SOSYAL VE SPORTİF BİR YAŞAM SÜRÜYORLAR
SİHA pilotları genelde mesailerinin tamamına yakınını masa başında geçiriyorlar. Bu çalışma düzenine ilişkin ise, "İçinde olmadığınız ve üç eksende hareket eden bir hava aracının durumunu akan verilerle takip etmek gerçekten sağlıklı ve dinç olmayı gerektiren bir durum. Sağlıklı olmayan, düzenli beslenmeyen ve uykusunu almamış bir personel dikkatini uzun süreler yoğunlaştıramaz. Düzenli ve sağlıklı yaşamın yanı sıra stresten uzak kalmaya, spor yapmaya ve ailelerimizle vakit geçirip sosyal hayatımızı da mümkün olduğunca zenginleştirmeye özen gösteriyoruz" yanıtını veriyorlar.
AKTİF BİR SİHA ÜÇ KİŞİ TARAFINDAN TAKİP EDİLİYOR
SİHA'ların kontrol edildiği yer olan istasyon merkezleri ise son derece teknolojik donatılara sahip. Bayraktar TB2 ve ANKA-S'ler farklı istasyonlardan, farklı ekiplerce kontrol ediliyor. Gökyüzündeki aktif bir SİHA, üç kişi tarafından kontrol ediyor. Fakat görev öncesi ve görev sonrası faaliyetler de göz önüne alındığında çok daha kalabalık bir kadro 7 gün 24 saat esasına göre çalışarak görevin devamlılığını sağlıyor.
Kontrol istasyonunda çalışan komutanlar, bu alanda ülkemizin ne denli ileri bir seviyeye ulaştığı, SİHA'ların çektiği görüntülerin ilgili merkezlerle anlık olarak paylaşıldığı, savaş uçaklarının, insansız hava araçlarının, sahadaki komandoların ve diğer birliklerin aynı anda aynı bilgilerle hareket edebildiği ve bunun ne denli önemli olduğu üzerinde duruyor.
SAHADA DESTEK OLDUĞUMUZ ASKERLERLE DUYGUSAL BAĞIMIZ VAR
"Sahada destek olduğumuz personel bizim kahraman silah arkadaşlarımız" diyen bir SİHA pilotuna, diğer SİHA pilotu, "Onların göremediği bir teröristin yerini tarif edebilmek, sıcak temas devam ederken yaptığımız atışla ateş desteği vermek, zor hava ve arazi şartlarında onlara tabiri caizse göz, kulak olabilmek zaten konuşsak da konuşmasak da aramızda duygusal bir bağ oluşturuyor" cümleleriyle katkı sağlıyor.
SİHA ÜRETEN BEŞ ÜLKEDEN BİRİYİZ
TRT Haber'in haberine göre, Dünya üzerinde SİHA üretebilen 5 ülke olduğu bilgisini paylaşan SİHA pilotları, Türkiye'yi diğer 4 ülkeden ayıran özelliği şu sözlerle anlattı:
"Biz SİHA'ları yalnızca 'kesinlikle doğrulanmış' hedefler için kullanıyoruz. Yabancı ülkelerin bu araçları kullanırken sebep olduğu sivil kayıplar dış basında sıklıkla yer alıyor. Türk SİHA'ların neden olduğu herhangi bir sivil kayıp olmaması bizim en büyük mutluluklarımızdan biri. Türkiye, operasyon sahasında sivil unsur varsa, ya o faaliyeti yapmıyor ya da başka bir alternatif buluyor. Diğer devletlerin kendi ülkeleri dışında icra ettiği operasyonlarda sivil zayiatlara bizim kadar önem vermediklerini ve karar mekanizmalarının sağlıklı işlemediğini değerlendiriyorum. Bizler ise gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki görevlerimizde sivillere en üst düzeyde hassasiyet gösteriyoruz. Sivil zayiattan kaçınıyor, tüm planlarımızı buna göre yapıyoruz. Bunun da en önemli sebebinin Türk insanı ve Türk jandarması olmanın bize kazandırdığı değerler olduğunu düşünüyoruz."