Afet sonrası Türkiye'de devlet yaraları hızla sardı! Almanya sel bölgesine çivi bile çakmadı 20 kişi intihar etti

Son dakika haberi! Bir yıl önce bugün Kastamonu Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinin yaralarını devlet hızla sardı. Yollar, köprüler ve altyapılar yenilendi. Afetzedeler için modern konutlar ve işyerleri inşa edildi. Aynı tarihlerde Almanya'da yaşanan sel felaketinin izleri ise halen silinemedi. Almanya, sel bölgesine ne bir çivi çaktı ne de halka yardım götürdü. Yardım konutlarından bile kira talep edildi. Kendini çaresiz hisseden 20 kişi intihar etti. Canlı yayında Almanya'nın çaresizliğini anlatan A Haber muhabiri İsmail Erel, "Almanya sel felaketinin yaralarını sarmakta gerçekten sınıfta kaldı. Devlet hiçbir şey yapmadı diyebiliriz, daha çok insanlar birbirine yardımcı oldu." dedi.

Giriş Tarihi :11 Ağustos 2022 , 06:58 Güncelleme Tarihi :11 Ağustos 2022 , 17:20
Afet sonrası Türkiye’de devlet yaraları hızla sardı! Almanya sel bölgesine çivi bile çakmadı 20 kişi intihar etti

Türkiye bir yıl önce bugün Kastamonu Bozkurt'ta yaşanan sel felaketinin yaralarını devlet hızla sardı ama Almanya sel bölgesine ne bir çivi çaktı ne de halka yardım götürdü. Yardım konutlarından bile kira talep edildi. Kendini çaresiz hisseden 20 kişi intihar etti.

ALMANYA'DA 1 YILDA SELİN İZLERİ NEDEN SİLİNMEDİ?
Canlı yayında Almanya'nın çaresizliğini anlatan A Haber muhabiri İsmail Erel, "Almanya sel felaketinin yaralarını sarmakta gerçekten sınıfta kaldı. Devlet hiçbir şey yapmadı diyebiliriz, daha çok insanlar birbirine yardımcı oldu." dedi.

Almanya'nın insanların mağduriyetinin henüz gidermediğine dikkat çeken Erel, "Yüzlerce ev yıkıldı binlerce insan çaresiz kaldı, Almanya yardım elini uzatamadı. 20 kişi çaresizlikten intihar etti. Son rakamları göre 32 kişide intihar girişiminde bulundu. Aylar sonra toplanan bağış paralarıyla geçici konutlar tahsis edildi ve burada bir skandal patlak verdi. Belediye bağış paralarıyla alınan geçici konutları için insanlardan her ay 450 Euro kullanım ücreti almaya başladı. Yardımların ve bağış paralarının yüzde 80'i halen ödenmiş değil ve ülkede insanlar mağdur." ifadelerini kullandı.



Bakanın sel felaketinin yaşandığı gün tatilde olduğunun ortaya çıktığını belirten Erel, "Selden hemen sonra cesetlere haftalarca ulaşılamadı, tarlalardan ağaçlardan toplandı cesetler. Hatta kayıp bir ceset Hollanda'da ortaya çıktı. Enkazlar hala temizlenmiş değil yıkılan evler tamir edilmedi. Yardımların ağır aksak yürümesine öfkelenen vatandaşlar bürokrasiyle boğuşuyor. Yardım formlarını birçok insan doldurmakta zorlanıyor, paranın ödenmediği gibi bölgede büyük bir tedirginlik var. Sel bölgesindeki insanlar kış mevsimin gelmesiyle birlikte mağduriyetlerinin daha da artmasından endişe ediyor. Acil yardım adı altında 2 bin 500 euro hane başında verildi ancak haftalar sonra ödendi. Bölgedeki kira fiyatları fahiş şekilde yükseldi. " şeklinde konuştu.

TÜRKİYE FARKI
Bir yıl önce bugün 11 Ağustos 2021'de, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi yaşandı.


Bozkurt'un ortasından geçen Ezine Çayı'nın, geçen yıl şiddetli yağışların ardından taşması sonucu 65 kişi yaşamını yitirdi, onlarca bina zarar gördü. Ev ve işyerlerini su bastı. Devletin kurumları sel felaketinin ardından seferber oldu.

Bakanlar, Bozkurt ilçesine gitti ve çalışmaları organize etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde sivil toplum örgütleri de mağdur vatandaşlarımıza yardım elini uzattı. Ev ve işyerleri zarar gören vatandaşlara yardımlar yapıldı. Devlet mağdur olan vatandaşlara yeni konut ve işyerlerinin inşası için harekete geçti. Bir yıl bile olmadan afetzedeler için yapılan modern konutlar büyük ölçüde bitti. Devlet, yaptığı hizmetle vatandaşın yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.

