Halk Ekmek Fabrikası'nda çalışan ve bakterili ekmeği kendi imkanları ile laboratuvara gönderip, üretilen ekmeklerde halk sağlığını etkileten ROPE (Sünme) bakterisi olduğunun anlaşılmasını sağlayan Mustafa Saykılı konuştu.
"BİLE İSTEYE VATANDAŞA BAKTERİLİ EKMEKLERİ YEDİRDİLER"
Halk Ekmek Fabrikası Çalışan Mustafa Saykılı, "Halk Ekmek Fabrikasında üretilen ekmeklerde bakteri olduğunu anladık. Bu olayı birçok kez yönetime iletmemize rağmen söylediklerimizi ciddi almadılar. Ben de vatandaşa bir vefa borcum olduğunu düşünerek gidip halk ekmek satışı yapılan iki farklı büfeden birer tane ekmek satın aldım. Bir tanesini kendi imkanlarım ile özel bir laboratuvar da incelenmesi için gönderdim. Zaten gönderdiğim ekmeğin, kokusu, görünüşünden bakterili olduğu anlaşılıyordu. Ankara halkına bu ekmeğin bile bile satıldığını tereddüt etmeden söyleyebilirim. Ekmekler konusunda uyarılmalarına rağmen büfelere nakledilen ekmekleri toplatma gereği bile duymadılar. Tam tersine o gün vardiya yapan personeller sırf dışarıya bilgi göndermesin diye mesaiye bırakıldı. Vatandaşa bu ekmeği bile isteye yedirdiler." ifadelerini kullandı.
"HASTA PERSONELİ EKMEK ÜRETİMİNDE ÇALIŞTIRIYORLAR, KALİTESİZ MALZEME KULLANIYORLAR"
Sayıkılı, "Pandemi döneminde bile üretim tesisinde hasta insanlar ekmek üretmek için çalıştırıldı. Şu anda bile hasta olan personellerden çalışanlar var üretim tesisinde. 2019 öncesi hiç böyle bir olay gündeme gelmedi Halk Ekmek Fabrikası'nda. Çünkü eskiden daha kaliteli unlar kullanılırdı. Eskiden ekmeklere 'C' vitamini katardık şimdi katmıyoruz. Şu anda en ucuz, kalitesiz unlardan ekmek üretiyorlar. Mesela eskiden tırnaklarımızı her gün keserdik. Şeflerimiz, müdürlerimiz her gün denetlerdi üretimdeki personeli. Şimdi böyle bir şey yapılmıyor. Üretim tesisinde tamamen saldım çayıra, Mevla'm kayıra psikolojisi hâkim. Eskiden ekmeğe yapışmayan lateks eldivenler dağıtılırdı. Şimdi dağıtılmıyor. Vicdanlı personeller kendi ceplerinden bu eldivenleri alıp kullanırsa ne ala. Kullanmayana da vay efendim sen niye bunu kullanmadın denmiyor. 2019 yılından sonra ekmekte 'C' vitamini kalktı. Kaliteli un kalktı, fabrikada hijyen sağlanamaz oldu." şeklinde konuştu.
"DAHA ÇOK EKMEK ÜRETMEYİ HALKA HİZMET SANIYORLAR"
2019 yılında kalifiye, kaliteli personelleri işten attıklarını söyleyen Saykılı şöyle devam etti;
"Herkes gitti. Çünkü insanlarda sabır kalmadı. Çok eziyet ettiler personele. Şu anda Halk Ekmek Fabrikası eskiye nazaran daha çok ekmek üretip daha çok kazanıyor ama malzeme kalitesizleştirildi. Yönetimi göre daha fazla ekmek üretmek halka hizmet. Ama bu iş öyle yürümüyor. Az ama kaliteli ekmek üretmek halka en büyük hizmettir. Bu yönetim ne yazık ki bunu anlayamadı. Ben Ankaralıların daha kaliteli ekmek yemesi için, personelin çektiklerini bir nebze duyurabilmek için, Ankaralılara gönül borcumu ödemek için yaptım."
Saykılı'nın paylaştığı fotoğraflarda fabrika içerisinde gezen farelerin hem personelin hem de halkın sağlığını büyük tehlikeye soktuğu anlaşılırken. Ayrıca fotoğraflarda ağzı açık halde görünen küflenmiş yoğurt ve yerlerde duran simit ve poğaçalar fabrika içerisindeki yaşanan vahim durumu gözler önüne serdi.