YÖK son dakika: Üniversiteler bu ay mı, Aralık ayında mı açılacak? 2020-2021 yüz yüze eğitim ne zaman?

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara verilen üniversitelerde yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağı gündemde yer alan konulardan birisi oldu. Milyonlarca üniversite öğrencisi Kasım ayının ortalarına yaklaştığımız şu günlerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılacak son dakika açıklamasına odaklandı. Peki, üniversiteler bu ay mı, Aralık ayında mı açılacak? 2020-2021 yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? İşte konu hakkında yapılan son açıklamalar ve yaşanan son gelişmeler takvim.com.tr'de

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Kasım 2020 , 18:44 Güncelleme Tarihi :12 Kasım 2020 , 18:44
YÖK son dakika: Üniversiteler bu ay mı, Aralık ayında mı açılacak? 2020-2021 yüz yüze eğitim ne zaman?

İÇİNDEKİLER

YÖK son dakika... Kasım ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde milyonlarca üniversite öğrencisi fakültelerin ne zaman yüz yüze eğitime başlayacağını merak ediyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ara verilen eğitimlerin hangi tarihte başlayacağı bu bağlamda akıllarda bir soru işareti olarak yerini aldı. Öğrenciler bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilecek kararı bekliyor. Peki, üniversiteler bu ay mı, Aralık ayında mı açılacak? 2020-2021 yüz yüze eğitim ne zaman? İşte detaylar...

ÜNİVERSİTELER BU AY MI, ARALIK AYINDA MI AÇILACAK?

Üniversiteler bu ay mı, Aralık ayında mı açılacak ve 2020-2021 yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak soruları öğrencilerin gündeminde. Ancak üniversitelerin ne zaman yüz yüze eğitime başlayacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Açıklama geldiğinde haberimizin içerisinde yer alacaktır.

BAŞKAN ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." demişti.

Üniversitelerin ne zaman açılacağı ile ilgili daha önce yapılan açıklamada YÖK Başkanı Yekta Saraç, 'YÖK olarak, üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik.' demişti. Bazı üniversiteler eğitimlere uzaktan eğitim şekli ile başlayacağını duyurdu. Örneğin; Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, 'Sevgili öğrencilerimiz, YTÜ Senatosu 2020-21 Güz yarıyılında eğitim-öğretimin "uzaktan eğitim" yöntemiyle yapılmasına karar vermiştir.' denildi.

Marmara Üniversitesinde de 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetlerini uzaktan (çevrimiçi) gerçekleştirilecek. Güz döneminde öğretime uzaktan devam edeceğini açıklayan üniversiteler arasına Akdeniz, Trakya ve Balıkesir üniversiteleri de katıldı. Munzur Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yalova Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi bir açıklama yaparak güz yarıyılını uzaktan eğitimle yürüteceğini bildirdi. Konya'da Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi ortaklaşa olarak 2020-2021 eğitim- öğretim yılı güz yarıyılının uzaktan eğitim olarak gerçekleştirilmesi yönünde karar aldı. Üniversitelerin resmi internet sitelerinden diğer kurumlarla ilgili açıklamaları takip edebilirsiniz.

Yükseköğretim Kurulunca açıklanan rapora göre 2019'da performansı en yüksek ilk 5 üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi olarak belirlendi

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) açıklanan "Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Yıllık Performans Raporu"na göre, 2019 yılında performansı en yüksek ilk 5 üniversite sırasıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi olarak belirlendi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yeni YÖK tarafından yükseköğretim sistemine kazandırılan "İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi" kapsamında belirlenen "Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri" 26 Eylül 2017'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildi.

Proje kapsamında çalışmalara başlayan üniversitelerin performansları Yükseköğretim Kurulu bünyesinde oluşturulan İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde yıllık olarak takip edildi. Bu kapsamda, projede yer alan 11 araştırma ve 5 aday araştırma üniversitesinin 2017 ve 2018 yılı verilerine ilişkin komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonuçları geçen yıl kamuoyu ile paylaşıldı.

2019 yılına ilişkin Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi çalışmaları TÜBİTAK işbirliği ile tamamlandı. Bu kapsamda Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri "araştırma kapasitesi", "araştırma kalitesi" ve "etkileşim ve iş birliği" başlıkları altında 32 gösterge kapsamında değerlendirildi ve buna göre sıralama yapıldı.

"Araştırma kapasitesi" başlığı değerlendirilirken, üniversitede bulunan bilimsel yayın sayısı, atıf sayısı, ulusal proje sayısı, ulusal projelerden elde edilen fon tutarı, uluslararası proje fon tutarı, ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısı, ulusal patent belge sayısı, uluslararası patent belge sayısı, faydalı model/endüstriyel tasarım belge sayısı, doktora mezun sayısı ve doktora öğrenci sayısına bakıldı.