Olası İstanbul depremi için tahliye planı hazır! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası İstanbul depremi hakkında "Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un aort damarı gibi. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlayacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var." dedi. Büyük İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? Fay hattında sıvılaşma ne demek? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Giriş Tarihi :25 Ağustos 2023 , 11:15 Güncelleme Tarihi :25 Ağustos 2023 , 12:08
Olası İstanbul depremi için tahliye planı hazır! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu açıkladı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da olası bir deprem için Bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlatan Uraloğlu, "İstanbul'da 15 Temmuz Köprüsü'nün askı halatlarını yeniledik. FSM'de devam ediyoruz. Askı hatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Köprüden geçerken dikkat edin, hemen o kirişlerin altına böyle ilave çelik plakalar koyulmuştur, eğer orada kiriş düşerse tamamen devre dışı kalmasın, onun üzerine düşsün diye. Dolayısıyla bu tespitleri yaptık ve devam ediyoruz, şu anda da bu anlamda İstanbul'da devam eden bir çalışma var." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, İstanbul'da tahliye planları üzerine de değerlendirmelerde bulunarak, "Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un aort damarı gibi. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlayacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var." dedi.

İSTANBUL'DA HANGİ İLÇELER RİSKLİ?
Büyük İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? Fay hattında sıvılaşma ne demek? İstanbul'da hangi bölgelere özel önlemler alınmalı? İstanbul'da hangi bölgeler riskli? Zemin sıvılaşmasının olduğu ilçelerde neler yapılmalı? İstanbul zemini sağlam olan ilçeler hangileri? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları;

6 Şubat depremleri sonrasında ilk saatlerde ulaşım felçti. Havalimanı da dahil olmak üzere sıkıntılar yaşadık.

Tahliye sırasında olsun lojistikte olsun bir yerden bir yere varmanız için mutlaka köprülerin tünellerin ya da diğer altyapının güçlendirilmiş olması gerek. Bunu depremden önce yapmak zorundasınız.

Fay hatlarına ev yapmak doğru bir şey değil. Sadece fay değil zeminle ilgili de sıkıntılar var. Hepsini üst üste eklediğinizde sorunlar yumağı olarak karşınıza çıkıyor. Bunların daha yerleşim planları sırasında dikkat edilmesi gerekiyor.

SIVILAŞMA NEDİR?

Zeminin genel durumu çok önemli. Yapının kendisi kadar zeminin jeolojik durumu da önemli. Hangi zeminler sıvılaşabilir onu söylemek gerekiyor. En son Adapazarı'nda yaşamıştık kısmen sıvılaşma gibi olmasa da İzmir'de yaşamıştık. En son depremlerde de yaşadık.

Özellikle dere yatağı gibi alüvyonlarda gevşek sulu gözenekli zeminlerde deprem sırasında sıvılaşma meydana gelir. Bu taktirde üzerindeki yapı yıkılmaz belki çöker belki camları gibi kırılmaz ama oturulacak gibi değildir. Bir zemin kötüyse sıvılaşabilir. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi derken ben onu kastediyorum.

İSTANBUL'DE NERELER RİSKLİ?

Güncel dereler var bir de kapanmış dereler var. Vatan caddesinin olduğu yerde eski Likos deresi var Yenikapı'dan gemiler girermiş. Bunun üzerine yapı yaptığınız zaman eski bir dere yatağının üzerinde yapmış sayılırsınız.

İLÇE İLÇE SAYDI

Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy ilçelerinin kıyı kesimleri sıvılaşabilir zeminler olabilir.

Ayrıca Kadıköy'de Maltepe'de dere yatakları var. Mesela Kadıköy'de Kurbağalıdere var bunun üzerindeki yapı stoğunda bir zemin sıvılaşması tehlikesi olabilir.

Özellikle Haliç'in devamında Kağıthane Eyüp'ün olduğu Haliç'in olduğu kara kesimleri dere yataklarının olduğu yerlerde sıvılaşma potansiyeli çok fazla.

Sarıyer'e kadar olan yerdeki dere yatakları bile bakın ne kadar uzak orada bile sıvılaşabilir zeminler var. Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar buraların sahil kesimleri özellikle deprem dalgalarına çok duyarlı bir zemine sahip.

Mevcut dere yatakları işte göllerin olduğu yerin devamındaki önemli dere yatakları var bunlar sıvılaşabilir zeminlere sahip. O yüzden bunun üzerinde yapı yapıldığı zaman çok çok fazla önlem almak gerekir.

Şu gri noktalar dere yataklarının olduğu bölgeler hassas zeminler. Sıvılaşabilir zeminler.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN 4 SENARYO
Marmara'da beklenen depremle ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çekici bir paylaşım geldi.

Marmara'da olması beklenen depremin, İstanbul'a etkisini 4 senaryo ile paylaşan Tüysüz, "Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek. Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Bilinmezlikler ve farklı yorumlar çok fazladır." açıklamasını da not düştü.

Marmara'da olması beklenen depremin, İstanbul'a etkisini 4 senaryo ile paylaşan Tüysüz, "Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek. Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Bilinmezlikler ve farklı yorumlar çok fazladır." açıklamasını da not düştü.

"Senaryo-1: Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir (Şiddet değil). Tuzla ve Adalar'da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır."

"SENARYO 2- Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara fayı fay kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur, Büyükçekmece'den Eminönü'ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir"

"SENARYO 3- Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir."

"SENARYO 4-Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikteckırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur."