Türkiye 31 Mart'ta sandık başına giderek 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçti.
AK PARTİ İLK KEZ 2. PARTİ OLDU
AK Parti kurulduğu 2001 yılından bu yana girdiği seçimlerde ilk kez birinci parti olamadı.
Seçimin ardından 2 Nisan'da MYK'yı toplayan Başkan Erdoğan seçimin röngtenini çekerek teşkilatlara kritik uyarılarda bulundu. AK Parti MYK toplantısında oy kaybının nedenlerinin araştırılması için oluşturulan çalışma kurullarında nelerin masaya yatırılacağı belirlendi.
81 İLDE YENİDEN SAHAYA İNİLİYOR
AK Parti 81 ilde yeniden sahaya inerek, 40 soruluk bir anket yapacak.
AR-GE'den Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'e bağlı kurulacak çalışma kurulları, özellikle seçmenin davranışını etkileyen nedenleri birçok başlık altında inceleyecek. Bu başlıkların başında ekonomi, emekliler, siyaset, teşkilat ve belediye başkanlarının belirlenme süreci geliyor.
MYK'da parti kurmaylarınca seçmenin davranışını son 10 gün belirlediği, parti oyunun en çok bu süreçte eridiği değerlendirilmişti. Tespitler doğrultusunda, çalışma gruplarından bir ekip özellikle bu süreci inceleyecek ve son 10 günde seçmen davranışını neyin etkilediğinin analizini yapacak.
40 SORULUK ANKET
Hürriyet'in haberine göre AK Parti 81 ilde yeniden sahaya iniyor. Buna göre büyükşehir, il, ilçe ve belde fark etmeksizin buralarda seçmenin kendisine neden oy vermediğine dair yaklaşık 40 soruluk açık uçlu anket yapacak. Vatandaşa, "Ne beklentiniz var?", "AK Parti belediyesinden memnun muydunuz?", "Neden sandığa gitmediniz?" gibi sorular sorulacak. Anketler çalışma kurullarında değerlendirilip, Erdoğan'a sunulacak.
Değerlendirmelerde bazı yerlerde 2019 seçimlerine benzer aday ile teşkilat arasında yaşanan sorunların olduğu da belirtildi. AK Parti kurmayları, "Teşkilatlarla sorun yaşayan yerler oldu. Aday tek başına mücadele etti" dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN SEÇİMİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİ
MYK'da bir konuşma gerçekleştiren Başkan Erdoğan, seçim sonucu oluşan tabloya değinerek, AK Parti olarak oy oranlarının yüzde 44,3'ten yüzde 35,5'e, Cumhur İttifakı olarak ise yüzde 51,6'dan yüzde 40,5'e gerilediğine dikkati çekti. Partinin ciddi bir oy kaybı yaşadığını vurgulayan Erdoğan, bunun temel sebebinin ise 10 ay önce AK Parti'ye oy veren seçmenlerin bu sefer sandığa gitmemesi olduğuna işaret etti.
Başkan Erdoğan, 2024 seçimlerinin katılım oranının, 2019 seçimlerine kıyasla 6 puan geriye gittiğin, bu 6 puanlık düşüşün ezici çoğunluğunu AK Parti seçmeninin oluşturduğunu söyledi.
31 Mart'ta yapılan seçimlerde AK Parti'ye gönül verenlerin sandığına gitmemesinde hem teşkilattan hem genel merkezden hem de adaylardan kaynaklandığının vurgusunu yapan Erdoğan, aday belirleme süreci de dâhil bunların üzerinde uzun uzun durulması gerektiğini, bu konuda gereken her türlü adımın atılacağının altını çizdi.
Başkan Erdoğan seçim sonrası vatandaşlara hitap etti (31 Mart 2024)
Başkan Erdoğan, milletin sandığa küsmesine neden olan diğer faktörleri ise; hayat pahalılığı, Covid-19 salgınıyla başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da derinleşen enflasyon baskısı olarak sıraladı.
"EN FAZLA REFAH KAYBINA UĞRAYAN EMEKLİLER"
Erdoğan, kurmaylarına verdiği mesajda, emeklilerin yüksek enflasyon sebebiyle en fazla refah kaybına uğrayan toplum kesimi olduğunu belirterek, "Emeklilerimizin serzenişlerini il ziyaretlerimizde zaten görüyorduk. Gerek tek seferlik 5 bin lira ödenmesi, gerek yüzde 50'yi bulan maaş zamları, gerekse diğer adımlarla, bütçe disiplinini bozmadan, üzerimizdeki bu baskıyı hafifletmeye çalıştık; ama muvaffak olmadık." tespitinde bulundu.