Başkan Erdoğan Milli Muharip Uçak için tarih verdi: Hangardan çıkaracağız

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından inşa edilen Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Merkezi ile Kompozit Üretim Binası'nın aralarında bulunduğu tesisler bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı. Başkan Erdoğan, Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreninde yaptığı açıklamada Milli Muharip Uçak için tarih verdi. Erdoğan, "Milli Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstereceğiz." ifadelerini kullandı. Başkan Erdoğan ayrıca İHA, SİHA ve TİHA üretiminde dünyadaki ilk üç ülkeden biri olduğumuzun altını çizdi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :06 Ocak 2022 , 06:58 Güncelleme Tarihi :07 Ocak 2022 , 00:12
Başkan Erdoğan Milli Muharip Uçak için tarih verdi: Hangardan çıkaracağız

İÇİNDEKİLER

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından inşa edilen Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Merkezi ile Kompozit Üretim Binası'nın aralarında bulunduğu tesisler Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Başkan Erdoğan'ın Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreninde yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Konuşmamın hemen başında, elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir'e Allah'tan rahmet diliyorum.

Osmanlı'da ilk yıllarından itibaren tersaneciliğini geliştirmiş, Avrupa ordularında henüz yokken barut ocakları kurmuştur. Asırlar boyunca dünyaya top, tüfek, gemi başta olmak üzere pek çok ürün ihracatı yapan Osmanlı, 18. yy'dan sonra bu alandaki öncülüğünü yitirmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesinde savunma sanayimiz önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre gibi müteşebbislerin çabalarının maalesef iç ve dış engellemeler sebebiyle akamete uğradığını görüyoruz.

"FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN SAYISI BİN 500'E ÇIKTI"
Rahmetli Turgut Özal döneminde de savunma sanayii müsteşarlığı kurulmuştur. Savunma Sanayiinde adımlar atmaya başladık. Savunma sanayii ülkemizin en önemli sektörlerinden bir ihaline geldi. Faaliyet gösteren firmaların sayısı bin 500'e çıktı. 20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bu yıl 750'yi geçti.

"İHA, SİHA VE TİHA ÜRETİMİNDE İLK ÜÇ ÜLKE İÇERİSİNDEYİZ"
İHA'larda kullandığımız kameralara ambargo koydular, onu da kendimiz yaptık. Artık çıtayı daha yukarı çıkardık.

İHA, SİHA ve TİHA üretiminde dünyanın ilk üç ülkesi içindeyiz. Artık çıtayı daha da yukarı çıkararak geleceğin harp ortamını da ülkemizi hazırlıyoruz. Sürü İHA'lar, deniz platformlarına, insansız araçlardan yapay zekaya, uydulara kadar savunma sanayiinde hangi alanda olmamız gerekiyorsa oradayız.

"MİLLİ MUHARİP UÇAĞIMIZ 2023'TE HANGARDAN ÇIKACAK"
Şimdilik HİSAR'ları yaptık, yakında SİPER'i ve daha ötesini de tamamlayacağız. Göbey helikopterini bu sene teslim etmeye başlıyoruz. Şimdi sıra Milli Muharip Uçak'ta... İnşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp dünyaya göstereceğiz.

Özellikle ilk uçuşunu fazla geciktirmeden en kısa zamanda gerçekleştirmeyi planladığımız bu adım hızla devam ediyor. Ve 2025'te ilk uçuşu gerçekleştirilecek olan Milli Muharip uçağımız test süreçlerinin ardından Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağı geliştirirken, onun alt sistemlerini, bileşenlerini ve malzemelrini yerli ve milli olarak ürecetek hazırlıkları da ihmal etmiyoruz.

Bin kişinin görev alacağı Kompozit İmalat Tesisi'ni bugün ülkemize kazandırıyoruz. Türkiye'nin en büyük, dünyanın da tek çatı altında 4'üncü büyük Kompozit Tesisi olan bu merkez, kompozit pazarının yüzde 2'sini karşılayacak kapasiteye sahiptir.

Hava araçlarının parçalarımızın bakım, onarım ve yenilemelerinin yapılacağı Bakım ve Onarım Merkezimizi de bugün hizmete alıyoruz. Burası da bünyesinde görev yapacak 500'den fazla mühendisimizle sektörün önemli bir ihtiyacını giderecektir.

MUHALEFETE TEPKİ: YALANLARINI YÜZLERİNE VURMAKTAN BIKTIK
Savunma Sanayii alanını siyaset üstü olarak gördük. Yalanları yüzlerine vurmaktan bıktık, onlar bıkmadı.

Üretebileceğimiz ürünlerin yurt dışından tedarikine rıza göstermeyeceğiz. Savunma sanayimizi geliştirmek ve güçlendirmek önceliğimiz olmaya devam edecek."

TESİSLERE İLİŞKİN DETAYLAR
MMU Mühendislik Merkezi, 220 milyon lira yatırımla oluşturuldu. "Türkiye'nin beka projesi"nin yönetileceği merkezde 2 bin 300 kişi çalışacak. Yüksek güvenlikli çözüm ve teknolojilerle donatılan merkezde, mühendisler dışarıya bağlı kalmadan tüm aktivitelerini bina içinde gerçekleştirebilecek.

65 bin metrekare alanı olan MMU Binası içinde spor merkezi, yemekhane ve otonom kütüphane gibi sosyal alanlar da yer alıyor. Resmi açılışı yapılacak Kompozit Üretim Binası ve yardımcı tesisler için 412 milyon liralık yatırım yapıldı.



Söz konusu bina, Türkiye'nin en büyük kompozit tesisi ve dünyanın tek çatı altındaki 4'üncü büyük kompozit tesisi olma özelliğine sahip bulunuyor. Kompozit Üretim Binası, ana üretim, boyahane ve yardımcı binalar olmak üzere 19 bloktan oluşuyor.



Dünyadaki hava yapısalları kompozit pazarının yüzde 2'sini karşılayacak kapasiteye sahip tesiste, 150 mühendis, 850 teknisyen görev yapacak. Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi, 31 milyon lira yatırımla 390 günde tamamlandı.

Sistem, yazılım ve donanım, tasarım, üretim, entegrasyon ve test laboratuvarlarını içeren USM'de 718 kişi görev yapacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN