YKS ek tercih taban-tavan puanları boş kontenjan ve yüzdelik dilim bilgileri - 2020 YKS üniversite boş kontenjanları

YKS boş kontenjanlar ek tercih yapacak kişilerin merak konusu. YKS üniversite boş kontenjanları taban puanları öğrenciler tarafından araştırılıyor. YKS ek tercih taban puanları boş kontenjanları nedir? Üniversite tercih sonuçları açıklandı ve binlerce öğrenci bir programa kayıt yaptırmaya hak kazandı. Ancak bir programa yerleşemeyen adaylar, üniversite ek tercihlerini bekleyecek. Peki, üniversite ek tercihleri boş kontenjanları nasıl öğrenilir? İşte, YKS ek tercih taban puanları ve kontenjan bilgileri! Üniversiteye yerleşen adaylar kayıtlarını 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında yapabilecek. Üniversite için elektronik kayıtlar ise 29 Ağustos-2 Eylül 2020 aralığında yapılacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Ağustos 2020 , 08:53 Güncelleme Tarihi :27 Ağustos 2020 , 10:29
YKS ek tercih taban-tavan puanları boş kontenjan ve yüzdelik dilim bilgileri -  2020 YKS üniversite boş kontenjanları

İÇİNDEKİLER

YKS boş kontenjanlar öğrencilerin merak konusu oldu. YKS ek tercih taban puanları kontenjan bilgileri nedir? 2020 YKS üniversite tercih yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla bir programa yerleşmeye hak kazanan öğrenciler büyük sevinç yaşadı. Ancak tercihleri sonucunda yerleşemeyen öğrenciler için bir başka tercih şansı bulunuyor. YKS ek tercih döneminde bu öğrenciler tercih yapabilecek. Adaylar ek tercih dönemlerinde boş kontenjan ve taban puanlarına dikkat edecek. Peki, YKS boş kontenjanlar nasıl? Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır.

YKS BOŞ KONTENJANLARI YÜZDE 10 CİVARINDA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları raporunu yayımladı. Rapora göre, 753 bin 461 aday tercihlerinden birine yerleşti, programlardaki doluluk oranı ise yüzde 90'ı aştı.

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleştirme sonuç raporunu yayımlayan YÖK, raporda ÖSYS'ye başvuran aday sayılarında yıllar itibariyle artış yaşandığını, yükseköğretime olan talebin giderek artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 2006 yılında 1 milyon 678 bin 383 iken, 2017 yılında bu sayı 2 milyon 265 bin 844'e, 2018 yılında 2 milyon 381 bin 412'ye, 2019 yılında ise 2 milyon 528 bin 31'e ulaştı.

En küçük ve en büyük puanlar şu şekilde:

En Küçük ve En Büyük Puanlar (TABLO-3)

En Küçük ve En Büyük Puanlar (TABLO-4)

EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS ek tercih dönemi henüz ÖSYM tarafından açıklanmadı. Ek yerleştirme tarihlerinin açıklanmasıyla birlikte boş kontenjan ve taban puanlara yönelik YKS ek tercih kılavuzu yayımlanacak.

EK YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2020-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?

Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversiteye yerleşen adaylar kayıtlarını 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında yapabilecek. Üniversite için elektronik kayıtlar ise 29 Ağustos-2 Eylül 2020 aralığında yapılacak.

Buna göre kayıt işlemlerinin 4 Eylül'de bitmesinin ardından üniversiteler kalan boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirecek. Bildirim sürecinin tamamlanmasının ardından ÖSYM hazırladığı kılavuzu adayların erişimine açacak.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.trinternetadresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.