DONATI ALANLARI YETERSİZ
Oda açıklamasında dava konusu planlama alanında donatı alanlarına ayrılan alansal büyüklüklerde hiçbir donatı alanında yerleşmede yaşaması öngörülen nüfus büyüklüğünün gereksinimlerinin karşılanmadığını belirtti.
Açıklamada ayrıca kişi başına düşen donatı alanlarının (Yeşil alan, eğitim, spor alanı, sağlık tesisi, ibadethane gibi) miktarının mekânsal planlar yapım yönetmeliğinin ilgili tablosunda belirtilen kişi başına düşen asgari standartları sağlamadığı ifade edildi. Oda, bu açıdan dava konusu imar planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve imar mevzuatına aykırı olduğunu belirtti.
ODA'DAN İBB'YE HATIRLATMA
Açıklamanın sonuç bölümünde; "Kurum görüşlerine dayanmaksızın kentsel kullanımlara ayrılan tarım alanı, ağaçlandırılacak alan gibi özünde doğayı koruma ve geliştirme niteliği olan tüm kullanım alanlarının korunmasının ve plan onama sınırları içine dahil edilerek plan kararlarına yansıtılmasının gereklilik olduğunu İzmir Büyükşehir Belediyesine hatırlatıyoruz." denildi.
DİKİLİ VE SEFERİHİSAR'DA DA TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMAK İSTENMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce de özel bir planlama şirketine Seferihisar ve Dikili Salihler Altı Kabakum Bölgelerini kapsayan imar planı hazırlatmış, bu planlar yine Şehir Plancıları Odasının açtığı davalar sonucu tarım arazilerini ilgili kurum görüşleri alınmadan yapılaşmaya açtığı gerekçesi ile iptal edilmişti.