Yine Medya Araştırmaları Derneği bünyesinde 'yurttaş haberciliği' adı altında yayın yapan internet platformu Dokuz8haber, sosyal medya hesapları, seçim gözlemciliği eğitim faaliyetleri ve internet televizyonu için son bir yılda NETden 46 bin dolar, NDI'den 30 bin dolar, yine ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nden 5 bin dolar fon tahsil etti.
Bu rakamların en az 90 bin dolarının, 2023'ün ilk ayında Türkiye'deki fondaş kuruluşlara aktarıldığı belirtiliyor.
FONDAŞLAR İFŞA OLMUŞTU
2021 yılında, ABD'li Chrest Vakfı ve İsveç devlet fonunun, aralarında Bianet, 140 Journos, Medyascope, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 gibi medya organlarına toplamda milyonlarca dolarlık fon sağladığı ortaya çıkmış, medyada tartışılmıştı.
FETÖ FİRARİLERİNE DE FON
NED'in internet sitesindeki bilgilere göre, 2016-2020 yılları arasında doğruda Türkiye'ye yönelik projeler için toplam 11 milyon 487 bin 321 dolar fon ayrılmış. Bu fonların büyük kısmı doğrudan Türkiye'de yürütülen çalışmalara ödenirken, bir kısmı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Avrupa'ya kaçan FETÖ'cü gazeteci ve akademisyenlere destek için, çok az kısmı da Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için ayrılmış.
Örneğin, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi aracılığı ile "habercilik yaptığı için tehlikede olan gazetecilere destek" adı altında, Avrupa'daki FETÖ firarileri, üyeleri ve destekçilerine fon sağlanıyor.
Merkez'in yönetiminde örgüt destekçileri bulunurken, internet sitesinde de FETÖ'nün propaganda medyasında görev almış isimlerin haberlerine yer veriliyor.
KAMPANYA İSTENİYOR
Para ödenen projelerle ilgili bilgilerde, "yazarları, gazetecileri, akademisyenleri ve öğrencileri hedef alan mevcut anti-demokratik yasalara ve ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına karşı kampanya yürütmek", "devlet kontrolündeki ve mezhepçi medya kaynaklarına alternatif üretmek", "yargılanan ve hapisteki gazeteci ve akademisyenlere hukuki yardım, ziyaret, serbest bırakılmaları için kampanya yürütmek" gibi hedefler bulunuyor.
DIŞ POLİTİKAYA DA İFTİRA
Bazı projelerin ise daha ileri giderek, Türkiye'yi suçlama hedefiyle oluşturulduğu dikkati çekiyor.
Örneğin, "Türkiye, Rusya ve Azerbaycan'dan gelen yabancı yatırımların Gürcistan'daki ekonomik ve siyasi ortamı nasıl etkilediğini incelemek" başlıklı iki projede, "otoriter ülkelerle mali bağların nasıl yumuşak güç mekanizmaları olarak hareket ettiğini ve Gürcistan'ın demokratik gelişimini ve politikasını ne ölçüde etkilediğini ortaya çıkarmak için araştırmacı gazetecilik yapacak" bir 'gazeteci' aranıyor.
Bir başka projede ise, "Çin, Türkiye ve Azerbaycan dahil olmak üzere otoriter ülkelerin Gürcistan'ın demokratik gelişimini baltalamak için nasıl 'keskin güç' kullandığını ortaya çıkarmak için araştırmacı gazetecilik yapacak" bir 'gazeteci' aranıyor.