Oy kullanılacak gümrük kapılarına ilişkin YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullanılacak gümrük kapılarına ilişkin YSK kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Gümrük kapılarında oy verme işlemi, 27 Nisan Perşembe günü saat 08.00'de başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08.00'de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Giriş Tarihi :19 Mart 2023 , 05:31 Güncelleme Tarihi :19 Mart 2023 , 06:32
Oy kullanılacak gümrük kapılarına ilişkin YSK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İÇİNDEKİLER

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde gümrük kapılarındaki oy verme işlemine ilişkin genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, gümrük kapılarında oy verme işlemi, 27 Nisan Perşembe günü saat 08.00'de başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08.00'de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Gümrük kapılarında sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, 27 Nisan Perşembe günü başlayacak oy verme işleminde, özel imal ettirilmiş ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan beyaz renkteki birleşik oy pusulaları ve ön yüzünün sol üst köşesinde YSK amblemi yer alacak şekilde hazırlanan filigranlı sarı renkteki zarflar ile "Tercih" ve "Evet" mührü kullanılacak.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması ve referandum şeklinde yapılması halinde ise ön yüzünün sol üst köşesinde "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarf, beyaz zemin üzerine "Evet", kahverengi zemin üzerine "Hayır" ibarelerinin bulunduğu birleşik oy pusulası ile "Tercih" mührü kullanılacak.

Gümrük kapılarında görev yapacak kurullar, sandık kurulları, sandık kurullarında görev alamayacaklar, oy torbaları ulaştırma komisyonunun oluşumu ve görevlerine ilişkin esaslar da genelgede yer aldı.

Sandık çevresinde düzenin sağlanması ve yasaklar, oy verme araçları ve tesliminin de belirlendiği genelgede, oy verme yeri ve zamanı, oy verme yeterliğinin tespiti ile engellilerin oy kullanması, okuma yazma bilmeyen seçmenlerin oy kullanmalarına ilişkin ayrıntılarda bulunuyor.

GEÇERSİZ SAYILACAK ZARFLAR
Genelgede, torbaların açılması, zarfların sayımı ve geçerli olmayan zarflara ilişkin, şu bilgilere yer verildi:

"Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranı olmayan kağıttan imal edilmiş olan, Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan, üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan, zarflar geçersiz sayılır.

Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen YSK filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır."

Genelgeye göre, itiraza uğrayan zarflar ile itiraza uğramadan geçersiz sayılan zarflar, seçim kurulu başkanınca bir kenara ayrılacak.

Geçici gümrük kapısı seçim kurulu, bütün zarfları kontrol ettikten sonra itiraza uğrayan zarfları inceleyerek, geçerli veya geçersiz sayılması yönünde kararını verecek. Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz oy zarflarının toplam sayısı sandık sonuç tutanağının ilgili yerine işlenecek.

Geçersiz zarflar paketlenecek ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılacak. Bu işlemler yapıldıktan sonra o sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı ile oy kullanan seçmen sayısı karşılaştırılacak. Eğer zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmayacak.

Zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak için önce geçersiz zarf sayısı düşürülecek, geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, geçici gümrük kapısı seçim kurulu başkanı geçerli zarflar arasından, eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişi güzel çekecek ve bu zarflar açılmadan yakılarak imha edilecek.

GEÇERLİ VE GEÇERSİZ SAYILACAK OYLAR
Geçerli ve geçersiz sayılacak oylara ilişkin maddeye göre, sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, hiçbir yerine "Tercih" veya "Evet" mührü basılmamış olan birleşik oy pusulaları geçerli olmayacak.

Ayrıca birden fazla cumhurbaşkanı adayına, aynı ittifak içinde yer almayan birden fazla siyasi partiye veya birden fazla ittifaka ayrılan alanlara "Tercih" veya "Evet" mührü basılmış olan, birden fazla cumhurbaşkanı adayına, aynı ittifak içinde yer almayan birden fazla siyasi partiye veya birden fazla ittifaka ayrılan alana taşmış "Tercih" veya "Evet" mührü bulunan, bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan, üzerine "Tercih" veya "Evet" mührü dışında veya "Tercih" veya "Evet" mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan, üzerinde yer alan cumhurbaşkanı adaylarına, siyasi partilere ve ittifaklara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan, üzerinde yer alan matbu yazıların dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan birleşik oy pusulaları da geçerli olmayacak.

OY PUSULALARINI GEÇERSİZ KILMAYACAK DURUMLAR
Oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlara ilişkin ise şunlar kaydedildi:

"Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması, birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "Tercih" veya "Evet" mührüyle oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, bir cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına basılan "Tercih" veya "Evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması, başka bir cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına taşmamak kaydıyla cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına birden çok "Tercih" veya "Evet" mührü basılması, yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmez."

Oyların sayım ve dökümüne göre, önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Geçersiz sayılan veya geçerli olmasına rağmen hesaba katılmaması gereken oy pusulaları ile geçerli olup olmadığı veya hesaba katılıp katılmaması yönünden tereddüt edilen veya itiraza uğrayan oy pusulaları, sayım ve döküm cetveline işlenmeksizin ayrılacak ve sandık kurulu başkanı tarafından muhafaza altına alınacak.

Karayolu Gümrük Kapıları:
1) Ağrı ili Doğubayazıt ilçesinde Gürbulak
2) Ardahan ili Çıldır ilçesinde Aktaş
3) Ardahan ili Posof ilçesinde Türkgözü
4) Artvin ili Hopa ilçesinde Sarp
5) Edirne ili Merkez ilçesinde Kapıkule
6) Edirne ili Merkez ilçesinde Pazarkule
7) Edirne ili İpsala ilçesinde İpsala
8) Edirne ili Lalapaşa ilçesinde Hamzabeyli
9) Gaziantep ili Karkamış ilçesinde Karkamış
10) Hakkari ili Çukurca ilçesinde Üzümlü
11) Hakkari ili Yüksekova ilçesinde Esendere
12) Hatay ili Kumlu ilçesinde Kumlu
13) Hatay ili Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü
14) Kilis ili Merkez ilçesinde Öncüpınar
15) Kilis ili Elbeyli ilçesinde Çobanbey
16) Iğdır ili Aralık ilçesinde Dilucu
17) Kırklareli ili Merkez ilçesinde Dereköy
18) Şanlıurfa ili Akçakale ilçesinde Akçakale
19) Şırnak ili Silopi ilçesinde Habur
20) Van ili Saray ilçesinde Kapıköy



Havalimanı Gümrük Kapıları:
1) Adana ili Seyhan ilçesinde Şakirpaşa
2) Ankara ili Çubuk ilçesinde Esenboğa
3) Antalya ili Muratpaşa ilçesinde Antalya
4) Denizli ili Çardak ilçesinde Çardak
5) Diyarbakır ili Bağlar ilçesinde Diyarbakır
6) Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde Hasan Polatkan
7) Elazığ ili Merkez ilçesinde Elazığ
8) Gaziantep ili Oğuzeli ilçesinde Gaziantep
9) Hatay ili Antakya ilçesinde Hatay
10) Isparta ili Merkez ilçesinde Süleyman Demirel
11) İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde İstanbul
12) İstanbul ili Pendik ilçesinde Sabiha Gökçen
13) İzmir ili Gaziemir ilçesinde Adnan Menderes
14) Kayseri ili Kocasinan ilçesinde Erkilet
15) Konya ili Selçuklu ilçesinde Konya
16) Muğla ili Dalaman ilçesinde Dalaman
17) Muğla ili Milas ilçesinde Bodrum-Milas
18) Samsun ili Çarşamba ilçesinde Samsun Çarşamba
19) Trabzon ili Ortahisar ilçesinde Trabzon
20) Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde Zonguldak Çaycuma

Liman Gümrük Kapıları:
1) Aydın ili Kuşadası ilçesinde Kuşadası
2) Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde Ayvalık
3) İzmir ili Çeşme ilçesinde Çeşme
4) Kocaeli ili Derince ilçesinde Derince
5) Mersin ili Akdeniz ilçesinde Mersin
6) Mersin ili Silifke ilçesinde Taşucu
7) Muğla ili Bodrum ilçesinde Bodrum
8) Muğla ili Marmaris ilçesinde Marmaris
9) Samsun ili İlkadım ilçesinde Samsun

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN