Darbecilerin ve arkasındaki güçlerin, milletin sokaklara çıkıp direnebileceğini hesaba katmadığını anlatan Kurtulmuş, elindeki taşı uçağa atan, tankın önüne atılan vatandaşların görüntülerinin asla unutulamayacağını vurguladı.
Bu mücadelenin sonunda Türkiye siyasetinin çok önemli kazanımlar elde ettiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "O geceki direniş olmasaydı halen birilerinin ileriki dönemler için Türkiye'de darbe yapabilme niyetleri saklı olacaktı. O gece ile birlikte 1950'den bu yana devam eden çok partili siyasi hayatımızdaki darbeler çöp tenekesine atılmış, bir daha darbelere fırsat verilmeyeceği cümle aleme ilan edilmiştir. Bu büyük kazanımımızı da kıyamete kadar koruyacağız." diye konuştu.
"MİLLET YERLİ VE MİLLİ DURUŞ DERSİ VERDİ"
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk milletinin, varlığına kim kastederse etsin, gücü ne olursa olsun karşısına dikildiğini; 15 Temmuz'da da milli birliğin ve bekanın her türlü tezden çok daha önde olduğunu ispat ettiğini söyledi.
Türk halkının, 15 Temmuz'da millet olma bilincini de ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulmuş, farklılıkları, siyasi duruşları, hayat tarzları ne kadar birbirinden farklı olursa olsun herkesin ortak paydasının Türkiye olduğunun o gece topyekun ortaya konulduğunu ve cümle aleme ispat edildiğini vurguladı. Kurtulmuş, Türk milletinin 15 Temmuz akşamı şehadet bilincini de ortaya koyduğunu, aslında soyut olan o bilincin o gece meydan ve sokaklarda somut olarak görüldüğünü kaydetti.
O gece milletin yerli ve milli duruş dersi verdiğini vurgulayan Kurtulmuş, sözlerin şöyle sürdürdü:
"Millet, o gece darbenin sadece silahlarla değil, imanla ve bilinçle önlenebileceğini de ortaya koydu. Batı'da, 'askeri darbeye, silahlara karşı halk darbesi nasıl olur?' diye yazılar yazıldı. Bu millet onu da açık bir şekilde ortaya koydu. O gece ortaya koyduğumuz en önemli kazanımlardan birisi de milli liderlik meselesiydi. Sayın Cumhurbaşkanımız daha darbenin ilk anlarından itibaren milletimizi şehirlerimizin sokaklarına, meydanlarına davet ederek, vatandaşlarımızı bu liderlik anlayışı etrafında toparlayan kuvvetli bir mıknatıs etkisi oluşturdu. 15 Temmuz sadece geçmişte kalmış, Türk siyasi ve toplumsal tarihinin kara bir günü ya da kahramanlık destanlarının yazıldığı muhteşem bir gece değildir. Aynı zamanda 15 Temmuz sürekli içerisinden dersler üreteceğimiz, bundan sonrası için ders alacağımız çok öğretici bir gecedir."
Kurtulmuş, 15 Temmuz'dan çıkarılacak önemli dersler bulunduğunu belirterek, "Devletin ele geçirilecek bir yer olmasını önlemek için milletin bütün imkanlarının; liyakat, ehliyet ve millete sadakat prensipleri çerçevesinde kamu yönetimini çok daha güçlü hale getirmek için kullanılması, 15 Temmuz'dan çıkaracağımız önemli derslerden birisidir." diye konuştu.
Türkiye'nin gelecekte bugünden çok daha iyi noktaya gideceği, sözünün daha güçlü, gücünün daha tesirli olacağı bir yüzyılın başlangıcında olduklarını dile getiren Kurtulmuş, ikinci kez Gazi Meclis unvanını alan TBMM'nin, Türkiye'yi, Türkiye demokrasisini daha ileriye taşıma sorumluluğuyla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.
Kurtulmuş, bu sorumluluğu milli birlik ve dayanışma ruhu içinde hep beraber yerine getireceklerine inandığını kaydetti.
Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz şehitlerine rahmet, gazilere de uzun ömürler dileyerek, "Allah bu millete bir daha 15 Temmuzları yaşamayı nasip etmesin." dedi.
Törenin ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şehit yakınları ve gazilerle sohbet etti.
Törene; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, YSK Başkanı Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener, TBMM Eski Başkanları İsmail Kahraman, Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, farklı siyasi partilerden milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, 15 Temmuz gazisi Turgut Aslan ile çok sayıda davetli katıldı.