Enterobacteriaceae cinsi bakteriler 30 örneğin 18'inde (yüzde 60), E. coli üç örnekte (yüzde 10), Staphylococcus sayısı isen örneklerin yüzde 50'sinde belirlendi" dedi.
Milliyet'te yer alan habere göre, Ortaya çıkan sonuçların yemeye hazır sebzelerin halk sağlığı açısından endişe duyulacak farklı bakteri türleri olabileceğini gösterdiğini de bellirten Alçay, şunları söyledi:
"Türkiye'de döner ve benzeri gıdaların yanında verilen garnitür yeşil salata mikrobiyel risk taşımaktadır. Kebaplarla servis edilen taze garnitürler, pişirilmeden servis edildiği için tarladan çatala tüm aşamalarda mikroorganizmalarla kontamine (bulaş) olabilir. Yemeye hazır sebzelerin bakteriyel kontaminasyona maruz kalma sebebi sebzelerin iyi yıkanmaması, yıkama suyunun içme suyu kalitesinde olmaması, personelin elinden, kap kacaktan veya çevreden çapraz bulaşma veya ürünün hazırlanması sonrası olan bulaşmalardır.
Araştırmamız, İstanbul'da döner kebap restoranlarında tüketicilere servis edilen garnitürlerin yeterli mikrobiyolojik kalitede olmadığını, kontamine taze sebzelerin tüketilmesinin mikrobiyolojik açıdan sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermiştir. Yemeye hazır, tüketime sunulan taze sebzelerin yıkanmasında insan sağlığına zararı olmayan dezenfektan maddelerin kullanımının önemi bu sonuçlardan da anlaşılmaktadır."
'SULANDIRIYORLAR'
"Sirke evlerde uygun ve ucuz bir dezenfektan olarak kullanılagelmiştir, ancak rastgele oranda sulandırılmaktadır. Bu araştırmada, piyasadan alınan üç farklı marka ticari üzüm sirkesi ve bir de üreticiden alınan geleneksel doğal sirkenin antimikrobiyal etkisi incelenmiş ve yüzde 1.5 ile 6.25 arasında değişen oranda sulandırılan sirkenin, garnitürlerde saptanan mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptanmıştır."