Hangi tesbihler Kadir Gecesi çekilir? Kadir Gecesi çekilecek tesbihler!

Mübarek Ramazan ayının sonuna yaklaşırken her yıl heyecanla beklenen Kadir Gecesi de idrak ediliyor. Eller semaya yükselirken bugüne kavuşmanın mutluluğu yaşanıyor ve şükrediliyor. 2020 Kadir Gecesi 19 Mayıs Salı idrak edilirken, Müslüman alemi de bu özel gecede yapılacak ibadetleri araştırmaya başladı. Kadir Gecesi çekilecek teşbihler nelerdir? Sorusunun yanıtı gündemde sıkça sorgulanıyor. Fazileti bol olan Kadir Gecesi’nde çekilecek tesbihler ve zikirlerin neler olduğunu sizler için derledik. Kadir Gecesi ibadetlerini de haberimizde bulabilirsiniz.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Mayıs 2020 , 12:53 Güncelleme Tarihi :19 Mayıs 2020 , 14:20
Hangi tesbihler Kadir Gecesi çekilir? Kadir Gecesi çekilecek tesbihler!

Kadir kelimesi sözlükte "hüküm, güç, şeref" gibi anlamlar yaşıyor. Bin aydan daha faziletli olan Kadir Gecesi'nde Kur'an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. İslam alemi bu özel geceyi bol bol ibadet ederek, Allah'a şükür ve dua, tövbe ederek geçiriyor. Arama motorlarında Kadir Gecesi hakkındaki bilgiler merakla araştırılırken Kadir Gecesi çekilecek tesbihler de sorgulanıyor. İşte hangi tesbihler Kadir Gecesi çekilir? Sorusunun yanıtı…

KADİR GECESİ TESBİHLERİ

-Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
- La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")
- Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
-Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cennete girer. [Tefsir-i Mugni]

KADİR GECESİ'NDE NE YAPILIR?

Bu gecelerde Kur'an okunabilir, bolca nafile namaz kılınıp dualar yapılabilir. En önemlisi ise bu gecede bolca istağfarda bulunulmalıdır. Bu geceyi ihya eden kişinin geçmiş günahlarının tamamı af olunur. İtikâfa girmek nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, ramazanın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkânı ve umudunu da arttırır. İtikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı da sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.

KADİR GECESİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

1- Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

2- Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.

3- Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.

4- Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.

Kadir gecesi sözlükte ne anlama gelmektedir?

1- ramazan ayının kutsal sayılan yirmi yedinci gecesi.

2- Kur'an indirilmeye başlandığı için kutsal sayılan ramazan ayının yirmi yedinci gecesi.

KADİR GECESİNİN ALAMETLERİ

Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar; Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.

KADİR GECESİNE RASTLAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:

1- Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.

2- Kadir gecesi okunacak duayı okumalı.

3- Bir iki sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.

4- İlmihalden bir iki sayfa okumalı.

5- Az da olsa sadaka vermeli.

6- Gece seher vakti, iki rekat namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmelidir.

7- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz "faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah'tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı" (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede "Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle" (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmeyi tavsiye etmiştir.