6'lı masadaki kirli pazarlığın perde arkası deşifre oldu! İşte HDP'nin koştuğu 3 şart

Son dakika haberi! 2023'te seçimler için adayını belirleyemeyen 6'lı masada HDP çatlağı büyüyor. 6'lı masanın, HDP'ye bakanlık verme planlarının deşifre olmasının ardından CHP'nin gizli yürüttüğü görümenin detayları da ortaya çıktı. CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı üzerinden koordine ettiği görüşmelerde HDP'nin destek için Kemal Kılıçdaroğlu'na 3 şart sunduğu belirtildi. Öte yandan CHP sözcülerinin HDP'yi ‘yedekte tutmak' adına yaptıkları açıklamalar, terör örgütü PKK dilini kullanmaya kadar vardı.

Giriş Tarihi :13 Eylül 2022 , 07:57 Güncelleme Tarihi :13 Eylül 2022 , 08:17
6’lı masadaki kirli pazarlığın perde arkası deşifre oldu! İşte HDP’nin koştuğu 3 şart

İÇİNDEKİLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde oluşturulan 6'lı masanın, HDP'ye bakanlık verme planı deşifre oldu. İşte HDP'nin CHP ve 6'lı masanın diğer ortaklarına entegre edilme yöntemi ve gizli ortağın köşeye sıkıştırdığı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan istekleri...



BU İŞE EN GÖZ ÖNÜNDE OLMAYAN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ATANMIŞ
CHP'nin, kamuoyunda tepki görür endişesiyle gizli yürüttüğü HDP ile pazarlık sürecinin, Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı üzerinden koordine edildiği ortaya çıktı.


HDP'DEN KILIÇDAROĞLU'NA 3 ŞART
Uzun süredir alttan alta süren görüşmelerde HDP'lilerin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına destek için 3 şart ileri sundukları öğrenildi.

O 3 şart şu şekilde:
1- İmzalanacak protokole Kürt sorununa ilişkin yeni bir 'Çözüm Sürecinin' yürütülmesiyle ilgili ifade konulacak.
2- Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi kapısı açılacak. 6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi Selahattin Demirtaş ise serbest kalacak.
3- HDP'ye bir bakanlık verilecek.


ARKA PLANDAKİ HESAPLAR
CHP-HDP dirsek temasında, "CHP'deki 10 Aralıkçıların lideri" Oğuz Kaan Salıcı kilit rol üstlendi.
İddialara göre görüşmelerde ön mutabakat zemini oluştu.

Buna göre, Protokoldeki 1'nci madde yumuşatılacak. "Etnik kimlik, inanç ve yaşam tercihleri konusunda" ucu açık bir ifadenin protokole konulması sağlanacak.


2- Bölücübaşı Öcalan'ın serbest kalması yerine, önce ev hapsi, daha sonra da yarı açık cezaevine nakli düşünülecek. Demirtaş'ın serbest kalması sözü ise geçerli olacak.



BAKANLIK PAYLAŞIMI
3- Üçüncü maddede yer alan "bakanlık paylaşımı" konusunda ise HDP'nin, kırmızı çizgi olarak nitelenen bakanlıklardan birini talep ettiği öne sürüldü. Sabah'ta yer alan habere göre, Adalet Bakanlığı'nın HDP'ye bırakılamayacağı buna karşın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği veya Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın HDP'ye bırakılması üzerinde uzlaşma olabileceği belirtildi.

6'LI MASADA HDP ÇATLAĞI
CHP'li Gürsel Tekin'in "HDP'ye bakanlık verilebilir" sözü üzerine İYİ Parti'den bazı isimler sert tepki gösterirken bazıları sessiz kalmayı tercih etti. Eski CHP'li vekiller ise HDP ittifakına karşı çıkan İYİ Partililere, büyükşehir belediyelerinden dağıtılan ihaleleri deşifre ederek cevap verdi. Saadet Lideri Karamollaoğlu ise "HDP'ye bakanlık verilmesi bana göre söz konusu değil" dedi. DEVA ve Gelecek Partisi yönetimleri ise HDP'ye bakanlık paylaşımına kategorik olarak karşı çıkmadı.


CHP ÖRGÜTLERİ HDP'LEŞİYOR... TEKİN ADAY, 5 RAKİBİ VAR
Öte yandan, CHP sözcülerinin HDP'yi 'yedekte tutmak' adına yaptıkları açıklamalar, terör örgütü PKK dilini kullanmaya kadar vardı. Ama bu 'birlikteliğin' sadece 'dilde birlik' ve 'politikalarda birlik' olmadığını, 'teşkilatlarda birlik' ve 'hedefte birlik'e doğru gittiği öğrenildi.

Güneydoğudaki CHP örgütlerinin, HDP'den ayrılanların katılımıyla 'takviye edildiği' konuşuluyor. Akşam gazetesi yazarı Melik Yiğitel'in haberine göre, son gelişmeler üzerine Diyarbakır'da bazı CHP'liler HDP'nin uzun süredir toplu olarak CHP teşkilatlarına destek verdiğini, katıldığını, CHP'yi canlandırmaya çalıştıklarını ifade ediyor. HDP'lilerin CHP saflarına geçişlerinde sadece Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin değil, yerel seçim odaklı olduğu da iddia ediliyor. HDP'nin elde ettiği belediyelere kayyum atanmasının önüne geçmek için CHP saflarından geçmeyi hedeflediği ve yerel seçimde CHP'den adaylık hazırlık yapıldığı konuşuluyor.

TEKİN ADAY AMA RAKİBİ ÇOK
CHP Genel Merkezi'nde ise 'iç iktidar' hazırlıkları var. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na, 'cumhurbaşkanı seçilse de seçilmese de gidecek' gözüyle bakıldığı için, aday adayları ve yeni parti kadroları hesabı yapılıyor. Adaylığını açıklayan ilk isim, "HDP'ye bakanlık" çıkışıyla gündem olan eski Genel Sekreter İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin oldu.

CHP'liler başka adayların da çalışmalara başladığını belirtiyor. Bu isimler arasında, Ekrem İmamoğlu, Tuncay Özkan, İlhan Cihaner, Oğuz Kaan Salıcı, Özgür Özel gibi isimler yer alıyor.

İmamoğlu'nun "Cumhurbaşkanı adayı olmazsam, Genel Başkan adayıyım" dediği, delegeler üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğü konuşuluyor. CHP delegelerinin önemli kısmı İstanbul'dan geliyor. Ancak İstanbul da ikiye bölünmüş durumda. '10 Aralıkçılar' olarak bilinen Oğuz Kaan Salıcı ve İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Salıcı'nın genel başkanlığı için hazırlık yapıyor. Bir başka grup da İzmir Grubu. Tuncay Özkan, bu grubun adayı olmak üzere hazırlık yapıyor.

İzmir de tek parça değil. Sol grubun adayı Cihaner'in destekçileri İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve Orhan Sarıbal gibi isimler... Bir yanda da Grup Başkanvekili Özgür Özel'i öne çıkaran Veli Ağbaba gibi isimlerin etkili olduğu bir başka grup daha var.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN