Yasayla birlikte İZSU'ya her ilçeye arıtma tesisi kurma zorunluluğu getirildi. Aradan geçen 9 yıllık süreçte iki ilçeye tesis kurmadığı için para cezası uygulandı.
Yapılan denetimlerde iki ilçenin atık sularının arıtılmadan direkt dereler yoluyla Küçük Menderes ve Bakırçay'a verilerek kirliliğe neden oldukları tespit edildi." diye konuştu.
ÇEVRE İZİN BELGESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Normal koşullarda atık su arıtma tesislerinin çevre izin belgesi olmadan çalışmaması gerekiyor.
Arıtma tesisi faaliyete geçmeden önce arıttığı suyun uluslararası standartlara uygun olup olmadığı yapılan ölçümlerle kontrol ediliyor.
Eğer tesisten alınan çıkış suyu standart değerleri sağlıyorsa o işletmeye çevre izin belgesi veriliyor. Tesis bu belgeyi aldıktan sonra aktif olarak devreye alınıyor.
BU İLK VUKUATI DEĞİL
Geçtiğimiz yıl Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında Çiğli'de faaliyete sokulan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinde Çevre Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde çıkış suyundan alınan numuneler akredite laboratuvarlarda analiz edilmiş bunun sonucu olarak da arıtma tesisinin çıkış suyunda azot, fosfor ve askıda katı madde gibi kirlilik parametrelerinin yönetmeliklerdeki değerlerin kat kat üzerinde olduğu tespit edilmişti.
Bunun üzerine bakanlık, İZSU Genel Müdürlüğü'ne çevre kirliliği nedeniyle 2022 yılı içinde toplamda 1 milyon 978 bin 787 lira para cezası kesmişti.