"4 yıl çalışan birisi için 26 günlük hesaplandığında kişi başı 2600 TL yani genel toplamda 5 milyon 200 bin lira da ihbar tazminatı alacağı oluşuyor. Genel toplamda ortaya çıkan rakam 77 milyon 200 bin yani 77 trilyon 200 milyar Türk Lirası. Bu rakamlara SSK ve diğer vergiler dahil olmadığı gibi kanunun öngördüğü ödeme yapılacak tarihe kadar hesaplanacak olan faizlerde dahil değil."
"25 milyon TL kamu zararı kesinleşti. Diğerlerinin mahkeme süreci devam ediyor ve tek tek işe dönüş alıyorlar. Toplam kamu zararı SSK ve diğer giderlerde eklendiğinde 100 milyon TL'yi geçecek."
"Bu kardeşlerimizi işlerinden edip helal kazançları ile oynuyor, belediyemizin bu insanların işgücünden faydalanmasının önüne geçiyor, siyasi reflekslerle aldığınız bu kararların faturasını da işçi kardeşlerimizle birlikte Adanamıza ve Adanalılara ödetiyorsunuz."
"Tüyü bitmemiş yetimin hakkını, Adanamıza onlarca proje kazandıracak büyük bir meblağı yok yere çarçur ediyorsunuz sonra dönüp borç edebiyatı yapıyor, hizmet üretememe anlayışınıza kılıf dikmeye çalışıyorsunuz. Kabul edin ki siz bu işi beceremediniz, beceremiyorsunuz. Büyük harflerle kurduğunuz cümlelerle, süslü söylemlerle, bilbordlarda yayınladığınız sloganlarla ya da kamuoyunu aldattığınız, yapmadan yaptı gibi göstermeye çalıştığınız sözde icraatlarla bir şehir yönetilmiyor, yönetilemez. Bu iş size ne yazık ki on gömlek büyük geliyor."
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İŞTEN ÇIKARILAN PERSONELE 32 BİN 524 LİRA ÖDEYECEK
Adana 8. İş Mahkemesi; Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (ASKİ) iş akdi feshedilen personelin işine iadesine karar verdi.
Mahkeme; davacının iş akdinin davalı işverence feshine dair işlemin geçersizliğine, davacının davalı Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Personel A.Ş. şirketindeki işine iadesine hükmetti. Adana 8. İş Mahkemesi; iş akdi feshedilen personelin işe alınmadığı takdirde 32 bin 524 lira ödenmesine karar verdi.
Kararda; şöyle denildi:
"4857 sayılı yasanın 21/1-2 maddesi gereğince; davacının yasal sürede başvurmasına rağmen işverenin yasal süresi içinde işe başlatmaması halinde davalılarca müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının, işçinin kıdem durumu da dikkate alınarak takdiren 4 aylık ücreti tutarında (brüt 15.704.40 TL) olarak belirlenmesine,
4857 sayılı yasanın 21/3maddesi gereğince; davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar boşta geçen süre için takdiren 4 aylık ücret ve haklarının (brüt 16.820.24 TL) davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp, davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine karar verilmiştir.."