TBMM'nin yeni Başkanı Numan Kurtulmuş: "Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte kuracağız"
Son dakika... AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak Meclisin 30. başkanı oldu. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, "Her alanda partimizin görüşlerini dile getireceğiz ama asla elimizi yumruk şeklinde tutmayacağız ve Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte kuracağız." dedi. Kurtulmuş ardından yapılan törenle görevi Devlet Bahçeli'den devraldı. Başkan Erdoğan, TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş'u tebrik etti. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi telefonla arayarak, Geçici TBMM Başkanlığı görevini başarıyla yürütmesinden dolayı tebriklerini ve teşekkürlerini iletti.
Giriş Tarihi :05 Haziran 2023 , 19:28Güncelleme Tarihi :07 Haziran 2023 , 22:41
TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.
Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'nin 30. Başkanı oldu.
Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş'a başarılar diledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Anayasa'nın bana vermiş olduğu tarafsızlık ilkeleri, prensipleri içerisinde Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyorum." dedi.
TBMM Genel Kurulundaki 3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığına seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş, teşekkür konuşması yaptı.
Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçimi dolayısıyla kendisine gösterilen teveccüh ve itimattan dolayı milletvekillerine, Meclisin açıldığı andan itibaren dirayetle, vukufiyetle, devlet adamı vasfıyla oturumlara başkanlık yapan TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür etti.
Cumhuriyetin ikinci asrının başladığını, 2023'ün sadece bir tarih olmadığını anlatan Kurtulmuş, "2023, aziz milletimiz için varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir. Birinci Meclis'in kuruluşundan ve Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu." dedi.
Bu ilk yüzyılda Türkiye'nin büyük merhalelerden geçtiğini, büyük kazanımlar elde ettiğini aktaran Kurtulmuş, "TBMM, devlet kuran bir Meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş, neredeyse 20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde koskoca bir cihan imparatorluğundan Anadolu kıtasına sıkışmış olan bu aziz millet, milli bağımsızlık ruhuyla ve gerçekten fevkalade ciddi bir şekilde inançları ve değerleriyle 'ya Allah' diyerek ayağa kalkmış ve Kurtuluş Savaşımızı başarıyla kazanmıştır. Bu savaşın milli mücadelesinin öncülerini, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle ve şükranla yad ediyoruz." diye konuştu.
İlk TBMM'den kalan iki temel değerden ilkinin, "tam bağımsız Türkiye hedefine kilitlenerek ileriye doğru yürümek", ikincisinin ise Türkiye'yi o savaşların yıkıntılarından bir an evvel kurtarmak ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Çok şükür Türkiye bütün bunlarda büyük mesafe almıştır. Ama bizim gibi büyük ülkelere yerinde durmak yakışmaz, bizim gibi büyük milletlere gündelik hesapların peşinde koşmak hiç yakışmaz." dedi.
"DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ" Önlerine yeni hedefler, yeni ufuklar ve yeni ülküler koymak durumunda olduklarını ifade eden Kurtulmuş, "İşte Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'yi oluşturma mücadelesine hep beraber TBMM olarak güç vereceğiz, omuz vereceğiz, destek vereceğiz Allah'ın izniyle." değerlendirmesini yaptı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bunun sadece seçim sırasında söylenmiş bir slogan olmadığını vurgulayarak, "Nasıl 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözü sadece bir motto değilse, sadece bir slogandan ibaret değilse; demokratik teamüller bakımından bir bakış tarzı, demokratik bir anlayış manzumesiyse, aynı şekilde Türkiye Yüzyılı da milletimizin tamamı için ortak bir hedef, ortak bir amaçtır. Her alanda daha güçlü, daha büyük Türkiye'yi kurmak için canla başla çalışacağız." ifadelerini kullandı.
İnsanların fani, kurum ve kuralların ise kalıcı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bu millet bize bir mühlet vermiş, fırsat vermiş, imkan tanımıştır. Bu imkanı her birimiz Allah'ın bize verdiği güç ve kudret çerçevesinde, milletin verdiği destekle Allah'ın izniyle sonuna kadar kullanacağız ve milletimizin teveccühüne layık olmak için canla başla çalışacağız. Bizden sonraki nesiller de ikinci yüzyılımızı, dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'yi kurmuş olmanın huzuru içerisinde önüne daha büyük hedefler koyacak ve yollarına devam edecektir."
"DEMOKRASİMİZ BAKIMINDAN BİR ZENGİNLİK" Kurtulmuş, Mecliste 16 farklı siyasi partinin yer aldığına, bu kadar farklı görüşlere sahip bir Meclisin olmasının Türk demokrasisi bakımından bir zenginlik olduğuna işaret ederek, "Fikirlerimizi takip edeceğiz, başa baş mücadelemizi yapacağız, siyasi mücadelemizi yapacağız, her alanda partilerimizin görüşlerini dile getireceğiz ama ellerimizi asla yumruk şeklinde tutmadan, ellerimizi uzatacağız, el sıkışacağız ve Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber birlikte kuracağız." diye konuştu.
Önceki kabinede yer alan milletvekillerine teşekkür eden Kurtulmuş, "Milletvekili olarak TBMM'ye hoş geldiniz." dedi.
Yürütme, yasama ve yargıdan oluşan güçler ayrılığı sistemine riayet ederek, amaç birliğinden de vazgeçmeden yeniden bir Türkiye ideali etrafında hep beraber mücadeleyi sürdüreceklerine dikkati çeken Kurtulmuş, fikirlerin, kendileri için bir ayrılık vesilesi değil, bir çeşitlilik, farklılık ve kazanım olduğunun farkında olacaklarını belirtti.
Numan Kurtulmuş, milletvekillerinin teveccühleriyle Meclis Başkanlığına seçildiğini anımsatarak, "Anayasa'nın bana vermiş olduğu tarafsızlık ilkeleri, prensipleri içerisinde Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.
TBMM'nin, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk Meclisi olduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"28. Dönem Meclisin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar olduğu gibi bir büyük sorumluluğu da başta şahsım olmak üzere her bir milletvekili arkadaşıma hatırlatmak istiyorum. O sorumluluk da Türkiye'de hala darbe döneminin izlerini taşıyan bu Anayasa yükünden Türkiye'nin kurtulması mecburiyetidir. Türkiye'de çağdaş, katılımcı, demokrat, kuşatıcı ve milli bir anayasa yapılarak 28. Dönemin Türkiye Yüzyılı'na büyük bir katkı sunacağını ümit ediyorum. Çünkü milletimizin bizden beklentilerinden biri de yeni bir anayasayla Türkiye'nin önünün açılması, Türkiye demokrasisinin daha da ileriye doğru gitmesinin temin edilmesidir."
"BİRLİKTE TÜRKİYE YÜZYILI'NI İNŞA EDECEĞİZ" Milletin, yeri geldiği zaman parmağını sallayarak Türkiye'ye demokrasi dersi verenlere inat, demokratik bir olgunlukla mükemmel bir seçim kampanyasını geride bıraktığını ve TBMM'yi oluşturduğunu anlatan Kurtulmuş, "Dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edecek birinci turda yüzde 87, ikinci turdaki yüzde 85'lik katılım oranı ise Türkiye demokrasisinin olgunluğunu gösteren, bu milletin her hal ve şart altında demokrasiye sahip çıktığını gösteren en önemli göstergelerden biridir." değerlendirmelerinde bulundu.
Kurtulmuş, üzerinde özellikle yoğunlaşacakları, hassas bir şekilde titreyerek hakkını hukukunu koruyacakları yegane yerin bizatihi milletin kendisi olduğunu vurgulayarak, "İnşallah hep beraber huzur içerisinde, neşe içerisinde milletin dertleriyle zaman zaman dertlenerek ama hiçbir şekilde milletin meselelerini ihmal etmeyerek yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'nin, 6 Şubat'ta dünya tarihinin ender yazdığı büyük yıkımlardan birine şahit olduğunu, depremin yaralarını en kısa sürede, kalıcı bir şekilde sarabilmek için seferber olacaklarını kaydeden Kurtulmuş, konuşmasını, "Bu süreçte, depremin yıkıntılarıyla karşı karşıya kalmalarına rağmen demokrasiye sahip çıkmaktan vazgeçmeyen bölgedeki depremzede yurttaşlarımıza da yürekten şükranlarımı ifade ediyorum, hepsinden Allah razı olsun." diye tamamladı.
Kurtulmuş'u, konuşmasının ardından AK Parti milletvekilleri ayakta alkışladı. TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli, seçimin tamamlanmasının ardından birleşimi, 13 Haziran Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Kurtulmuş, birleşimin kapanmasının ardından siyasi parti temsilcileriyle tokalaştı, milletvekillerinin tebriklerini kabul etti. Öte yandan Numan Kurtulmuş'un ailesi de Genel Kuruldaki teşekkür konuşmasını izledi.
TBMM Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, görevi, MHP Genel Başkanı, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'den devraldı.
Kurtulmuş, Meclis Başkanı seçilmesinin ardından Şeref Holü'nde Geçici Meclis Başkanı Bahçeli ile basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Bahçeli'ye teşekkür eden Kurtulmuş, kendisinin sorunsuz, çok güzel bir yönetim ortaya koyduğunu ifade etti.
Yeni dönemin, Türkiye'nin tarihi dönemi olduğunu belirten Kurtulmuş, "28. Dönem, Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcını yapan bir parlamento. Yapılacak çok iş var. İnşallah birlik, diyalog içerisinde; fikirlerimiz farklı olabilir ama hepimizin Türkiye'nin ileriye gitme hedefinde müşterek noktalarda buluşarak bu milletin beklentilerine cevap verebilmemiz lazım. Bu parlamentonun diyalog içinde olumlu işler yapacağına yürekten inanıyorum. Türkiye Yüzyılı da milletimize hayırlı olsun." diye konuştu.
Devlet Bahçeli, bir gazetecinin "Mesai çok uzundu, zorlandınız mı?" sorusuna, "Görevin süresi olmaz." karşılığını verdi.
"HER KONUDA DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ" Daha sonra Kurtulmuş ve Bahçeli, beraberindekilerle devir teslim töreni için Başkanlık makamına geçti.
Törende konuşan Bahçeli, Türk milletinin, bugün TBMM'nin başkanını seçmekle yeni bir aşamaya daha geçtiğini söyledi.
Kurtulmuş'a çalışmalarında başarı dileyen Bahçeli, "Bir Osmaniye Milletvekili olarak Sayın Başkanımızın her konuda destekçisi olacağımıza milletin huzurunda söz veriyoruz." dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin tarihi bir dönemi geride bıraktığını, tarihi bir döneme girdiğini belirtti.
Milletin, seçimlerde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden Cumhurbaşkanlığı makamına uygun gördüğünü, eş zamanlı olarak TBMM'de Cumhur İttifakı'na çoğunluğu verdiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Yürütme, yasama beraber, el ele ve gerçekten güçlü bir Meclisi oluşturma imkanı ortaya çıktı. Bu vesileyle öncelikle milletimize bu tensipleri dolayısıyla yürekten teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Bahçeli'nin "büyük bir vukufiyetle tam bir devlet adamı tecrübesiyle, kararlılığıyla Türkiye'ye örnek olacak bir Geçici Meclis yönetimi sergilediğini" ifade eden Kurtulmuş, "Sizlerin, desteğinizin, dualarınızın yanımızda olduğunu bilmekten büyük bir memnuniyet ve rahatlık duyuyoruz. Biz de inşallah Cumhur İttifakı olarak el ele Türkiye Yüzyılı hedeflerini gerçekleştirmek için durmadan, duraksamadan çalışmaya gayret edeceğiz. Meclisteki diğer siyasi partilerle birlikte son derece verimli ve olumlu bir çalışma ortamı oluşturulması için elimizden gelen her türlü fırsatta her gayreti ortaya koyacağız." değerlendirmelerinde bulundu.
TBMM'de 16 siyasi partinin bulunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bazı partilerin genel başkanları Meclis'te değil, grubu olan bazı partilerin de genel başkanları Meclis'te değil. Dolayısıyla son derece renkli, çok sesli, çeşitliliği yüksek bir parlamento ortaya çıktı. Milletimiz bu seçimle birlikte Türkiye demokrasisinin yüksek standartlı bir demokrasi olduğunu dünyaya ilan etmiş oldu. Biz de milletimizin verdiği bu görevleri bir fani olarak üzerimize yüklenmiş sorumluluklar olduğu bilinciyle bir dakikamızı bile boşa geçirmeden milletin emrinde ömrümüzü vakfederek çalışmaya devam edeceğiz. Allah yardımcımız olsun. Sizlerin duaları, desteği bizim için çok anlamlı, çok önemlidir. Aynı şekilde milletimizin dualarını ve desteklerini de her daim arkamızda olduğunu biliyoruz. Emeğiniz var olsun."
Bahçeli, daha sonra TBMM Başkanı Kurtulmuş'a Başkanlık mührünü verdi, çiçek takdim etti. Çok sayıda milletvekilinin katıldığı törenin ardından Kurtulmuş, Bahçeli'yi aracına kadar uğurladı.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TEBRİK Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'u telefonla arayarak tebrik etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkan Erdoğan, görüşmede, Numan Kurtulmuş'un TBMM Başkanı seçilmesini kutlayarak, yeni yasama döneminin hayırlı olması ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilen değerli yol arkadaşım Sayın Numan Kurtulmuş'u tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyorum.
Meclis Başkanı seçilmesi sonrası bizleri ziyaret etmesinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum. pic.twitter.com/X2JVM1URYw
"GÖREVİNDE BAŞARILAR DİLİYORUM" Öte yandan Başkan Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilen değerli yol arkadaşım Sayın Numan Kurtulmuş'u tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyorum. Meclis Başkanı seçilmesi sonrası bizleri ziyaret etmesinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ERDOĞAN KÜLLİYE'DE KABUL ETTİ Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilen Numan Kurtulmuş'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.
BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR TELEFONU Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi telefonla arayarak, Geçici TBMM Başkanlığı görevini başarıyla yürütmesinden dolayı tebriklerini ve teşekkürlerini iletti. Erdoğan, görüşmede, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Bahçeli'ye AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'un TBMM Başkanlığına seçilmesine Cumhur İttifakı olarak verdikleri destek için de teşekkür etti.
NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR? Numan Kurtulmuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı. 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde "doçent" unvanını alan Kurtulmuş, ABD'de Cornell Üniversitesinde akademik çalışmalarını sürdürdü, 2004'te profesör oldu.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında ders veren Kurtulmuş, 1998 yılında aktif siyasete girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
2008'de Saadet Partisi Genel Başkanı seçilen Kurtulmuş, 1 Kasım 2010'da Halkın Sesi Partisini (HAS Parti) kurdu. HAS Parti, 2012'de bütünleşme kararı alarak AK Parti ile birleşince, Kurtulmuş, AK Parti'de Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
62. Hükümet'te Başbakan Yardımcılığı, 63, 64 ve 65. Hükümetler döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini üstlenen Numan Kurtulmuş, 65. Hükümet'te yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
AK Parti 6. Olağan Kongresinde MKYK üyeliğine seçilen Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkanvekilliği görevini yürütüyordu.
NUMAN KURTULMUŞ İLK TURDA 317 OY ALDI İlk turda; AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı. 6 oy geçersiz sayıldı.
Meclis başkanı seçiminin ilk turunda yeterli çoğunluk sağlanamadığını belirten Bahçeli, ikinci tur oylamasının başladığını duyurdu.
İKİNCİ TURDA DA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI İkinci turda; AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 41, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 21, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı. 3 oy geçersiz sayıldı.
Serap Yazıcı Özbudun ve Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildi. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 301 oy arandı.
AK PARTİ'NİN ADAYI NUMAN KURTULMUŞ TBMM Genel Kurulunda yapılacak seçim öncesinde AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterildi.
NUMAN KURTULMUŞ ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI Cumhur İttifakı'nın adayı AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş adaylık başvrusunu yaptı.
Dün AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş'un, Meclis Başkanlığı adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti.
Başvurunun ardından beraberindeki MHP Grup Başkanvekili Akçay ve AK Parti grup başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin, Abdulhamit Gül ve Leyla Şahin Usta ile gazetecilere açıklama yapan Güler, Meclis Başkanlığı adaylığı sürecinin 3 Haziran'da başladığını hatırlatarak yarın saat 24.00'e kadar adaylık başvurularının süreceğini söyledi. AK Parti ve MHP milletvekilleri olarak Anayasa ve Meclis İçtüzüğü kapsamında AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş'u Meclis Başkanı adayı gösterdiklerini bildiren Güler, "Adaylık müracaatı hayırlı uğurlu olsun. İstanbul Milletvekilimiz Numan Kurtulmuş'a, 28. Yasama Dönemi içerisinde kaliteli bir yasama döneminin sağlanması konusunda inancımız tam." dedi.
TBMM'de Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir dönemi oluşturmayı arzu ettiklerini belirten Güler, "Muhalefet partileriyle birlikte hep beraber nitelikli, toplumun arzu ettiği, beklentisini karşıladığı kanunların çıkarılması noktasında büyük bir çaba sarf edeceğimizi, birlikte çalışacağımızı ve Meclis Başkanı olarak Numan Kurtulmuş Bey'in bu konuda öncü olacağını, başkanlık yapacağını ve başarılı sonuçlar alacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.
"NUMAN KURTULMUŞ'U ADAY OLARAK GÖSTERMİŞ BULUNUYORUZ" MHP Grup Başkanvekili Akçay, "Biz de MHP Grubu olarak 28. Dönem TBMM Başkanlığına, İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkanvekili Sayın Numan Kurtulmuş'u aday olarak göstermiş bulunuyoruz. Birlikte imzaladığımız müracaatımızı da TBMM Başkanlığına vermiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
"Sayın Numan Kurtulmuş'un müktesebatıyla ve bütün özellikleriyle TBMM Başkanlığını en iyi şekilde yürüteceğine yürekten inanıyoruz." ifadesini kullanan Akçay, "Türkiye Yüzyılı başlamıştır ve 28. Dönem'de TBMM ve Cumhur İttifakı olarak Türkiye Yüzyılı'nın başlangıç şuuruyla aşkla şevkle ve azimle çalışmaya kararlıyız." dedi.
SEÇİM YAPILIYOR Meclis Genel Kurulunda, TBMM Başkanlık Seçimi yapılacak. Genel Kurul, saat 14.00'te toplandı. TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.
İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.
CHP'NİN ADAYI TEKİN BİNGÖL Ana muhalefet partisi CHP, TBMM Başkanlığı'na Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü aday gösterdi.
İYİ PARTİ'NİN ADAYI CİHAN PAÇACI İyi Parti Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta da, TBMM Başkanlığı'na sunduğu dilekçede; İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı'yı TBMM Başkanlığı için aday gösterdi.
SAADET VE GELECEK PARTİSİ'NİN ADAYI SERAP YAZICI ÖZBUDUN Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, TBMM Başkanlığı'na Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun'u aday gösterdi.
BAKANLAR YEMİN ETTİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile 17 bakan yemin ederek resmi olarak görevlerine başladı.