SELİN İZLERİ HIZLA SİLİNDİ
Bozkurt ilçesine 76 milyon 224 bin TL acil yardım ödeneği gönderildi. İlçeYe 39 yaşam konteyneri ve 34 duş konteyneri konuldu. Kastamonu'da 244 ağır hasarlı konut, 59 orta hasarlı konut olduğu tespit edildi. 1480 vatandaşımız tahliye edildi. Sel felaketinin olduğu dönemde aile tipi çadırlar konuldu. Devlet sel mağdurlarını geçici konutlara yerleştirdi.

AFETZEDELERE 135 MİLYON LİRA
Geçen yıl sel afetinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde, 2 bine yakın afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi. Devlet ve millet el ele verip afet sonrası yaşanan zorlukların üstesinden geldi. Ülkenin dört bir yanından afet bölgesine ulaşan gönüllüler, su ve erzak taşıdı, çadırlar kurdu. 1262 aileye 135 milyon 472 bin TL nakdi yardım yapılırken, 47 milyon 602 bin TL de eşya yardımında bulunuldu.

Teslim edilenlerin dışında yapımı hızla devam eden yeni konutlar da önümüzdeki günlerde sahiplerine teslim edilecek. Sanayi sitesinde inşa edilen dükkânlar tamamlandı. İlçede 5 ayrı noktada inşa edilen 649 konut kasım ve aralık aylarında mağdurlara teslim edilecek.

KÖPRÜ REKOR SÜREDE YAPILDI
Bozkurt'ta yıkılan Çatalzeytin Köprüsü'nün yerine 52 gün gibi rekor bir sürede 90 metrelik yeni köprü tamamlanarak hizmete sunuldu.

ALMANYA ÇARESİZ KALDI
Türkiye sel felaketinin yaralarını üzerinden bir yıl bile geçmeden sararken, Batı Karadeniz'deki sellerden yaklaşık 1 ay önce 14-15 Temmuz 2021 tarihlerinde sel felaketi yaşayan Almanya, ortaya çıkan yıkım karşısında çaresiz kaldı. Almanya'nın Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletlerinde meydana gelen ve 134 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin yaraları halen sarılamadı. Almanya'da geçen yıl temmuz ayında aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında adeta felaket yaşandı.

Bad Neuenahr-Ahrweiler ve buraya bağlı kasabalarda milyarlarca euro'luk hasar meydana geldi. Evler, araçlar ve altyapıda ağır hasar oluştu, onlarca can kaybı yaşandı. Almanya devleti, afet sonrası bölge insanlarının su ve gıda başta olmak üzere yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta ve bölgeye yardım göndermekte aciz kaldı. Yardımlar engellere takıldı. Devletin bürokratik işlemlerinin yavaş ilerlemesi ve sigorta şirketlerinin yetersizliği Almanlara çaresizlik olarak geri döndü.

FOTOĞRAF TARİHİ: 14 TEMMUZ 2021 -AHRWEİLER

SOKAKLAR DELİK DEŞİK
Bölgedeki mahrumiyet afetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sürüyor. Almanya afet bölgesinde bir yıldır tek çivi bile çakamadı. Selde zarar gören evler halen kullanılamaz bir halde dururken, sokak ve caddelerdeki altyapı çalışmaları ise çok ağır ilerliyor. Ahrweiler kentinde halen birçok vatandaş, elektrik ve su hizmetinden mahrum yaşamını sürdürüyor.

FOTOĞRAF TARİHİ: AĞUSTOS 2022 -AHRWEILER


SAHİPSİZ KALAN ALMANLAR BUNALIMDA
Dünyanın ekonomik anlamda en refah ülkelerinden biri olan AB'nin lokomotifi Almanya, gerek afet sırasında, gerekse sonrasında tam anlamıyla sınıfta kaldı. Yeterli arama kurtarma çalışmaları yapılmadığı için selde kaybolan insanların cesetleri, haftalar sonra tarlalardan toplandı. Aradan bir yıldan fazla zaman geçti, Bad Neuenahr ve çevre kasabalarda enkazlar hâlâ temizlenemedi, yıkılan evler onarılmadı. Devlet, selzedelere gerekli yardımları yapmadı, evsiz kalan insanlar kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı.

Her şeyini kaybeden insanlar için bağış paralarıyla, aylar sonra ancak geçici konutlar tahsis edilebildi. Selin vurduğu Sinzig'de belediye, bağış paralarıyla alınan geçici konutlar için insanlardan aylık 450 euro "kullanım ücreti" almaya başladı. Yardımların ve bağış paralarının yüzde 80'i hâlâ mağdurlara ulaştırılmadı. Bu süre içinde 20 kişi çaresizlikten intihar etti, en az 32 kişi intihar teşebbüsünde bulundu. Sabah'ta yer alan habere göre, sahipsiz kalan ve devlete karşı öfkeli olan bölge halkı, önümüzdeki kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN