'FAYIN KIRILMA SÜRESİNİN UZUNLUĞU KABUK YAPISIYLA İLGİLİ'
Prof. Dr. Pampal, bu sorulara da çarpıcı örneklerle cevap verdi. Her bir fayın tekrarlanma süresi olduğunu belirten Gazi Üniversitesi öğretim üyesi, Kuzey Anadolu Fay Zonu'ndan örnekler verdi.
"İstanbul depremini konuşurken ne diyoruz? '1866'da kırılan fayın 250 yıllık tekrarlanma süresini tamamladık; bu fay kırılmak üzere' diyoruz. Bu fay zonu 250 yılda bir kırılıyor. Ama Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun parçası olan Erzincan'da o parça her 50 yılda bir kırılmış. 20'den fazla yıkıcı deprem üretmiş Erzincan civarında… Buna karşın Marmara civarında 250 yıl aralıklarla depreme neden oluyor."
Benzer bir durum Gölbaşı-Türkoğlu segmentinde de mevcut. Öyle ki, Maraş ve çevresinde ortalama olarak 500 yıl aralıkla kırılan fayın güneyinde bulunan Hatay'da hareketlilik bir hayli fazla.
Prof. Dr. Pampal, bu durumu şu şekilde özetledi:
"Hatay'da MS. 526'da, 1822'de ve 1872'de depremler olmuş. Yani her bir fay parçasının tekrarlanma süresi farklı. Doğu Anadolu Fay Zonu dediğimiz tek bir fay değil; çok parçadan oluşuyor. Her bir parça da bağımsız olarak kırılabiliyor ve belli aralıklarla tekrar edebiliyor. Çünkü bu fayın kırılma süresinin uzunluğu ya da kısalığı kabuk yapısıyla ilgili."
'FAY HATTININ KABUĞU KALINSA DAHA UZUN SÜRE ENERJİ BİRİKTİRİYOR'
Bu noktada, aklımıza şu soru takıldı: Bir fayın dış kabuğu, kırılma sürecinde nasıl bir rol oynuyor?
Bu soruyu, "Kabuğun dış kısmı çok kırılgansa, yüzeye yakın kısmı sık sık kırılıyor. Ama kalınsa magmatikse ve metalürjik kayalardan oluşuyorsa bunlar daha zor kırılıyor" diye yanıtlayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, fay içindeki enerji birikiminin bu nedenle yoğunlaştığına değindi ve ekledi:
"Fay hattının kabuğu kalınsa daha uzun süre enerji biriktiriyor. Kırılgan parçalar, kırılgan kesimler ise sık sık kırılıyor; Erzincan'da olduğu gibi… Örneğin kırılgan olmayan kayalardan oluşan bir diğer bölge ise Kuzey Marmara'nın batısı; ortalama olarak 250 yıl aralıklarla kırılıyor. Doğu Anadolu'da da daha sık kırılan ve daha zor kırılan kesimler var. Bu kabuğun yapısıyla ilgili bir konu."