İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı.
Duruşmaya taraf avukatları ve çok sayıda milletvekili de katıldı.
Duruşmada Murat Ongun ve Necati Özkan tanık olarak dinlendi. Cumhuriyet savcısı bir önceki celse verdiği mütalaada 4 yıl 1 ay hapis ve siyasi yasak talebini yineledi.
Sanık avukatları mütalaaya ilişkin savunma yapmak için makul süre isteğini yerinde gören mahkeme duruşmayı erteledi. Saat 16.00'ya ertelenen duruşma sanık Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarının mütalaaya ilişkin savunmaları ile başladı.
Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca Türk Ceza Kanununun 53. Maddesi gereğince siyasi yasak uyguladı.
MUHALEFET ALGI OPERASYONUNA GİRİŞTİ
Karardan AK Parti hükümetini sorumlu tutan muhalefet, 'İmamoğlu'nun siyasi kariyerinin engellendiği' iddialarıyla yargıyı hedef aldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu karara karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. Yargılama süreci devam etmektedir." diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise A Haber canlı yayınında, İmamoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararına ilişkin, "İstinaf ve temyiz yolu açık olan bir karar üzerinden fırtına kopararak mağduriyet algısı oluşturmanın kimseye faydası yoktur." ifadesini kullandı.
YARGININ KARARINI AK PARTİ'YE MAL ETTİLER
Söz konusu gelişme üzerinden muhalefet kanadı, iktidarı yargıyı baskı altına almakla itham etti. Birçok vekil, yargının verdiği kararı AK Parti hükümetine mal ederek siyaset devşirmeye çalıştı.
CHP'Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR HAKİM İÇİN 'ADİL' DEMİŞTİ
Oysa, İmamoğlu'nun davasındaki hakim hakkında CHP vekili Ali Mahir Başarır, "Hakimi tanıyorum, adil ve tarafsız karar verir." açıklamasında bulunmuştu. Hakimin kendilerinin aleyhine verilen kararını hiçe sayan muhalefetin tutumu tepki çekti.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren TCK'nin 53 maddesi uygulandı. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.
TCK'nin 53. maddesine göre; hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkûm olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.
Öte yandan mahkemenin verdiği bu karar, 2023 emelleri doğrultusunda uzun bir zamandır İstanbul'a ve İstanbulluya hizmeti bir kenara bırakan İmamoğlu cephesi tarafından adaylığa zemin olarak kullanılmaya başlandı.
İstanbul, 2019'dan bu yana kifayetsiz bir yönetim anlayışıyla hizmet fakiri bir durumda.
İETT ve metrolar gün aşırı meydana gelen arızalar, ulaşım sisteminin kilitlenmesi, altyapıdaki yetersizlik karşısında kulaklarını tıkayarak sadece ve sadece algı belediyeciliği yürüten CHP'li İBB, yaptığı fahiş zamlarla da vatandaşı bezdirmiş durumda.
Hastane yolu bile yapmaktan aciz olan Ekrem İmamoğlu yönetimindeki CHP'li İBB, var olan projelere de çökerek tüm tepkileri üzerine toplamıştı.
KARTONDAN KAHRAMAN
Bu gerçekler tüm çıplaklığıyla İstanbullunun ve Türkiye'nin nazarındayken hakkında verilen karar sonra Ekrem İmamoğlu mağduru oynayarak kendini kartondan kahraman ilan etmek için kolları sıvadı.
Ankara'dan İstanbul'a gelen İyi Parti Lideri Meral Akşener, karar sonrası Ekrem İmamoğlu ile kucaklaştı. Akşener, önce İmamoğlu'na ardından da eşine sarıldı.
"MÜCADELEMİZ DAHA GÜÇLÜ BAŞLIYOR"
İmamoğlu'ndan karar sonrası ilk açıklama geldi.
İmamoğlu, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah'ın izniyle" ifadelerini aktardı.
Daha sonrasında Saraçhane'de açıklama yapan Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'nun kendisini yalnız bırakıp Almanya'ya gidişini fırsat bilerek açık açık adaylığını ilan etti.