Son dakika! Başkan Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Duda'dan SİHA satışı sonrası önemli açıklamalar!

Gelen son dakika haberine göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda ile yapılan anlaşmaların imza töreni sonrası basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Polonya'ya SİHA satışını "Türkiye tarihinde bir ilk" ifadeleriyle duyurarak, "SİHA'da dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz. Bu tecrübe ve kabiliyetlerimizi NATO müttefikimiz Polonya ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Mayıs 2021 , 10:01 Güncelleme Tarihi :25 Mayıs 2021 , 00:07
Son dakika! Başkan Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Duda’dan SİHA satışı sonrası önemli açıklamalar!

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan'la görüşmelerinde dünya çapında barışçıl yolların nasıl devreye girebileceğini ele aldıklarını anlatan Duda, NATO hakkında da değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Duda, İncirlik Üssü'ndeki Polonyalı askerleri yarın ziyaret edeceğini, hem bunun için hem de Polonya'da Türk askerlerinin bulunmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ilettiğini aktardı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, "Hatta Türk pilotları gökyüzümüzü koruduğu için (Başkan Erdoğan'a) teşekkür ettim." dedi.

Savunma alanında iki ülkenin iş birliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Duda, "NATO çerçevesinde de iki ülke olarak, dışardan gelebilecek tehditleri önleyebileceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Duda, Erdoğan'ın konuşmasında söz ettiği karşılıklı ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedefine de değinerek, "Belki daha 10 milyar dolara ulaşamadık ama pandemiye rağmen ticari iş birliğimizi artırdık. Dolayısıyla gelecek güzel görünüyor. Ticari iş birliğimizin bizi hedeflediğimiz 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştıracağından eminim." dedi.

Türkiye ile savunma alanındaki iş birliğinin NATO üyeliği nedeniyle doğal olarak geliştiğini vurgulayan Duda şunları kaydetti:

"Romanya-Polonya-Türkiye Cumhurbaşkanları arasında 3 taraflı diyalog kurulmasını önermiştim. Sayın Başkan Erdoğan buna çok olumlu tepki gösterdi. Bu formül içinde 3 taraflı diyaloğu sürdüreceğiz. Güvenlik konusunda hem Romanya hem de Polonya sadece NATO üyesi değiliz, Bükreş Dokuzlusu üyesiyiz. Türkiye bu konuda, dünyanın bu bölgesinde bizim en sağlam müttefikimizdir ve hassas bir bölgede bulunmaktadır."

Cumhurbaşkanı Duda ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Dostumuz, müttefikimiz ve stratejik ortağımız Polonya'yla ilişkilerimizin tarihi, 6 asır öncesine dayanıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Duda'nın bu ziyareti, ülkelerimiz arasındaki köklü bağları daha da güçlendirecektir." diye konuştu.

Erdoğan, 2017'de Duda'nın davetine icabetle gerçekleştirdiği ziyarette Polonya'nın son yıllarda kaydettiği ilerlemeyi bizzat görme imkanı bulduğunu hatırlatarak, "Türkiye ve Polonya'nın başta ekonomi, ticaret ve yatırım olmak üzere birçok alanda büyük bir iş birliği potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Az önce turizm, savunma sanayi, tarım ve spor alanlarında imzalanan belgeler sayesinde, iş birliğimizi çok daha ileri noktalara taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Duda ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Türkiye Polonya arasındaki geniş iş birliği imkanlarını istişare ettik. Mevcut ortak mekanizmaları daha etkili şekilde kullanmak konusundaki kararlılığımızı teyit ettik. 2017 yılındaki Polonya ziyaretimde, ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz vardı ve bu hedef şu anda 6,5 milyar dolar civarında ve biz bu 6,5 milyar dolar olan ticaret hacmini, bugün yaptığımız görüşmelerle kesinlikle 10 milyar dolara ulaştırma kararlılığımızı gösterdik." dedi.

Salgına rağmen 2020'de ikili ticaretin artarak 6,5 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, "Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla da 2 milyar doları aşmış bulunuyoruz. Rakamların da işaret ettiği üzere 10 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Müteahhitlik şirketlerimiz bugüne kadar Polonya'da toplamda yaklaşık 4 milyar dolar tutarında 50'ye yakın proje üstlendiler. Firmalarımız, Polonya'nın stratejik alt yapı yatırımlarına katkı sunmaya devam edecektir. Aramızdaki ulaşım bağlantılarının çeşitlendirilmesi sadece ülkelerimizin değil, bölgemizin de refahına hizmet edecektir." diye konuştu.

"POLONYALI DOSTLARIMIZIN ÇOK BÜYÜK KATKISINI GÖRDÜK"

Savunma sanayinde Polonya ile, kökleri 2. Dünya Savaşı'na kadar giden güçlü ilişkilerin mevcut olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hem Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası'nın hem de İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü'nün kuruluşunda Polonyalı dostlarımızın çok büyük katkısını gördük. Ancak farklı sebepler dolayısıyla 1940'larda başladığımız savunma sanayi hamlesini maalesef devam ettiremedik. Son 19 yılda attığımız adımlarla sadece yılların ihmallerini gidermekle kalmadık, aynı zamanda bu alanda ülkemizi devler ligine taşıdık. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde 7 firmayla temsil ediliyoruz."

Türkiye'nin, insansız hava araçlarında dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu tecrübe, kabiliyet ve imkanlarımızı NATO müttefikimiz Polonya'yla da paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Az önce imzalanan belgeyle Türkiye, tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin, önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum." diye konuştu.

İkili ilişkilerin her alanda gelişmesinin halkları birbirine daha da yakınlaştırdığına işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin, Polonyalı turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bugün turizm alanında imzalanan ortak bildiri, iki ülke arasında güvenli seyahati teşkil edecektir. Polonyalı misafirlerimiz, güvenli turizm uygulamamız sayesinde tatillerini Türkiye'de gönül rahatlığıyla geçirebilirler." ifadelerini kullandı.

Polonya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini destekleyen, vizyonu geniş bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tutum ve görüşlerinin birlik içinde doğru anlaşılması konusunda, Polonya'nın yapıcı desteğini hep yanımızda hissettik. Tarih boyunca dostane ilişkiler içinde bulunan Türkiye ve Polonya, bugün de NATO çerçevesinde güçlü ve örnek bir dayanışma sergiliyor. Bölgesel ve uluslararası güvenlik mimarisinin muhafazası için iş birliğimizi sürdürüyor, barışa katkı sağlıyoruz. Bu çerçevede Polonya'nın, NATO'nun Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri kapsamında İncirlik Üssü'müze bir deniz karakol uçağı ve askeri misyon göndermesini memnuniyetle karşılıyoruz. Biz de NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği Misyonu kapsamında, F-16 uçaklarımızı yakında Polonya'ya göndereceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Duda'nın yarın İstanbul'da ziyaret edeceği Polonezköy'ün, Türkiye-Polonya dostluğunun yaşayan sembolü olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bizim de Polonya'da birçok kültür varlığımız bulunuyor. Kültür mirasımızı ihya edecek projeleri de bugün, gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası görüşmede ele aldık." dedi.

Duda'ya ziyareti ve dostluğun daha da güçlendirilmesi yönünde sarf ettiği çabalar için teşekkür eden Erdoğan, "En yakın zamanda da inşallah Polonya ziyaretimi ben de burada ifade etmekte fayda görüyorum." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda ile düzenlediği ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "İkili ticaret hacminde 10 milyar dolarlık bir hedef oluşturulduğunu belirtmiştiniz. Bu hususta özellikle turizm alanında yeni hedefler tesis edildi mi?" soruna yönelik Erdoğan, ticaret hacminin, turizmin dışındaki başlıkları kapsadığını belirtti.

Erdoğan, ağırlıklı olarak konuşulan konunun turizm olduğunu ancak ekonomik ilişkilere de geniş yer verildiğini bildirerek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, kısa zaman içerisinde Polonya'ya bir ziyaret yapıp muhataplarıyla konuları ele alacağını bildirdi.

Üst düzey karşılıklı gidiş gelişleri süratlendireceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aynı şekilde Ticaret Bakanımın bir Polonya ziyareti olacak. Onlar da yine burada ilişkileri ele alacaklar ve karşılıklı vergilendirme vesaire, bütün bunların konuşulduğu bir adım oldu. Bundan sonraki süreçte bütün bakanlarımız yani Milli Savunma Bakanım aynı şekilde ziyareti gerçekleştirerek bu adımları daha hızlı bir düzeye çıkaracağız ve savunma sanayisinde neler yapabiliriz, biz neler verebiliriz, onlardan alabileceğimiz neler var, bunların hepsini ele alıp, değerlendirip, adımlarımızı ona göre atacağız."

"TÜRKİYE VE POLONYA'NIN NATO İÇİNDE NELER YAPABİLECEĞİ DEĞERLENDİRİLMELİ"

Erdoğan, NATO ülkesi olan Türkiye ve Polonya'nın, bu örgüt içinde neler yapabileceği ve hangi konularda dayanışmaya gidebileceğinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bir üçlüden bahsettik. Nedir bu üçlü? Burada da işte görüldüğü gibi Türkiye-Polonya-Romanya. Üçlü olarak neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz, bunların da üzerinde durmamız lazım. Üçlü olarak atacağımız adım da bizim ticaret hacmimizi çok daha farklı bir şekilde etkileyecektir. Yani bu konuda değerli dostum Sayın Duda, aynı şekilde o da Romanya Cumhurbaşkanı ile bazı görüşmeleri yapmak suretiyle bu süreci yine hızlandıracağız ve böylece bu sularda çok da farklı adımları inşallah atmış olacağız."

İki ülke görüşmelerinde Kovid-19 ile ilgili aşı ve diğer konuların da değerlendirildiğini aktaran Erdoğan, iki ülkenin Kovid-19'a yönelik istatistik eğrisinin olumlu bir istikamette geliştiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE İLE POLONYA ARASINDA 5 ANLAŞMA İMZALANDI

Ortak basın toplantısı öncesinde yapılan anlaşmaların imza töreninde, Başkan Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın huzurunda, iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Polonya Kültür Ulusal Miras ve Spor Bakanlığı arasında "Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı", iki ülke arasında "Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Ortak Bildiri", iki ülke hükümetleri arasında "Savunma Sanayiinde Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma" imzalandı.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı arasında "Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ile "Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı Sistemleri Tedarik Sözleşmesi" de imza altına alındı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının kontrol altına alınmasıyla uluslararası siyasette daha fazla yüz yüze temasta bulunma arzusunda olduğunu kaydeden Duda, Erdoğan'la yaptığı görüşmeden ve karşılıklı anlaşmalar imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Milli savunma alanında bilgi paylaşımı ve savunma sanayi araçlarının satışı, turizm ve spor alanlarında imzalanan anlaşmalara değinen Duda, 'Tüm Polonyalılar için önemli olan ise turizm alanında imzaladığımız sözleşme. Şu anda turizm sezonu yaklaşıyor ve Polonya'da birçok insan tatili hayal ediyor. Salgın nedeniyle 2020'de ertelenen tatiller umarım bu yıl gerçekleşecek ve imzaladığımız sözleşme buna yol açacak." dedi.

Turistlere sağlanabilecek kolaylıkların da görüşmede ele alındığını dile getiren Duda, turizm bakanlıkları arasındaki iş birliğinin güçlendirileceğini söyledi.

Görüşmenin NATO zirvesi öncesinde gerçekleşmesinin önemini vurgulayan Duda, "Milli savunma, Avrupa, Doğu Avrupa hatta Karadeniz bölgesinin güvenliğinden bahsettik. Ukrayna meselesi, Kırım işgali ve Donetsk meselelerinden söz ettik. Suriye ve Libya'daki durumlardan da bahsederek tüm dünya çapında barışçıl yolların nasıl gerçekleşeceğini konuştuk." ifadelerini kullandı.

POLONEZKÖY TEŞEKKÜRÜ

Türk şirketlerinin Polonya'daki faaliyetlerini değerlendiren Duda, "Bunların hepsini gelecek yıllarda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla Türk şirketleri için faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri büyük bir alan oluşuyor. Bugüne kadar faaliyet gerçekleştiren Türk şirketleri başarılı bir şekilde çalışıyorsa ve çok saygı görüyorsa gelecekte de bunun böyle olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Duda, Polonyalı şirketlerin de Türkiye'de yapacağı yatırımların karşılıklı ticari ilişkileri artıracağının altını çizdi.

Polonezköy'de yaşayan Polonya kökenli Türk vatandaşlarını ziyaret edeceğini söyleyen Duda, "Polonezköy'de yaşayan Polonyalı halk için gösterdiğiniz kolaylık ve destekler için teşekkür ediyorum. Onlar bizim için çok önemli. Ulusumuzun bir parçası. Polonya henüz haritada bulunmazken Polonyalılar burada kendi vatanını buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün Türk vatandaşı olan Polonyalıların ülke tarihi ve kültürü için de önemli olduğuna değinen Duda, Varşova'da bir Türk evi açılacağı müjdesini vererek, "Turistler ve Varşova sakinleri yakın zamanda o yeri ziyaret etme şansı bulacak. Orada Türk kültürü ve Türk tarihini hatırlatan, anısı olan bir yeri görme şansı olacak." dedi.

Duda, karşılıklı imzalanan anlaşmaların ilişkileri daha da güçlendireceğini sözlerine ekledi.

"HİÇ BENZERİ OLMAYAN VE TAMAMEN ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI BİR DAVRANIŞ OLARAK GÖRÜYORUM"

Toplantının soru cevap kısmında Belaruslu muhalif bir gazetecinin Atina-Vilnius seferi yapan uçaktan Belarus semalarındayken indirilerek gözaltına alınması konusuna yanıt veren Duda, "Uluslararası hukuk açısından kabul edilemez bir durum. Uçağın içinden Belaruslu bir muhalifin gözaltına alınması bazı politikacılar tarafından sert sözlerle yorumlanıyor." ifadesini kullandı.

Duda, uçakta bulunan Polonyalı yolcuların sağ salim evlerine ulaştığı bilgisini vererek, "Uluslararası toplum buna tepki göstermeli. Umarım ki AB tarafından ciddi bir tepki gösterilecek. Yorumsuz ve cevapsız bırakılamaz. Hiç benzeri olmayan ve tamamen uluslararası hukuka aykırı bir davranış olarak görüyorum." diye konuştu.

Polonyalı askerlerin İncirlik Üssü'nde NATO görevi kapsamında bulunduğunu söyleyen Duda, Suriye sınırına yakın bir noktada yapılan bu görevle güvenlik inşasının birlikte gerçekleşeceğini kaydetti.

BUGÜNKÜ GÖRÜŞMEDEN YANSIYANLAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda'yı resmi törenle karşıladı.

Konuk Cumhurbaşkanı Duda'nın içinde bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, Duda'ya protokol kapısına kadar eşlik etti.


Başkan Erdoğan, Duda'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Duda'nın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Duda, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı Türkçe, "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Duda, merdivenlerde Türkiye ve Polonya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Duda, heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmenin ardından anlaşmaların imza törenine katılacak ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

POLONYA'YA SİHA İHRACATI
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, önceki gün Türkiye'den 24 adet SİHA (silahlı insansız hava aracı) satın alacaklarını duyurmuştu. Böylece Polonya, Türkiye'den SİHA satın alan ilk NATO üyesi olacak.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın açıklamasına göre Baykar savunma şirketinin ürettiği Bayraktar TB2 adlı SİHA'lar önümüzdeki yıl teslim edilecek.

"GERÇEK BİR SİLAH"
Blaszczak, "Bu, gerçek bir silah. Avrupa'nın doğusunda, savaşlarda kendini kanıtladı. Aynı şekilde Orta Doğu'da kullanıldı." ifadelerini kullanmıştı.

İnsansız hava aracının satışına ilişkin anlaşmanın, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın Ankara ziyareti sırasında imzalanması bekleniyor.

Reuters'ın haberine göre Türk yetkililer Türkiye'nin dünyada İHA (insansız hava aracı) ve SİHA üreten dördüncü gücü haline dönüştüğünü aktarıyor.

Yine Reuters'ın haberine göre Baykar şimdiye kadar Bayraktar TB2 SİHA'larını Azerbaycan, Ukrayna, Katar ve Libya'ya sattı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayında Suudi Arabistan'ın da SİHA satın almakla ilgilenen ülkelerden biri olduğunu aktarmıştı.

SEKTÖRÜN EN İYİLERİNDEN BİRİ OLARAK TANIMLANIYOR
Türkiye'de üretilen İHA ve SİHA'lar, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalar ile tekrar dünyanın dikkatini çekmişti.

Baykar'ın ürettiği Bayraktar TB2 adlı SİHA, sektörün en iyilerinden biri olarak tanımlanıyor.

Özellikle füze taşıyabilen en küçük SİHA'lardan biri olması dolasıyla rakiplerinden ayrılıyor.

Bayraktar TB2, keşif, sürekli havadan gözetleme ve istihbarat görevlerini yerine getirmesi açısından bir İHA, mühimmat yükünü hedefe ateşleyerek imha etmesi açısından ise SİHA olarak kullanılabiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN