Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü.
GÖRÜŞMEDE TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ ELE ALINDI
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ele alınmıştır" denildi
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 sonrası, "Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler hep oyalamıştır, bugün de oyalıyorlar. Oyalasalar da oyalamasalar da Türkiye Türkiye'dir, biz yolumuza devam ederiz." açıklamasının ardından gözler Avrupa Birliği'ne üyelik ve vize serbestisi konularına çevrilmişti.
BU TERAZİ, BU KADAR SIKLETİ ÇEKMEZ
Hindistan dönüşü gazetecilere bir açıklama daha yapan Erdoğan, "Elli yıl Batı bize verdiği sözü tuttu mu? Avrupa Birliği olayında elli yıldır bizi oyalıyor. Bugün yine Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştük, söyledik. Bu terazi, bu kadar sıkleti çekmez." diyerek sert sözlerle Avrupa'nın artık adım atması gerektiğini belirtmişti.
AB'DEN SKANDAL AÇIKLAMA: ELVERİŞLİ SİYASİ ORTAMA İHTİYAÇ VAR
Başkan Erdoğan'ın bu çıkışları sonrası Avrupa Birliği'nden ilk resmi açıklama Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi'den geldi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de temaslarda bulunan Varhelyi, ilişkilerin olumlu seyrettiğini ifade ederken 50 yıllık oyalama taktiğine benzer açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki siyasi iradenin AB'ye üyeliğinden yıllardır çalışma yapmasına karşın Varhelyi, "Ancak ilişkilerin gelişebilmesi için Türkiye'de iç reformlara ve ikili ilişkilerimizde elverişli siyasi ortama ihtiyaç var. AB Komisyonu kaygılarını dile getirmeye ve siyasi farklılıkları ele almaya devam edecek." dedi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, AB'nin Türkiye ile ilişkilere büyük önem atfettiğini vurgulayarak, Gümrük Birliği, vize kolaylığı, enerji ve teknoloji, yatırımlar, gıda güvenliği gibi konularda tarafların karşılıklı çabasıyla hızla ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda AB Komisyonu'nun hazırladığı 2022 Türkiye Raporu görüşüldü.
Oturumda bir konuşma yapan AB Komisyonu Üyesi Varhelyi, "Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Türkiye, aday ülke olmaya, NATO müttefiki, yakın komşu ve Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Karadeniz bölgelerinin istikrar ve güvenliği açısından kilit ortak olmaya devam ediyor." dedi.
AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesini istediğine işaret eden Varhelyi, başta "dijital ve yeşil geçiş", ekonomi, enerji, göç ve mültecilere yardım olmak üzere ortak çıkarların bulunduğu çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı.
Varhelyi, "İlişkilerin geleceği konusunda ortak bir anlayışa ihtiyacımız var. Başarılı olmak için her iki tarafın da çaba göstermesi gerekiyor. Gümrük Birliği, vize kolaylığı, enerji ve teknoloji, yatırımlar, gıda güvenliği hızla ilerleyebileceğimiz alanlardan bazıları." diye konuştu.
AB Komisyonu üyesi Varhelyi, şöyle devam etti:
"Ancak ilişkilerin gelişebilmesi için Türkiye'de iç reformlara ve ikili ilişkilerimizde elverişli siyasi ortama ihtiyaç var. AB Komisyonu kaygılarını dile getirmeye ve siyasi farklılıkları ele almaya devam edecek."
Varheyli, Türkiye ile katılım müzakerelerinde uzun süredir ilerleme olmadığını anımsatarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gibi konulardaki diyalogun, AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz parçası olduğunu ifade etti.
YENİ ANLAŞMALAR
Geçen yıl başlatılan Türkiye Yatırım Platformu'nun tam olarak faaliyete geçtiğini söyleyen Varhelyi, insani yardım projeleriyle de depremden korunma ve yeniden inşaya yönelik adımlar atıldığını belirtti.
Varhelyi, AB'nin Türkiye'nin mültecilere yıllardır yaptığı ev sahipliğinden memnuniyet duyduğunu aktararak, Birliğin bu konuda da destek vermeye devam edeceğinin altını çizdi.
KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİ
Karadeniz Tahıl Girişimi'ne de değinen Varhelyi, "Türkiye'nin Ukrayna'ya ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırma yönündeki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Varhelyi, "Özellikle Rusya'ya yönelik yaptırımların uygulanması konusunda da Türkiye'nin AB ile temasını sürdürmesi büyük önem taşıyor." dedi.
DOĞU AKDENİZ
Doğu Akdeniz'de istikrar ve güven ortamının tesisinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Varhelyi, AB'nin 6 Şubat depremleri sonrası dönemde Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimde azalma olmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Varhelyi, "Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması vazgeçilmezdir." ifadesini kullandı.
AB Komisyonu Üyesi Varhelyi geçen hafta Ankara'da bir dizi üst düzey temasta bulunmuş, görüşmelerinin verimli geçtiğini duyurmuştu.
AB Komisyonu'nun 2022 Genişleme Paketi kapsamında yer alan "Türkiye Raporu"nun yarın kabul edilmesi bekleniyor.