FETÖ’nün sözde Orta Asya imamı Orhan İnandı 21 yıl hapis cezasına mahkum edildi

Son dakika haberi! FETÖ’nün sözde Orta Asya imamı Orhan İnandı, ‘terör örgütü yöneticiliği ve kuruculuğu’ suçundan 21 yıl hapis cezasına mahkum edildi. MİT tarafından yakalanarak Türkiye'ye getirilen İnandı, İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesinde yeşil kategoride yer alıyordu. Savunmasında FETÖ için "hizmet hareketi" diyen ve örgütsel faaliyetleri için pişman olmadığını belirten Orhan İnandı hakkında takdiri indirim uygulanmadı

Giriş Tarihi :16 Haziran 2023 , 12:18 Güncelleme Tarihi :16 Haziran 2023 , 14:45
FETÖ’nün sözde Orta Asya imamı Orhan İnandı 21 yıl hapis cezasına mahkum edildi

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı operasyonuyla Türkiye'ye getirilen FETÖ'nün sözde Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklu sanık İnandı ve avukatı katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı, savcının önceki celse esas hakkında mütalaasını sunduğunu bildirerek, sanık ve avukatına savunma yapmaları için söz verdi.

AVUKATI HUZURUNDA VERDİĞİ İFADEYİ İNKAR ETTİ
MİT Başkanlığı tarafından yakalandığı Kırgızistan'da yaklaşık 26 yıl yaşadığını, ayrıca bu ülkenin vatandaşlığını aldığını belirten İnandı, "1995'te Adapazarı'ndaki işadamlarının Kırgızistan'da okul açtıklarının bilgisini aldım. Burada görev yapmak için o tarihte eşimle başkent Bişkek'e taşındım. Yönetim kurulu başkanlığını yaptığım SEBAT eğitim kurumunun o zaman 11 okulu, 1800 öğrencisi vardı. 2000'den yakalandığım güne kadar yönetim kurulu başkanlığını yaptım." dedi.

Söz konusu eğitim kurumunun bugün itibariyle 12 bin öğrencisi, 20 bin mezunu ve 3 bin çalışanı olduğunu anlatan İnandı, okulların ihtiyaç duyduğu malzemeleri FETÖ'nün finans kuruluşlarından Kaynak Holding üzerinden karşıladıklarını söyledi.

Örgütün Orta Asya yapılanmasına yönelik itiraflarının yer aldığı avukat huzurunda alınan beyanını inkar eden İnandı, "36 yıllık hizmet harekatı (FETÖ) içindeydim. Evlerinde kaldım, Sızıntı dergisi okudum, sohbetlerine katıldım, bunlar yasak olamaz. Ankara'daki dershanelerde görev aldım, Trabzon'da müdürlük ve öğretmenlik yaptım." ifadelerini kullandı.

Örgüt sözde üst düzey yöneticisi olduğuna dair tanık beyanlarına da değinen inandı, yasa dışı bir eylemde bulunmadığını, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını ileri sürdü.

İstihbarat teşkilatı tarafından yakalanmasının hukuksuz olduğunu iddia eden İnandı, "Dünya barışına katkı sağladığım için buradayım, bundan gurur duyuyorum. Hayatım boyunca suç olabilecek hiçbir faaliyette bulunmadım. Mahkeme heyetinin, adalete olan inancımı kırmayacağına inanıyorum. Ne yaptıysam insanlık için yaptım, pişman değilim." diye konuştu.

Son sözü sorulan İnandı, suçsuz olduğunu savunarak beraatini istedi.

Sanık avukatının da beyanını alan mahkeme heyeti ardından ara kararını açıkladı. Buna göre sanık Orhan İnandı, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hakkında takdiri indirim yapılmayan İnandı'nın tutukluluğunun devamına hükmedildi.

İDDİANAME
MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirilen Orhan İnandı, 5 Temmuz 2022'de adli makamlara teslim edildi.

İddianamede, İnandı için "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

İddianameye göre, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemeyen ancak FETÖ'nün Orta Asya sorumlusu olduğunu kabul eden İnandı, örgütün bu bölgedeki yapılanması hakkında bilgi verdi.

İnandı, FETÖ'nün bugüne kadar deşifre olmamış çok sayıda yöneticisinin isim ve sorumluluk alanlarını da deşifre etti.



FETÖ'nün Orta Asya genel sorumlusu Orhan İnandı

KİMDİR BU İNANDI?
Peki kimdir bu Orhan İnandı? MİT Görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun mektubunda ismi nasıl geçti? İşte FETÖ'cü İnandı hakkındaki çarpıcı detaylar…

1995 yılında Kırgızistan'a yerleşen ve 2010 yılında Kırgızistan vatandaşlığı alan İnandı'nın FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden olduğu, 2017'ye kadar Kırgızistan imamlığı, 2017 sonrasında ise Orta Asya Genel Sorumlusu olduğu, bu kapsamda ise, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan ülkelerinden sorumlu üst düzey yönetici olduğu öğrenildi.

FETÖ'YE AİT SEBAT VAKFI'NIN BAŞKANLIĞI'NI YAPTI
İnandı, Kırgızistan'daki FETÖ okullarının vakfı olan eski adı Sebat Vakfı olan olan Sapat Eğitim Kurumları'nın Başkanlığı'nı yaptı. Sebat okulları Sabah Gazetesi'nden Ferhat Ünlü'nün "Bir gizli servisin tereddüdü" başlıklı köşe yazısında yer alan bilgilere göre Mayıs 1992'den beri Kırgızistan'da faaliyet gösteriyor. Okullar, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminden bir yıl sonra Kırgız devletine devredildi ve adını da Sapat olarak değiştirdi. Sapat'ın Kırgızistan'da 100 milyon doları aşkın mal varlığının olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, Bişkek yönetiminden FETÖ'ye ait olduğu bilinen okulların Maarif Vakfı'na devredilmesini istiyor. Afrika'daki pek çok okul Maarif Vakfı'na devredildi, ancak Kırgızistan henüz bu yönde bir karar almadı.

2010'DA KIRGIZ VATANDAŞLIĞINA GEÇTİ
1995 yılında Kırgızistan'a yerleşen İnandı 2010'da Kırgız vatandaşlığına geçti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TRAFINDAN YEŞİL KATEGORİDE ARANIYORDU
FETÖ'nün terör örgütü addedilmesinden sonra Türkiye'ye gelmek için birkaç defa lobi faaliyeti yürüten ancak örgüt baskısıyla bu kararından vazgeçen İnandı İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesinde yeşil kategoride yer alıyordu.

KOZİNOĞLU'NUN MEKTUBUNDA İNANDI
İnandı ile ilgili MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun yazdığı mektuplarda da çarpıcı detaylar yer aldı. Kozinoğlu mektubunda "Kırgızistan'da uzun yıllardır ve halen tüm okulların başında olan şahıs Orhan İNANDI, aslında F. GÜLEN'in Asya imamıdır." İfadeleri yer aldı.

"GİZLİ BİR ŞAHSİ SERVET DE EDİNMİŞTİR HAREMİ VARDIR"
İşte Kozinoğlu'nun mektubunda yer alan o bölüm:
"Kırgızistan'da uzun yıllardır ve halen tüm okulların başında olan şahıs Orhan İNANDI, aslında F. GÜLEN'in Asya imamıdır. Kırgız devleti ile irtibatlı esasen odur. Büyükelçinin hiçbir forsu yoktur. TC Devleti de bu şahıs üzerinden Kırgız yönetimi ile irtibat kurmaktadır. Anılan şahıs Kırgızistan'da, F. GÜLEN cemaatinin bilgisi dışında GİZLİ bir ŞAHSİ servet de edinmiştir. Haremi vardır. Lüks içerisinde yaşamaktadır. Kırgızistan Servisi tarafından angaje edilmiştir. Kırgız Gizli Servisi her adımını bilmektedir. Anılan, Kırgız Servisine de F. GÜLEN cemaatini anlatmaktadır. Kırgızlar, F. GÜLEN'in okullarını muhtaç oldukları için şu an itibariyle kapatamamakta olmakla birlikte, Orhan İNANDI'dan elde ettikleri tüm bilgileri, Rus ve Çin servisine aktarmaktadırlar. (F. GÜLEN cemaatinin Asya faaliyetlerine ilişkin.) Aslında RF [Rusya Federasyonu] ve Türkmenistan'daki okullar, Orhan İNANDI'nın verdiği bilgiler sonrası kapatılmıştır."

KOZİNOĞLU CEZAEVİNDE ÖLDÜ
MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, Afganistan'da görevliyken, FETÖ/PDY'li Zekeriya Öz tarafından, Ergenekon soruşturmasına dahil edilerek Türkiye'ye getirildi. Kozinoğlu "Terör örgütü üyeliği ve gizli bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 10 Mart 2011'te tutuklandı. Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde 12 Kasım 2011'de hayatını kaybeden Kozinoğlu'nun, öldürüldüğü iddia edildi.

Dönemin Adli Tıp Kurumu Kozinoğlu'nun ani ölümüyle ilgili inceleme yaptı. Adli Tıp, hazırladığı raporda, Kozinoğlu'nun kronik iskemik kalp hastalığı nedeniyle öldüğünü bildirdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN