ENKAZ KALDIRMA 3-4 AY SÜRECEK
Enkaz kaldırma çalışmaları ile illerin master plan ve tasarım çalışmalarının eş zamanlı yürütüleceğini söyleyen Bakan Kurum, "Enkaz kaldırma 3-4 ay sürecek olan yerler var. Buralarda tasarıma uygun yapılaşma da başlayacak" dedi.
MÜTEAHHİTLERE 240 GÜN SÜRE
Bakan Murat Kurum, kendileriyle sözleşme imzalayan inşaat firmalarına 240 gün süre koyduklarını belirterek, "Bu da 8 ayda teslim etmeleri anlamına geliyor. Biz daha önceki depremlerin ardından yaptığımız konutları 6 ayda teslim ettik. Burada da 1 yıl içinde vatandaşlarımızın ihtiyacını gidererek konutları inşa edeceğiz" açıklamasında bulundu.
BİTEN KONUT İÇİN KURA
Afet konutları tamamlandıktan sonra hak sahipliğinin kura çekilerek belirleneceğini anlatan Bakan Kurum, ödemelerle ilgili şunları söyledi: "Yüzde 60'a varan sübvansiyon olan deprem konutlarının altyapı giderlerini devlet karşılıyor. Vatandaşlar konutlara yerleştirildikten sonra 2 yıl ödemesiz, 18 yılda sıfır faizle ödemeler başlayacak. Bedelin yüzde 60'ını da sübvansiyonla devlet karşılamış oluyor."
İSTANBUL'DA 1 MİLYON KİŞİYİ KURTARABİLİRİZ
Sabah'ta yer alan habere göre, Marmara Bölgesi'ndeki çalışmalara da değinen Kurum, İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasında 500 biner kentsel dönüşüm rezerv şehirler oluşturulmasının planlandığını belirtirken, "1 milyon vatandaşımızı olası bir depremde kurtarız. İstanbul'da 1.5 milyon riskli, 300 bin acil dönüşmesi gereken konut var. 39 ilçede 188 farklı alanda kentsel dönüşüme devam ediyoruz. 98 bin konutun dönüşümü sürüyor. 695 bin konutu dönüştürdük" diye konuştu.
YÜZDE 6'SI İMAR BARIŞI'NDAN YARARLANMIŞ
Hasar tespit çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, "196 bin bina ağır hasarlı... Yıkılan bina 31 bin 934. 1 milyon 78 binada 5 milyon 189 birimi inceledik" dedi. Yıkılan binaların yüzde 6.15'inin imar barışına başvurduğunu söyleyen Kurum, yüzde 96.5'inin eski yönetmeliğe göre yapıldığını, yeni yönetmeliğe göre yapılan ve yıkılan binanın yüzde 3.5 olduğunu anlattı.
DEPREMZEDE ESNAFA DA MÜJDE
Deprem bölgesinde küçük sanayi siteleri de inşa edilecek. Bakan Kurum'un verdiği bilgiye göre, Kahramanmaraş merkezde 1.000, Pazarcık'ta 139, Malatya merkezde ise 295 olmak üzere toplam 1.434 gıda, ulaştırma, oto, elrktrik, ağaç işleri gibi küçük sanayi sitesi yapılması planlanıyor. Bunun yanı sıra Adıyaman, Malatya, Nurdağı Oto Galeri, Hatay ve Kahramanmaraş'ta 22 bin 451 adet geçici ticari ünite oluşturulacak.