Meclis'te yılın ilk yasası kabul edildi. Stokçulukla mücadelede cezaları artıran teklif Genel Kurulda yasalaştı.
Kanuna göre, stokçuluk yaptığı belirlenenlere, 100 bin liradan başlamak üzere 2 milyon liraya kadar para cezası verilebilecek.
Böylelikle, tüketicilerin mağdur olması engellenecek. Serbest rekabetin bozulmasının önüne geçilecek.
STOKÇULARA 25 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ
Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, son dönemde piyasayı bozan stokçulara kesilen cezaları açıkladı.
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 2020 ve 2021 yılında 6 bine yakın dosyayı görüştü. 896 dosyada aykırılık tespit edildi.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı belirlenen firmalara toplam 25 milyon 444 bin lira idari para cezası uygulandı.
Geçen yılın son 3 buçuk ayında 14 bin firma denetlendi, 101 bin ürün incelendi.
Bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle 545 bin lira para cezası uygulandı.
İşte haberin detayları ve TBMM'de kabul edilen kanun teklifinin tüm detayları;
Stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kanuna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacak.
Ek sözleşmelerde süre uzatımı, ek sözleşme bedeli ve ödeme koşullarıyla ilgili konular dışında, özelleştirme sözleşmesini değiştirecek herhangi bir hükme yer verilemeyecek. Ek sözleşmeyle uzatılan süre, yatırım sürelerine eklenemeyecek.
Ek sözleşme bedelinin tespitinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'na göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş danışman olarak görevlendirilecek.
Özelleştirme sözleşmesi bedeli, işletici/alıcı tarafından yapılan yatırım tutarları, kapasite artışı ve özelleştirme sonrasında işletici şirket hisselerinin satışı söz konusu olmuş ise bu bedeller ve diğer tüm veriler dikkate alınarak, uluslararası değerleme standartlarına göre hazırlanmış değerleme raporlarıyla belirlenen ek sözleşme bedeli, uzatım süresi ve diğer konular, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacak.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayı halinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca alıcı/işleticilere ek sözleşme imzalanmak üzere üç ayı geçmemek üzere süre verilecek. Talep halinde bir defaya mahsus olmak üzere ilk verilen süreyi geçmemek üzere ek süre verilebilecek.