SÖZDE SOYKIRIM DESTEKÇİSİNDEN KONSER
Açılışta kemençe çalan ismin, Pontus milliyetçisi Matthaios Tsahouridis olduğu ortaya çıktı. Matthaios Tsahouridis, Türklerin emperyalizm ve işgale karşı direnişinin başladığı 19 Mayıs 1919'u, sözde Pontus soykırımı olarak tanıyor.
Türkiye'nin 'Pontus Rumlarına soykırım yaptığını' iddia eten Matthaios Tsahouridis'in, bu sözde soykırımla ilgili şarkılarda ve türkülerde imzası bulunuyor.
AEK YENİDEN KURULUYOR
Stadı dolduran onbinlerce Yunan taraftar tarafından Türkiye karşıtı sloganlar atıldı.
AEK Kulüp Başkanı Dimitris Melissanidis, "Bu gece AEK yeniden kuruluyor. Ayasofya bir tarih, hafıza ve kültür merkezidir. Yunanistan'ın çocukları burada, atalarımızın anavatanlarından isimlerin yer aldığı 45 ayrı kapıdan geçecekler. Kaybedilen vatan yoktur, unutulan vatan vardır. Stadımız vatan içinde vatandır" dedi.
BARTHOLOMEOS GÖRÜNTÜLÜ MESAJ
Törene İstanbul Balat'taki Fener Rum Patriği Bartholomeos da görüntülü mesajla katıldı.
Bartholomeos mesajında şu ifadeleri kullandı:
AEK, şehirlerin şehriyle bağlarını açık bir şekilde hatırlatmak için mabedi Ayasofya olarak adlandırıyor. Orası mülteci Helenizminin silinmez hatıralarında kök salmış sembolik bir mekan. Açılış, binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasından ve kendilerini Yunanistan'da olumsuz koşullarda hayatta kalmaya çalışırken bulmasından tam 100 yıl sonra gerçekleşiyor. Mülteciler atalarını, kültürlerini, umutlarını hiçbir zaman unutmadı. AEK bir fikirdir, fikirler ölmez, yaşar, ilham verir.
Stadın önündeki kulüp sembolü de dikkat çekiyor.
Fanatik Yunanların takımı AEK, Ayasofya ve 'Konstantinopol' hayalini simgeleyen bu amblemi kullanıyor: Ayasofya'nın kubbesi üzerine konmuş çift başlı kartal.