Hayat tarzına müdahale diyen de vardı.
Anayasal haklara ihlal diyen de.
En sık yapılan algı ise AK Parti hükümetinin yaşam tarzına müdahale ettiği ve insanları alkolden uzaklaştırmak istediği yalanıydı.
DÜNYANIN DİĞER ÜLKELERİNDE DE ALKOL SATIŞI YASAKLANIYOR
Türkiye'deki kısıtlamayı hükümetin yaşam tarzına müdahalesi olarak görenler bakalım diğer ülkelerdeki duruma ne diyecek?
İşte diğer ülkelerdeki koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan alkol satışı yasakları:
Avrupa'nın en yüksek alkol tüketimine sahip ülkelerinden biri olan Fransa'da, 1 Nisan'da ilan edilen kısmi karantina kuralları çerçevesinde, açık havada alkol satışı yasaklandı.
Güney Afrika, Tayland, Japonya ve Hindistan gibi ülkeler ise içki satışını yasakladı.
Almanya ve İngiltere'de kapalı alanlarda toplanmalara neden olduğu için pub, bar ve restoranlara kısıtlamalar getirildi ve alkol satışı zaman zaman yasaklandı.
İspanya'nın Katalonya bölgesinde ise, 2020 yazında sokakta alkol içenlere 13 bin 500 euro ceza kesileceği belirtilmişti.
İsveç de Kovid-19 vakalarının tekrar artması sonrası, alkol yasağını uzatmıştı.
Grönland'da da alkol satışı, pandeminin ilk günlerinde "insanların bulaşa dair farkındalığını azalttığı" gerekçesiyle yasaklanmıştı.
Vaka sayılarının artması nedeniyle uzmanların tam kapanma çağrısı yaptığı Japonya'da ise hükümet kısmi önlemler alma yoluna gitti. Bu çerçevede ülkede 25 Nisan-11 Mayıs arasında ilan edilen yeni kurallarla, restoran, bar ve karaoke kulüplerinde alkol satışı yasaklandı.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ALKOLÜN KISITLANMASINI TAVSİYE EDİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu konuda devletleri teşvik ediyor. "Kovid-19 Karantinası Sırasında Alkol Erişimini Kısıtlayın" başlıklı bir rapor yayımlayan DSÖ alkol tüketmenin insanları virüsten korumadığını aktarmıştı.
DSÖ, "Bağışıklık sisteminizi zayıflatmamak adına alkol kullanmayın. Karantina zamanlarında, alkol tüketimi sağlık savunmasızlığını, risk alma davranışlarını, akıl sağlığı sorunlarını ve şiddeti şiddetlendirebilir" diyerek hükümetlere bu yönde karar almasını önermişti.