Türkiye enerjide merkez ülke olma yolunda tam gaz! Başkan Erdoğan: İsrail ile enerji sondaj çalışması başlayacak

Türkiye enerjide merkez ülke olma yolunda tam gaz ilerliyor. Başkan Erdoğan BM'nin 78’nci Genel Kurulu vesilesiyle gittiği ABD dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail ile atılacak adımlara ilişkin açıklamada bulunan Başkan Erdoğan, "İnşallah çok fazla gecikmeden bu adımı atacağız ve birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail'le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye'ye değil, Türkiye'den aynı zamanda Avrupa'ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Eylül 2023 , 20:48 Güncelleme Tarihi :21 Eylül 2023 , 21:02
Türkiye enerjide merkez ülke olma yolunda tam gaz! Başkan Erdoğan: İsrail ile enerji sondaj çalışması başlayacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah çok fazla gecikmeden bu adımı atacağız ve birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail'le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye'ye değil, Türkiye'den aynı zamanda Avrupa'ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız" dedi.



Dünyanın enerji merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, İsrail ile enerji sondaj çalışmalarına başlıyor. ABD ziyareti sonunda New York'taki Türkevi'nde gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide konuşan Başkan Erdoğan enejide atılacak adımlara ilişkin açıklamlarda bulundu.



"ENERJİ SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLATACAĞIZ"
"İsrail Başbakanı Netanyahu'yu kabulünüzde enerji iş birliği konuları gündeme geldi mi?"
sorusuna yanıt veren Başkan Erdoğan, "Konuştuk, ifade ettiğiniz gibi bir rahatsızlık sebebiyle o zaman gelemedi. Ama şimdi ben kendisine, siz dedim bu ziyareti bir gerçekleştirin, ardından da ben ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim dedim. Yani mutabık kaldık. İnşallah çok fazla gecikmeden bu adımı atacağız ve birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail'le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye'ye değil, Türkiye'den aynı zamanda Avrupa'ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız" dedi.



TİCARET HACMİ YÜKSELECEK
İsrail Babaşkanı Netanyahu ile ticaret hacmini yükseltmek konusunda mutabakat sağlandığıı dile getiren Başkan Erdoğan, "Şu an itibariyle 9,5 milyar dolar toplam ticaret hacmimiz var. Bu toplam ticaret hacmimizi de 9,5 milyar dolardan asgari 15 milyar dolara ilk etapta çıkaralım diye bir mutabakata vardık. Bu adımı da atacağız. Aynı zamanda tabii uluslararası siyasette de beraber neler yapabiliriz bunları da görüşme, konuşma fırsatımız oldu. Özellikle enerji iş birlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir. Kendileriyle bu konudaki potansiyelimizi konuştuk. İki ülke arasındaki farklı alanlardaki iş birliklerini artırmak için bu bakanlarımızın yer alacağı bir mekanizma kurulmasının faydasını anlattık. Enerji, turizm ve teknoloji gibi alanlarda yeni iş birlikleri tesis etmek için iki ülkenin birlikte çalışması mümkün" ifadelerini kullandı.


BAŞKAN ERDOĞAN TÜRKEVİN'NDE KABUL ETMİŞTİ
Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta İsrail Başbakanı Netanyahu'yu kabul etmişti. Başkan Erdoğan kabulde, Türkiye'nin İsrail ile enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapabileceğini ve barışın egemen olduğu bir dünya için hep birlikte çalışılması gerektiğini söylemişti.

A HABER EKRANLARINDA DEĞERLENDİRİLMİŞTİ
Başkan Erdoğan'ın kritik kabulünün ardından A Haber ekranlarında görüşmeye ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunulmuştu. Başkan Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu görüşmesi Türkiye ve İsrail arasında yeni bir dönem başladığının sinyallini verdi. İkili görüşmede hangi konular ele alındı?



Tolga Sakman'ın açıklamalarında öne çıkan satır başları:

Cumhurbaşkanımız ile İsrail Cumhurbaşkanı arasında konuşulacak belli konular var. Filistin ve Kudüs meselesi gibi konular her daim masanın üzerinde olacak.

"TÜRKİYE'NİN YENİ BİR ENERJİ VİZYONU VAR"
Ayrıca bir de bu dönemin iki önemli konusu var. Birincisi İbrahim anlaşmaları ile başlayan, İsrail'in Arap devletleri ile ilişkilerini yumuşattığı dönem, bu durumun arkasından gelen bazı anlaşmalar ve uygulamalar var. Bölgesel bir aktör olarak Türkiye'yi de ilgilendiren bir durum. İkincisi ise, enerji konusu… Türkiye'nin yeni bir enerji vizyonu var ve bu vizyonun içinde İsrail'in de belli bir yeri var. Doğu Akdeniz'de, İsrail ve Mısır açıklarında keşfedilmiş ve bulunmuş doğal gaz yatakları var. Mısır açıklarında bulunan doğal gaz yatağı, enerji aktörü olabileceği kadar yüksek miktarda. Doğal olarak bu bölgeler keşfedilmiş olduğu için çok önemli.



"TÜRKİYE KKTC İLE BÖLGEDE ARAMALARA DEVAM EDİYOR"
Türkiye bu aramalara KKTC ile beraber devam ediyor. Öte yandan Güney Kıbrıs ile ihtilaflı olan bölgelerde hem İsrail'in desteği hem de dışarıdan (Amerika-Fransa) destek var.


"YUNANİSTAN VE GKRY İÇİN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI"
İSMET, İsrail'in açıklarında çıkan doğal gazın önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne oradan Yunanistan ve Avrupa'ya aktarılmasına yönelik bir projeydi. Fakat bu projedeki yol ödenebilecek bir maliyet değil… Bu yoldaki doğal gaz boru hattındaki sağlanan doğal gazın bunu efektif olarak karşılamadığı ortaya çıktı. Doğal olarak daha projeye, kazma vurulmadan proje sonlandırıldı. Bu da Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi için büyük hayal kırıklığıydı…

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar'ın açıklamalarında öne çıkan satır başları:

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerde uzun süreli bir kopuş yaşandı. Şimdi bu kopuşun üretmiş olduğu çatlaklar, hem Türkiye aleyhine hem de İsrail'in aleyhine… Bölgede aranan ve arzu edilen istikrarı ve huzuru bozdu. Bu durum da İsrail'in hiç işine yaramadı.



"TÜRKİYE-İSRAİL GÖRÜŞMESİ İNSANLIĞIN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"
Türkiye ile İsrail arasında aranan arzu edilen iş birliğinin şekillenmesi, başta Filistin meselesinin çözüme kavuşması; kavuşmasa bile bir şekilde kan akmasının engellenmesi adına son derece karine olarak ortada duruyor. Bölgede şu an insanlığın geleceğine damgasını vuracak, büyük istikrarsızlıklara sebebiyet verecek teolojik kutuplaşmalar var. Bu kutuplaşmaların engellenmesi adına da Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerin ve ortaya çıkacak bir ortak aklın insanlığın geleceği açısından son derece önemli.

İşin en önemli kısmı jeopolitik ve stratejik konular oluşturuyor. Özellikle Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının hakkaniyete dayalı bir şekilde paylaşılması ve gerilim üretmeden bölgede yaşayan ülkelerin geleceklerin ve refahına hizmet etmeli.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki en uzun sınıra sahip olmasına rağmen, bir şekilde enerji denkleminden dışlandığına dair bir temel gerçeklik gelişti. Bu da özellikle bazı art niyetli ülkeler (Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) tarafından gerçekleşti. Buna bağlı olarak Türkiye'nin dışlanmış olduğu projeler hayata geçirilmeye çalışıldı ancak bunların hiçbiri gerçekleşmedi.

"TÜRKİYE-İSRAİL İŞ BİRLİĞİ SON DERECE ÖNEMLİ"
Türkiye ile İsrail'in ortaya koyacağı iş birliği bölgedeki enerji kaynaklarının çıkarılması ve bölgenin istikrarına, refahına hizmet edebilecek şekilde kullanılmasına yönelik son derece önemli bir karşılık üretebilir.

"İSRAİL'İN TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR"
İsrail, Türkiyesiz bölgede bir oldu bittiniz mümkün olmayacağını çok iyi görebiliyor. Diğer tarafıyla İsrail'in pek çok konuda Türkiye'nin desteğine ve yardımına çok ihtiyacı var.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN