Pentagon ve CENTCOM'dan yapılan skandal açıklamalarda ise ABD, Türkiye'nin düzenlediği operasyondan "rahatsızlık duyduğunu" dile getirdi. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Suriye'de "ABD askerlerinin konuşlu olduğu bölgede" PKK/YPG terör örgütünü hedef aldığını belirterek "Suriye'nin kuzeyinde, Irak'ta ve Türkiye'de tırmanan gerilimden derin endişe duyulduğunu" ifade etti.
CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino ise sınır ötesi harekatla ilgili "Ortak amaçlarımızı tehdit etmektedir." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bombaladığı bölgede, ABD'li askerlerle PKK/YPG'li teröristlerin aynı bölgede bulunduğu ortaya çıkarken, ABD basını aradaki mesafeyi 300 metre olarak duyurdu.
ABD'nin resmi yayın organı VOA'daki bir haber, söz konusu üssün Suriye'nin kuzeyindeki Haseke yakınlarında olduğunu kaydediyor. Haberini Pentagon'dan bir yetkiliye dayandıran VOA, 22 Kasım'da gerçekleşen hava saldırısının ABD askerlerinin Haseke'deki ortak üssüne 300 metre mesafede gerçekleştiğini belirtti. VOA'daki haberde ayrıca, YPG'li teröristlerin verdiği bilgiler de kullanıldı.
FOREIGN POLICY'DEN SKANDAL HABER
ABD merkezli Foreign Policy dergisi de Türkiye'nin düzenlemeyi planladığı operasyonla ilgili bir haber yaptı. Haberde skandal ifadeler kullanılırken, ABD ile terör örgütü PKK/YPG'nin ortaklığı da bir kez daha itiraf edildi. Haberde, Türkiye'nin planladığı operasyonun ABD Başkanı Joe Biden yönetimi için "diplomatik kriz" olduğunu belirten dergi "Çarşamba günü, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Türk kuvvetlerinin Suriye'ye geniş çaplı saldırısını engellemeye çalışmak için Ankara'daki Türk yetkililerle telefon görüşmeleri yaptı." ifadelerini kullandı.
PKK/YPG İLE ORTAKLIK İTİRAFI
Öte taraftan tüm bu görüşmelere rağmen Türkiye'nin askeri operasyon konusunda geri adım atmadığı belirtilirken; ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde Savunma Bakan Yardımcısı olan Mick Mulroy, terör örgütü PKK/YPG'den de "ortağımız" diye bahsetti. Mulroy, "Ortağımıza zorla saldırıyorsa, onların da bu işe karıştığına dair kanıt sunması gerekir. Yapamazlarsa, ABD bu operasyonları durdurmaları konusunda ısrar etmelidir." dedi.
TÜRKİYE ALEYHİNE ALGI OLUŞTURMA ÇABASI
Diğer taraftan Foreign Policy, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını görmezden gelerek operasyon için "işgal" ifadesini kullandı. Derginin Türkiye'ye yönelik algı oluşturmayı amaçladığı görüldü.