Hem CHP hem İyi Parti karıştı! "Kirlilik ve ilkesizlik olduğu sürece sonuç değişmeyecek"

Genel seçimlerin ardından dağılan muhalefet kirli ilişkilerle gündemden düşmüyor. CHP'de Kılıçdaroğlu 13 yıldır oturduğu koltuğu Ekrem İmamoğlu vesayeti altındaki Özgür Özel'e kaptırırken parti kaldığı yerden HEDEP ile temaslara devam etti. İYİ Parti ise akçeli işler ve taciz iddiaları ile sarsılıyor. Bir yandan da CHP yandaşları İYİ Parti'yi tekrar masaya oturtmak için saldırıyor. Konuyu gündemine alan Sabaha Yazarı Mahmut Övür, "Süreci CHP'nin yeni yönetiminin yerelde ne önereceği belirleyecek. Ama şu da bir gerçek: Akşener bu saatten sonra direnip tek başına seçimlere girse de cazip bir öneriye tav olup CHP'yle ittifak yapsa da ortada "kirlilik ve ilkesizlik" olduğu sürece sonuç değişmeyecek." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi :23 Kasım 2023 , 09:14 Güncelleme Tarihi :23 Kasım 2023 , 09:29
Hem CHP hem İyi Parti karıştı! Kirlilik ve ilkesizlik olduğu sürece sonuç değişmeyecek

İÇİNDEKİLER

Genel seçimlerde yaşanan hezimetin ardından CHP ile İYİ Parti karıştı.

CHP'DE KOLTUK DEĞİŞTİ İP'TE KRİZ PATLADI
CHP ile köprüleri atan Meral Akşener "81 ilde aday göstereceğiz" diyerek ittifaka kapıları kapattı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 13 yıldır oturduğu Genel Başkanlık koltuğunu Özgür Özel'e kaptırdı. Özgür Özel CHP'nin yeni genel başkanı olsa da koltuk İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun vesayeti altında...

Akşener'in "ittifak yapmayacağız" çıkışına rağmen CHP'nin yeni yönetimi Kılıçdaroğlu'ndan kalma yöntemlerle Akşener'i masaya oturtmak için bastırıyor. İYİ Parti ise taciz ve akçeli işlerin ardından gelen istifalarla sarsılıyor.

Bahadır Erdem, Durmuş Yılmaz, Adnan Beker partiden istifa ederken Ümit Dikbayır ise ayrı bir krizi tetikliyor.

Ümit Dikbayır "Akşener'in hesapları incelensin" dilekçesi verdi. Akşener ise Dikbayır'ı "taciz" iddiası ile disipline sevk etti. İddiaları reddeden Dikbayır savcılığa suç duyurusunda bulunarak TBMM'ye "Dokunulmazlığım kaldırılsın" dilekçesi ile başvuru yaptı.

"SONUÇ DEĞİŞMEYECEK"
İYİ Parti ve CHP krizlerle sarsılırken Sabah Yazarı Mahmut Övür iki partinin "ilkesiz" siyaseti sürdürdüğü sürece değişmeyeceğine dikkat çekerek önemli tespitler yaptı.

Mahmut Övür "CHP'nin İP'iyle kuyuya inmek" başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün muhalefet partilerinin yaşadığı deprem, bir seçim yenilgisi depremi değil. Muhalefet esas depremi siyasetsizlik ve ilkesizlik nedeniyle yaşıyor. Bunun müsebbibi de mevcut hükümet sistemi değil, onu bahane edip siyaset üretmeden siyaset mühendisliğiyle her önüne gelenle ittifak yapan siyasi aktörlerdir. Bu da sadece son dönemde ortaya çıkmış değil.
Bunun en çarpıcı örneğini CHP, "Her evden bir oy HDP'ye" diyerek 2015'te verdi. Bu, HDP'nin terör örgütü PKK'yla ilişkisi biline biline adı konmamış ilkesiz bir ittifaktı. Bu ilkesizlik öyle bir noktaya vardı ki, birbirini siyasi düşman ilan eden HDP ile Zafer Partisi aynı adaya oy verdiği gibi bundan da rahatsız olmadılar. Bu ilkesiz siyasetti ve seçim yenilgisi de kaçınılmazdı.
Şimdi o yenilginin sarsıntıları yaşanıyor. Millet İttifakı'nın üç büyük partisinin hâline bakın.
Birbirlerini "ihanet ve hançerlemekle" suçlayanlar mı, "Kurultayı para gücüyle kazandı" diyenler mi ya da partinin parasını çalmakla itham edilenler mi dersiniz bütün kirli çamaşırlar ortaya dökülmüş durumda.

CHP'DE HZ. ALİ KİM MUAVİYE KİM?
Partilere tek tek bakıldığında durum çok daha vahim.
Muhalefetin amiral gemisi CHP'de yönetim değişse de "siyasetsizlik" değişmedi. Daha vahimi, 100 yıllık CHP tarihinde hiç olmayan bir çift başlılık dönemi başladı. CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel ama yönetim tamamen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kapsama alanında. Özel, "değişimci" siyasi kadroları ve fondaş medyayı coştursa da CHP sosyolojisinde derin bir kırılmadan söz ediliyor. Özellikle de Alevi sosyolojide yaşanıyor bu kırılma. O çevrede kurultayın "para gücü" ve "yalan vaatler"le alındığına dair derin bir inanç var. Bir süre önce, "Hz. Ali ve Muaviye'nin yüzük hikâyesi"ni yazınca inanılmaz tepki geldi. Herkes şu sorunun cevabını arıyor: "Kim Hz. Ali, kim Muaviye?"
Kafalarda benzer çok sayıda soru var. Ama en motivasyon kırıcı olanı da CHP Genel Başkanı Özel'in kurultayda şeref sözü verdiği hâlde önseçim ve tüzük kurultayı yapmama kararıydı. Özel'in hızlı çark etmesi CHP'lileri öfkelendirdi. Çünkü herkes biliyor ki bunun nedeni, önseçim olsa Özel ve İmamoğlu istediklerini aday yaptıramayacak. Arkasından da Kılıçdaroğlu'na destek verenlerin tasfiye edilmesi gelecek.
Zaten ilk tasfiyeye de Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki "sağcı" danışmanlarından başlandı. O isimler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı Rasim Bölücek, Muhammet Çakmak ve İbrahim Uslu da var. Bu isimler partinin değil, CHP'nin Meclis'teki danışmanları.
Merak ediyorum, daha önce CHP solcuydu da bunlar mı sağcı yaptı?
Bir soru da Özgür Özel'e: CHP Meclis Başkanı'yken size danışmanlık yapan bu isimlere hiç itiraz ettiniz mi?

İYİ PARTİ BİTER Mİ?
CHP'de bunlar olurken İyi Parti'de de işler iyi gitmiyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener çılgına dönmüş gibi kırıp döküyor, parti içine de dışına da saldırıyor. En yakınlarını bile "yolsuzluk" ve "ahlak dışı" işlere karışmakla suçluyor. Kendisini bu iddialardan ne kadar arındırır bilemem ama İyi Parti, CHP ile ittifak yapmadığı sürece saldırılar durmayacak. Bu saldırıların İyi Parti'yi bitireceğini sanmıyorum. Süreci CHP'nin yeni yönetiminin yerelde ne önereceği belirleyecek. Ama şu da bir gerçek: Akşener bu saatten sonra direnip tek başına seçimlere girse de cazip bir öneriye tav olup CHP'yle ittifak yapsa da ortada "kirlilik ve ilkesizlik" olduğu sürece sonuç değişmeyecek.
CHP'nin ipiyle kuyuya inmenin ne demek olduğunu anladı mı dersiniz?"

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN