FETÖ'cü hainlerin yargılandığı 289 davadan 288’i karara bağlandı! Bir daha gün yüzü görmeyecekler

15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin açılan davalarda 5 yılda sona gelindi. 289 davadan 288’i karara bağlandı. 3 bini müebbet ve ağır müebbet olmak üzere 4 bin 890 darbeciye hapis cezaları verildi. Darbe davaları içerisinde en önemli iki ana dava Ankara'da görülen Akıncı Üssü davası ve Genelkurmay çatı davasıydı. Genelkurmay Karargahındaki eylemlere ilişkin çatı davada, 224 sanıktan 133'ü ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına mahkum edildi. Sanıklardan 16'sı müebbet, 5'i de 12,5 ile 15 yıl arasında hapse çarptırıldı. Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 135 bin 916 operasyon yapılmış, 312 bin 121 gözaltı ve adli makamların kararıyla 99 bin 123 tutuklama gerçekleştirilmiştir” dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Temmuz 2021 , 07:45 Güncelleme Tarihi :15 Temmuz 2021 , 09:57
FETÖ’cü hainlerin yargılandığı 289 davadan 288’i karara bağlandı! Bir daha gün yüzü görmeyecekler

İÇİNDEKİLER

58 ilde toplam 289 darbe davası açıldı. Mahkemelerce yapılan ayırmalar ile İstinaf ve Yargıtay aşamalarındaki kısmi bozma kararları sonrasında dava sayısı 300'ü aştı. Davalardan 57'si Ankara, 56'sı İstanbul'da açıldı, 176 davanın yargılaması da 56 ilde yapıldı. 289 davadan 288'i karara bağlandı.
Çanakkale 5. Alay Komutanlığı davasında ise yargılama sürüyor. 3 bini müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere 4 bin 890 darbeci hapis cezalarına mahkum edildi. Bunlardan bin 634'ü ağırlaştırılmış müebbet, bin 366'sı müebbet hapis cezası aldı. Bin 890 sanık da değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırıldı.



İlk derece mahkemelerinde verilen kararların ardından dava dosyaları temyiz incelemesi için Yargıtay'a gitti. 83 davanın kararı kesinleşirken, 131 kararla ilgili Yargıtay'daki temyiz incelemesi sürüyor. Firari sanıkların dosyaları ise yakalandıklarında yargılama yapılmak üzere ayrıldı. Mahkeme kayıtlarında baş firari olarak darbeci örgütün elebaşı Fetullah Gülen yer aldı. Gülen hakkında ABD makamlarına iade talepnameleri gönderildi.

ELEBAŞININ İADE DOSYALARI
Türk mahkemeleri, askeri darbe teşebbüsü başta olmak üzere 27 suçtan Gülen'in iadesini istedi. Yargılama sürecinde, elebaşları ABD'de yaşayan Fetullahçı Terör Örgütü'nün, sivil imamları aracılığıyla TSK'ya yerleştirdikleri askerlere darbe yaptırması, somut delillerle ortaya çıktı.
Şimdiye kadar çıkan kararlarda, darbeye katılan sanıklara "Türkiye Cumhuriyeti'nin öngördüğü anayasal düzeni cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezaları verilirken, her bir şehit için de ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezaları verildi. Anayasayı ihlale yardım, öldürmeye teşebbüs, yaralama, alıkoyma, haberleşmenin engellenmesi, mala zarar verme, yağma gibi onlarca suçtan da ayrıca binlerce yıla varan hapis cezalarına hükmedildi.



EN AĞIR CEZA KARARGAHTAKİ HAİNLERE
Darbe davaları içerisinde en önemli iki ana dava Ankara'da görülen Akıncı Üssü davası ve Genelkurmay çatı davasıydı. Genelkurmay Karargahındaki eylemlere ilişkin çatı davada, 224 sanıktan 133'ü ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına mahkum edildi. Sanıklardan 16'sı müebbet, 5'i de 12,5 ile 15 yıl arasında hapse çarptırıldı.


Dönemin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi ve öncesinde Hava Kuvvetleri Komutanı olan eski orgeneral Akın Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski tuğgeneraller Hakan Evrim, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Mehmet Partigöç, eski tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık ve Sinan Sürer'in aralarında bulunduğu 17 sanık, 141'er kez ağırlaştırılmış müebbete mahkum edildi. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını hukuku uygun buldu. Davanın Yargıtay'daki temyiz incelemesi sürüyor.



Akıncı Üssü ise darbenin yönetildiği üs olması nedeniyle önemliydi. FETÖ'nün sivil imamları burada yakalandı. İlk derece yargılaması sonunda örgütün sözde sivil imamları Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve çok sayıda üst rütbeli subay "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Cumhurbaşkanı'na suikast" ve "kasten öldürme" suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Bu davanın istinaf incelemesi devam ediyor.

SUİKASTÇILAR
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin diğer davalardan bazıları şöyle: Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimi davası: Muğla'da görüldü. Sanıklardan 31'ine 4'er, 3'üne birer kez ağırlaştırılmış müebbet; birine 4, birine 3, 4'üne birer müebbet hapis cezaları verildi. Bir sanık 18 yıl, bir sanık 15 yıl hapis cezası aldı.


Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) ele geçirmeye kalkışan 68 darbeciden 23'üne ağırlaştırılmış müebbet, 3'üne müebbet hapis cezası verildi. ÖKK'yi ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurup, darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi: 18 darbecinin tamamına "nitelikli kasten adam öldürme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 13'üne müebbet.



Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki (DKK) eylemlere ilişkin dava: 73 sanıktan eski DKK Harekat Başkan Vekili tuğamiral İrfan Arabacı ile eski İstihbarat Daire Başkanı tuğamiral Murat Şirzai'nin aralarında bulunduğu 47 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 18 sanığa müebbet.

DARBENİN İSTANBUL AYAĞI
Yurtta Sulh Konseyi'nin İstanbul yapılanmasına ilişkin İstanbul'daki ana darbe davası: 12 subaya anayasayı ihlalden ağırlaştırılmış müebbet, bu sanıklardan 5'ine ayrıca İstanbul'da 87 kişinin ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle 87'şer kez ağırlaştırılmış müebbet.


Şehitler Köprüsü davası: 143 sanıktan 72'sine anayasayı ihlalden ağırlaştırılmış müebbet. Sanıklara ayrıca Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un aralarında bulunduğu 34 şehidi öldürmekten de ağırlaştırılmış müebbet. Darbe teşebbüsüne yardımdan 22 sanığa 17 yıl 7'şer ay, 5 sanığa 15'er yıl hapis. Gaziler için de ayrıca "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan onlarca yıla kadar hapis cezaları verildi.



Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapatan rütbeli askerler: 13'üne ağırlaştırılmış müebbet, 2'sine müebbet.

2'NCİ VE 3'ÜNCÜ ORDU'DAKİ DARBECİLER
2. Ordu Komutanlığının merkezi olan Malatya'da 14 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 2 kişiye müebbet. Dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'ye darbe teşebbüsüne yardımdan 15 yıl hapis.


Erzincan'da 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı ve İl Jandarma Komutanı ile FETÖ'nün mahrem imamının aralarında bulunduğu 22 sanıktan 3'üne ağırlaştırılmış müebbet, 15'ine müebbet.


Sabah'ta yer alan habere göre, İzmir'de, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan'ın aralarında bulunduğu 280 sanıktan 104'üne ağırlaştırılmış müebbet verildi.


135 BİN 916 OPERASYON 99 BİN 123 TUTUKLAMA
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar 135 bin 916 operasyon yapılmış, 312 bin 121 gözaltı ve adli makamların kararıyla 99 bin 123 tutuklama gerçekleştirilmiştir" dedi.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında Türkiye'yi daha güvenli bir yer haline getirme konusunda önemli adımların atıldığının altını çizen Bakan Soylu, Orhan Şaik Gökyay'ın "Bu Vatan Kimin" şiirinden "Tarihin dilinden düşmez bu destan/Nehirler gazidir, dağlar kahraman/Her taşı bir yakut olan bu vatan/Can verme sırrına erenlerindir" dizelerine de yer verdi.


Soylu, "Bir ihanetin karanlığını, umudun aydınlığına çevirmemizin üzerinden tam 5 yıl geçti. Milli irade ve demokrasi uğruna aziz milletimizin ödediği sayısız bedellerin sonuncusu olan 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğumuz direnişin yıl dönümünde 251 şehidimizin özlemi ve ecdadımızdan emanet aldığımız milli şuuru herhangi bir eksiklik olmadan muhafaza etmenin gururu içindeyiz. Şurası açıktır ki o karanlık gecede milli iradeye ve demokrasiye tasallut eden, karanlık planları sabaha varmadan boşa çıkan FETÖ ve onun arkasındaki güçler, asıl darbeyi, ülkemizin o geceden sonra ortaya koyduğu gelişme, kalkınma ve geleceğini yeniden inşa etme azmiyle almışlardır. Kim bilir hangi küresel plana payanda yapmayı hayal ettikleri Türkiye, bugün insansız hava aracı üretiminde dünyada söz sahibi, Doğu Akdeniz'de Libya'ya kadar güvenliğini ve uluslararası haklarını takip edebilen, güney sınırının altında oluşturulmak istenilen statükoya karşı hak ve hukukunu savunabilen, mazluma umut olabilen, tüm dünyayı tehdit eden virüs salgını sürecinde dahi tüm altyapısıyla başarıyla ayakta kalabilen bir kapasiteye ulaşmıştır. Tüm bu süreç içerisinde, İçişleri Bakanlığı olarak da terör başta olmak üzere pek çok iç güvenlik başlığında ülkemizi daha güvenli bir yer haline getirme yolunda önemli adımlar attık. Terör örgütü PKK'yı tarihinin en düşük eleman seviyesine, en düşük katılım seviyesine ve örgütten kopmaların en yüksek olduğu noktaya hapsetmişken, 15 Temmuz ihanetinin taşeronu FETÖ ile de ilk günkü azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. İçişleri Bakanlığı bünyesinde FETÖ ile mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar 135 bin 916 operasyon yapılmış, 312 bin 121 gözaltı ve adli makamların kararıyla 99 bin 123 tutuklama gerçekleştirilmiştir. Şurası açıkça anlaşılmıştır ki, salâlar eşliğinde ve sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimizin ortaya koyduğu cesaret, 251 şehidimizin, gazilerimizin, o gece tarifsiz bir maneviyatla sokağa inen, diliyle ve kalbiyle ülkesi için dua eden tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu sahiplenme sadece o ihaneti bastırmakla sınırlı kalmamış, geleceğimizi inşa etmek için gereken tüm gücü bizlere ihsan etmiştir. Bu vesileyle 15 Temmuz'un tüm şehit ve gazilerini rahmet ve şükranla yâd ediyor; aziz milletimizin geleceğimize de ışık tutan milli irade ve demokrasi zaferini tebrik ediyorum" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN