta Hz. Yusuf,

4. kat'ta Hz. İdris,

5. kat'ta Hz. Harun,

6. kat'ta Hz. Musa

7. kat'ta Hz. İbrahim ile görüştü.

Melekleri, Cennet ve Cehennem'e kadar bütünüyle ahiret hayatını müşahede etti. Miraç gecesi bütün mülk ve melekût âlemlerini dolaştı. Cebrail Hazreti Muhammed'i daha da yükseklere çıkardı, öyle bir fezaya vardılar ki kaderleri yazan kalemlerin cızırtıları duyuluyordu. Nihayet varlıklar âleminin son sınırı olan Sidretü'l–Müntehâ'ya ulaştılar. Cebrail:

Hz. Muhammed 'e Sidre'de dört kutsal nehir ve her gün yetmiş bin meleğin ziyaret ettiği Beyt–i Ma'mûr gösterildi. Sonra kendisine şarap, süt ve bal dolu üç bardak sunuldu. O, yine sütü tercih etti.

Hazreti Muhammed o gece şehitlerin ve muttakilerin cenneti olan Cennetü'l–Me'vâ'yı temaşa etti. Cebrail'i geride bırakan Hz. Muhammed, burada Refref'e binerek Arş–ı A'lâ'ya geçti ve Kâb–ı Kavseyn olarak belirtilen "imkân dairesinin bitiş, vücûb dairesinin başlama sınırına" ulaştı. Huzûr–u Kibriya'da Allah'a ok yayının iki ucu kadar, hattâ daha fazla yaklaştı. Cemâlullah'ı perdesiz ve vasıtasız olarak onunla zaman ve mekandan menüzzeh konuştu. Daha sonra tekrar Refref'le Sidre'ye geri döndü. Orada Cebrail'i asıl hüviyetiyle –tıpkı ilk defa Hira'da gördüğü şekliyle– gördü. Müteakiben de yine Cebrail ile birlikte göz kırpması kadar kısa bir zaman parçasında dünyaya döndü.

-"İşte burası Sidretü'l–Müntehâ'dır. Ben buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam, yanarım" dedi.

Peygamberimizin okuduğu özel dua

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: "Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: "Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, "(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

Miraç Kandilini Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Miraç Kandili her Müslüman tarafından coşkuyla ibadet yaparak kutlanmalıdır. Bol duaların, ibadetlerin ve maneviyatın gecesidir. Tüm dünya işlerinden sıyrılmak ve kudretli gecenin her dakikasını ibadet ile geçirmek büyük önem taşımaktadır. Kandil günü öncesinde oruç tutulabilir. Cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle bir gün oruç tutulabilir. Oruç tutulması tavsiye edilmektedir. Ancak sağlık durumunuz el vermiyor ise oruç tutmayabilirsiniz. Yatsı namazına kadar bol bol Kuran-ı Kerim okunur. Bakara Suresi bu gece bol bol okunmalı. Yatsı namazının sonrasında Efendimize Salavat getirilmeli ve tüm bunların ardından bol bol dua edilmelidir. Duaların kabul olduğu bu gece her Müslüman için büyük önem taşımaktadır. Günahlar için bol bol tevbe ve istiğfar edilmelidir. 12 rekat olan nafile namazı kılınmalı ve namaz borcu olanlar kaza namazlarını kılmalıdır. Bu geceyi hayırla geçirmek önemlidir.

Miraç Kandili

İslam inancında, Peygamberimiz HZ Muhammed'in göğe yükselmesi hadisesi. Aslen "yükseğe çıkma" anlamına gelen söz,Arapça uruc (merdiven) kökünden gelir.

    El-Aksa Camii

    "Yolculuk yapmak" anlamındaki fiilin türevi olan ve "gece yolculuğu" anlamında kullanılan İsra, dini terminolojide Muhammed'in geceleyin Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini, Miraç ise göğe yükselmesini ifade eder. Dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır.

    Miraç Kandili ayet ve hadisler

    Miraç'tan bahseden ayetler Necm suresinde 13-18. ayetlerde geçer: Bununla birlikte surenin baştan itibaren ele alınması ifadelerin Muhammed'in göğe yükselmesi ile bağlantılı anlatımlar olarak algılanmasını güçleştirmektedir.

    Miraç Kandili kültürümüzdeki yeri

    Miracın gerçekleştiğine inanılan gece "miraç kandili" olarak kutlanır. Bu gece ile ilgili dini konuşmalar ve kutlamalar yapılır, dua ve tesbihat yapılır ve Yasin okunur. İnanca göre Muhammed Miraç'ta kendisine sunulan şarap, bal ve süt dolu üç bardaktan süt bardağını tercih ederek sütü içmiştir. Bu sebeple Anadolu'da çoğu yerde bu gecede süt içme ve dağıtma geleneği olduğu ifade edilmektedir. Bazı yerlerde tatlı da yapılır ve dağıtırlır. Konya'da bu geceye "süt gecesi" de denilmektedir.

    Kuran'da Miraç gecesini anlatan sureler

    Kuran-ı Kerim'deki Miraç gecesini anlatan sureler şöyledir;

    Isrâ Sûresi 1

    "Bir gece, kendisine bazı delillerimizi gösterelim diye kulu Muhammedi, Mescid-i Haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren O zatın şanı ne yücedir! Bütün eksikliklerden uzaktır O! Gerçekten, herseyi işiten, her şeyi gören O'dur."

    Necm Suresi :

    1 - İnmekte olan yıldıza andolsun ki,

    2 - Arkadaşınız (Muhammed) sapmadı, azmadı.

    3 - O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz.

    4 - O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir.

    5 - Onu, müthiş kuvvetleri olan biri öğretti

    6 - (Ki o) akıl ve görüşünde kuvvetli (bir melek)dir. Hemen (gerçek meleklik şekliyle) doğruldu.

    7 - O, en yüksek ufukta idi.

    8 - Sonra (Cebrail ona) yaklaştı ve (aşağıya doğru) sarktı.

    9 - Onunla arasındaki mesafe, iki yay kadar, yahut daha az kaldı.

    10 - (Allah), kuluna verdiği vahyi verdi.

    11 - Onun gördüğünü kalb(i) yalanlamadı.

    12 - Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız.

    13 - Andolsun onu bir kez daha görmüştü.

    14 - Sidretü'l- Müntehâ'nın yanında.

    15 - Ki Cennetü'l- Me'vâ onun yanındadır.

    16 - Sidre'yi kaplayan kaplıyordu.

    17 - (Peygamberin) gözü şaşmadı ve sınırı aşmadı.

    18 - Andolsun ki o, Rabbinin âyetlerinden en büyüğünü gördü.