AİHM'in Kızıl Soros aşkı dinmiyor: Türkiye aleyhinde karar verdiler

Skandal bir karara imza atan AİHM, Osman Kavala davasında 'hak ihlali' tespiitiyle Türkiye'nin 7 bin 500 euro mahkeme masrafı ödemesine hükmetti. Kararın ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, AİHM'in iki yüzlü tutumuna dikkat çekerek, kurumun güvenilirlik ve saygınlığını yitirdiğibi vurguladı.

Giriş Tarihi :11 Temmuz 2022 , 14:05 Güncelleme Tarihi :11 Temmuz 2022 , 16:44
AİHM’in Kızıl Soros aşkı dinmiyor: Türkiye aleyhinde karar verdiler

İÇİNDEKİLER

Gezi davasında hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı çıkan Osman Kavala için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ihalal prosedörü başlatmıştı. Şubat 2022'de başlatılan süreçte karar açıklandı. Mahkeme Osman Kavala için hak ihlali kararına vardı. Karar 1'e karşı 16 oyla alındı. Tek karşı oy Türk yargıçtan geldi.

7500 EURO MAHKEME MASRAFI ÖDENECEK
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46. maddesinin ihlal edildiği vurgulanan karardan para cezası çıktı. Mahkeme, 'AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği' gerekçesiyle AİHS'nin 46/1'inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vararak Kavala'ya 7 bin 500 euro mahkeme masrafı ödenmesini kararlaştırdı.

YAPTIRIM KARARLARI GÖRÜŞÜLECEK
Mahkeme, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılması için kararını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderecek. Komite, ilk toplantısıyla birlikte ihlale karşı nasıl yaptırımlar uygulanması gerektiğini görüşmeye başlayacak.

TÜRKİYE'DEN SKANDAL KARARA SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AİHM'in Kavala kararının icrasına ilişkin bugün aldığı yeni karar hakkında yazılı değerlendirme yaptı.

Bilgiç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
AİHM'in, Kavala kararının icrası hususunun Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi tarafından AİHM'e havale edilmesiyle ilgili Bakanlığımız görüşleri, 2 Şubat 2022 tarihli açıklamamızla kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Açıklamamızda, AİHM'in durumu hakkaniyetle değerlendirmesi ve ilk derece mahkemesi gibi hareket etmemesi yönündeki beklentimiz dile getirilmişti.

Süreç boyunca AK ile iletişimimiz devam etmiş; Adalet Bakanlığımız tarafından, adı geçenin yargı sürecindeki gelişmeler hakkında düzenli bilgi sunulmuş, ayrıca adı geçenin tutukluluğuyla ilgili olarak iç hukukta devam eden yargılama sonunda hüküm giydiği AİHM'e ve AK Bakanlar Komitesi'ne bildirilmişti.

Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur.

SİSTEMİN İTİBARI BİR KEZ DAHA SORGULANDI
Bilgiç, AİHM'in bugün aldığı karara ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Ancak ne yazık ki AİHM konuyla ilgili olarak bugün açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur.

Bundan sonraki aşamada süreci takip edecek olan AK Bakanlar Komitesi'nin, daha önce sergilediği tarafgir ve seçici yaklaşımı bir yana bırakarak sağduyuyla ve bazı çevrelerin siyasi gündem yaratma arayışlarına mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz.

'KAVALA' ACELECEĞİLİĞİNE VURGU
Adalet Bakanlığı'da AİHM 'Kızıl Soros' kararına tepki göstererek dava dosyasının görüşülmek üzere öne çekilmesine vurgu yaptı:
Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülkedir.

Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir. Zira üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı % 80,20 iken Türkiye'nin icra oranı % 87,98'dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir.Türk yargı makamları, AİHM'in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir.

AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve hâlihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az bir yıl önce Büyük Daire'ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi; AİHM'in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM'in Türkiye'ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN