TOPLAM DEĞERİ 8 MİLYAR 640 MİLYON TL
İhbarda sitenin, ruhsata aykırı halde, pek çok usulsüzlük içererek inşa edildiği, tanesi 60 milyon lira ve üzerine satılan villaların toplam değerinin yaklaşık 8 milyar 640 milyon TL olduğu anlatıldı. İddialar üzerine 4 Nisan 2023'te Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını derinleştirdi. Hemen bilirkişi heyeti oluşturuldu. Belediyeden alınan 50 klasör incelemeye alındı. 2 ve 22 Ağustos 2023'te iki ayrı keşif yapan bilirkişi heyeti çok çarpıcı tespitlere ulaştı.
DEPREME DAYANIKSIZ ZEMİN
Düşey enjeksiyon, forekazıklar ve diğer hususların yapılmadığı, bunlarla ilgili belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmalarının sahte rapor düzenlendikleri, inşaat ruhsatlarının; zemin ve temel etüdü veri raporları ile geoteknik rapor, zemin iyileştirme raporu ve projeleri mevcut olmadan düzenlendiği ve onaylandığı, zemin sondajlarının kaba inşaatı tamamen bitmiş bazı villa bahçelerinde dahi yapılıp fotoğraflarının dosyaya konduğu, usul ve yasaya uygun olarak yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterilen zemin etüd ve diğer projelere dair evraklar olduğu, birtakım zemin iyileştirme çalışmalarının büyük bir kısmının tamamlandığı, 16 adet villa zemininde uygulanması gereken iki yönde 75 cm aralıklarla dikey olarak uygulanacak çimento enjeksiyon imalatına hiç rastlanmadığı tespit edildi.
En çarpıcı tespitlerden biri ise zemin yapısına yönelik oldu. Sabah'ta yer alan habere göre, bilirkişilerce yapılan 4 ayrı sondajda, zeminde kum ve kömüre rastlanmasına rağmen firma tarafından yapıldığı iddia edilen 64 ayrı sondajda, kum ve kömüre rastlanılmadığına dair rapor tutulduğu, söz konusu sondajlarda kum ve kömür yerine kil tabakaya rastlanıldığına dair 'bölgedeki kumlu kil birimde sıvılaşma riski beklenmemektedir' şeklinde rapor tutulduğu gibi raporda kil tabaka denildiğinden dolayı sıvılaşma analizinin yapılmadığı, oysaki bilirkişilerce yapılan analizde "zeminin sıvılaşabilir" olduğuna dair laboratuvar sonuçlarının olduğuna bilirkişi raporunda yer verildi.
VALİLİĞE "YIKIM" BİLDİRİMİ
Başsavcılık, inceleme yapılan projelerin, İmar Kanununa açıkça aykırı halde ruhsatsız yapı oldukları gibi depreme karşı dayanıksız olduklarını belirterek, Nisan 2024'te teslim edilen villaların olası İstanbul Depremi, sel, yangın gibi olağanüstü bir durumda gerek içinde gerekse çevresinde ikamet eden halkın can ve mal güvenliği için ciddi risk teşkil etmesi nedeniyle yıkım kararı alınması için İstanbul Valiliğinden yazı yazdı. Soruşturması kapsamında önceki gün Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak ile İmar ve Şehircilik Müdürü Abdurrehim Çakır'ın da aralarında bulunduğu 6'sı belediye görevlisi 22 şüpheli gözaltına alınmıştı.
A HABER MUHABİRİNİ DARP EDEN 3 KİŞİ TUTUKLANDI
'Rüşvet' iddialarıyla operasyon düzenlenerek 22 kişinin gözaltına alındığı CHP'li Büyükçekmece Belediyesi önünde görevini yapmak üzere bulunan A Haber Muhabiri Ahmet Nazif Vural, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Akkuş'un yaşlı bir kadına saldırarak boğazını sıkmasına tepki gösterince kendisi de darp edildi. Vural, "Gözaltına alınanları destekleyenler ve protesto edenler bir kalabalık oluşturmuştu. Araçlar gittikten sonra kalabalık içinden biri, başörtülü yaşlı bir kadının boğazına sarıldı, ağza alınmayacak bir küfür etti. Gazetecilik içgüdüsü ile 'Kadına neden el kaldırıyorsunuz?' diye sordum. 'Sen kimsin lan?' diyerek bu kez bana saldırdılar. 4-5 kişinin saldırısına uğradım. Kafama, sırtıma, yüzüme darbeler aldım. Kameramanımız Hüseyin Koçak da itilip kakıldı. Bir kadına böyle bir şiddetin uygulanması kabul edebileceğim bir şey değil. Hukuki süreç başlatıldı" dedi. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı. Saldırıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve kimi meslek örgütleri sessiz kaldı.