Timur Cihantimur 2’nci kez hakim karşısına çıktı: Tutukluluk hali devam edecek | Davada neler yaşandı?

Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan ve annesi Eylem Tok tarafından yurt dışına çıkarılan Timur Cihantimur, ABD’de 2’nci kez hakim karşısına çıktı.Timur Cihantimur’un tutukluk halinin devamına karar verildi. Yaklaşık bir saat süren duruşma sonunda hakim Cabell, her iki tarafın tezlerinde çok fazla bilgi paylaşıldığını, bunları değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Öte yandan AA New York Başmuhabiri İslam Doğru, davada yaşananları A Haber ekranlarında aktardı.Doğru, "Cihantimur duruşmaya 18 yaşından küçük olduğu için elleri kelepçeli gelmedi. Üzerinde krem rengi diyebileceğimiz hapishane tulumu vardı. Sakin göründü, avukatlarıyla zaman zaman kısa görüşmeler yaptı. Duruşmayı ve her iki tarafı da sakince dinlemeye çalıştı" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 20 Haziran 2024, 08:14 Güncelleme 21 Haziran 2024, 11:03
Timur Cihantimur 2’nci kez hakim karşısına çıktı: Tutukluluk hali devam edecek | Davada neler yaşandı?

İÇİNDEKİLER

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart tarihinde yaşanan kazada Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok, kazadan 106 gün sonra ABD'de tutuklandı.

Anne-oğlu 18 Haziran'da farklı saatlerde mahkemedeydi. Eksik belgeler nedeniyle Eylem Tok hakkındaki dava 27 Haziran'a, oğlu Timur Cihantimur hakkındaki dava ise bugüne (20 Haziran) ertelendi.

Timur Cihantimur'un kaldığı yer.Timur Cihantimur'un kaldığı yer.

İKİNCİ KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasından sonra ABD'ye kaçan ve Türkiye'nin iade talebi üzerine Boston kentinde yakalanan 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un iade süreciyle ilgili yargılanmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Boston John Joseph Moakley Adliyesi'nde görülen duruşmada hakim Donald Cabell, Cihantimur'un iade süreci boyunca tutuklu kalmasına hükmetti.

İkinci kez hakim karşısına çıkan Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin tutulduğu Connecticut eyaletindeki çocuk ıslahevi şartlarının uygun olmadığını öne sürerek, Cihantimur'un önce evde gözetim altında tutulmasını, bu olmazsa Massachussets'te daha uygun bir yere nakledilmesini talep etti.

Savcı ise Cihantimur'un kaçma riski bulunduğunu belirterek ev gözetimine karşı çıkarken, şu an bulunduğu ıslahevinin şartlarının da kendisi için uygun olduğunda ısrar etti.

Yaklaşık bir saat süren duruşma sonunda hakim Cabell, her iki tarafın tezlerinde çok fazla bilgi paylaşıldığını, bunları değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.



DAVADA NELER YAŞANDI?

AA New York Başmuhabiri İslam Doğru, davada yaşananları A Haber ekranlarında aktardı.



Doğru şu ifadelere yer verdi:

Bugünkü davanın erkene alınması için Cihantimur'un avukatları tarafından talep edilmişti. Avukatları 2 gün önceki tezleri tekrar dile getirdiler. Cihantimur'un bulunduğu ıslah evi uygun değil, güvenliği için uygun değil. Bunu niye söylediler çünkü orada hapishane ortamı var, gardiyanlar var bunu hak etmiyor. Ev hapsine çıkarılması lazım, daha uygun özel şartlarda tutulması lazım diyerek tezlerini öne sürdüler. Savcılık ise kaçma riskleri var, burada da devamlı yer değiştirdiler. Bulunduğu ıslah evinin şatları avukatlarının söylediği adar kötü değil, akıl sağlığı için tavsiyede bulunacak, danışmanlar var, sınıflar var tezini işledi. Yaklaşık 1 saat süren duruşma boyunca hakim her iki tarafa da sorular sordu ve sonunda dediki bu bilgiler benim için çok fazla bunları değerlendirmem lazım diyerek duruşmayı erteledi. Duruşma için tarif verilmedi, bu tarihin ilerleyen süreçte verileceği Cihantimur'un avukatları tarafından bana söylendi.


DAVRANIŞLARI NASILDI?

Cihantimur duruşmaya 18 yaşından küçük olduğu için elleri kelepçeli gelmedi. Üzerinde krem rengi diyebileceğimiz hapishane tulumu vardı. Sakin göründü, avukatlarıyla zaman zaman kısa görüşmeler yaptı. Duruşmayı ve her iki tarafı da sakince dinlemeye çalıştı. Genel olarak göründüğü psikolojik hali böyleydi.

Cihantimur'un avukatları özellikle şuna vurgu yapmaya çalıştı. 16 yaşında Cihantimur'un doğum günü 28 Haziran olarak kayıtlarda görülüyor. Resmen şu an hala 16 yaşında, 17 yaşından gün almadı. Dolasıyla ısrarla yaşına vurgu yaparak, bu yargılamanın bir cezai duruşma olmadığını, iade süreciyle olduğu için 3 gün boyunca hücrede izole edildiğini hatta ilaç kullandığını öne sürerek çıkarılması talebini dile getirdiler.

TOK'UN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Hakimin Cihantimur için vereceği karar Eylem Tok'un da akıbetini belirleyecek.

28 Haziran'da doğum günü olduğu öğrenilen Cihantimur'un cezaevi fotoğrafı da ortaya çıktı.

Fotoğrafı Gazeteci Emrullah Erdinç, sosyal medya hesabından yayımladı.Fotoğrafı Gazeteci Emrullah Erdinç, sosyal medya hesabından yayımladı.

FEDERAL SUÇLU OLARAK GÖRÜLÜYOR

Öte yandan 'mahkum' bilgilerine ulaşılan Timur Cihantimur'un hapishane kayıtlarında 'federal suçlu' olarak nitelendirildiği görüldü.

FEDERAL SUÇ NEDİR?

Amerika Birleşik Devletleri'nde federal suç hem Amerika Birleşik Devletleri Senatosu hem de Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve başkan tarafından imzalanarak yasalaştırılan ABD federal mevzuatı tarafından yasa dışı hale getirilen bir eylem.

Cihantimur'un hüküm giyse de giymese de artık ABD'de bir sicil kaydı olacak. Cihantimur, sicil kaydının ABD'de karşısına hep çıkması nedeniyle iş bulmakta da zorlanabilir.

Timur Cihantimur'un kaldığı ıslah evi.Timur Cihantimur'un kaldığı ıslah evi.

REŞİT OLMAYAN ERKEKLERLE AYNI KOĞUŞTA

Gelelim Timur Cihantimur'un kaldığı cezaevine ilişkin detaylara... Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan Cihantimur, ABD'de reşit olmayan erkeklerin tutulduğu bir hapishanede mahkum.

Cihantimur'un yayımlanan takvime göre belirlenen günlerde ziyaret edilebildiği öğrenildi.

"ADALET YERİNİ BULACAK"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Washington Adalet Müşavirliği'nce Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un duruşmalarının takip edildiğini, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nce de ABD'deki tutuklu yargılama sürecinin çok yakından izlendiğini söyledi.

Hürriyet'e konuşan Tunç, şu değerlendirmeleri yaptı: "Kaza hepimizi derinden üzdü. Kazaya neden olan ve ardından ABD'ye kaçan şüpheliler Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok hakkında Adalet Bakanlığı olarak ivedilikle kırmızı bülten ve geçici tutuklama evrakı düzenledik. ABD Adalet Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda da şüphelilerin ülkemize iadesini sözlü olarak vurguladık.



Adaletin tecellisi için sürecin başından bu yana ABD Adalet Bakanlığı nezdinde yazılı ve sözlü girişimlerimizi, devlet ciddiyetiyle en üst seviyede, en ince ayrıntısına kadar devamlı sürdürdük. 14 Haziran tarihinde ABD Boston'da yakalanarak gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan şüpheliler Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un yargılama süreçlerini de yakından takip ediyoruz. İadelerini aileleri umutla bekliyor. Yargılamaları noktasında inşallah sonuç alırız. Şüphelilerle ilgili sürecin hızlandırılması ve ülkemize bir an önce iadesi için tüm girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Tarafsız ve bağımsız yargımız tarafından yapılacak yargılama ile adalet yerini bulacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Aci Ailesi'nin avukatı Hacı Orhan ise şunları söyledi:

"BİZİM İÇİN CEZA ALMALARI ÖNEMLİ"

"Buradan da olan gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. Bizim için, orada ceza almışlar ya da ülkemizde ceza almışlar önemli değil. Önemli olan bir ceza almış olmaları. Mahkemedeki hal ve hareketleri bile ne kadar psikolojilerinin bozulduğunu gösteriyor."

"ARKADAŞLARI DURUŞMADA"

Baba Özer Acı ve anne Pervin Aci, 18 Haziran'da ABD'de yapılan yargılamaya ilişkin tüm gelişmeleri orada bulunan arkadaşları Mehmet-Gülcan Çiçek ve Boston'daki Türkler Topluluğu yöneticisi Esat Gök'le anbean telefonla görüşerek takip etti.

"27 HAZİRAN'I DÖRT GÖZLE BEKLEYECEĞİZ"

Duruşmaya ilişkin konuşan Baba Özer Aci "Elleri kelepçeli gelmiş, durgunmuş, suçlu kıyafeti giydirmişler bunlar bile beni mutlu ediyor. 27 Haziran'ı dört gözle bekleyeceğiz" dedi.

"BABANIN ARABASINI ALIP 170 KM HIZLA ORMANDA GİDERKEN DÜŞÜNECEKTİN"

Baba Özer Aci, "Her şeyden önce sabrettik. Çaba gösterdik, çalıştık. Boston'da yakalandılar. Bir mahkeme oldu. Bugün çocuğun davası var. Annenin de önümüzdeki hafta Perşembe günü bir davası var. Bu dava başlangıç, basamağın biri. Dikkat ederseniz çocuk 3 gün hapishanede kaldı, ıslahevinden memnun olmadığını dile getirdi. Ben sesleniyorum bu daha başlangıç. Bunu babanın arabasını alıp 170 süratle orman yolunda giderken düşünecektin" ifadelerini kullandı.




ACİ'NİN BABASI CİHANTİMUR'UN BABASINA SESLENDİ

Timur Cihantimur'un babası Bülent Cihantimur'a da seslenen Özer Aci, "Babasına da sesleniyorum; Çocuğun altına milyonluk araba verip de orman yolunda sürat yap demekle bir yere varılmaz. Bak sonuçlar ortada. En sevdiğim bir tane yavrum benim kara toprakta, seninki cezaevinde. Orada bir temizlik yapsın bakalım hiç hayatında yapmadığı temizliği öğrenecek" şeklinde konuştu.

Anne Pervin Aci ise " Çocuğundan ayrı kalmak nasılmış, ne hissediyor şimdi?" ifadelerini kullandı.

ANNE DURGUN OĞLU TEDİRGİN

Aci Ailesi'nin ABD'de duruşmayı izleyen arkadaşlarının gözlemlerine göre Eylem Tok, duruşmaya durgun bakışlarla katıldı.

Saçları kesilmiş ve boyanmış, üstünde turuncu bir mahkûm kıyafeti vardı. "Bir katilin annesi olmak nasıl bir duygu?" diyen izleyiciye 'Allahu Ekber' diye cevap verdi.

Cihantimur salona kamunun atadığı avukattan ayrı bir avukatla girdi. Ayakları titriyor, tanıdık bir yüz görmek amacıyla sürekli arkasına bakıyordu. Bej renk bir mahkûm kıyafeti vardı.

TEMİZLİK ŞİKAYETİ

Cihantimur'un Connecticut eyaletinde çocukların kaldığı bir ıslahevinde kaldığı, avukatlarının ıslahevinin koşullarının kötü olduğunu öne sürerek tahliye talebinde bulunduğu ancak talebi hâkimin red ettiği öğrenildi. Timur Cihantimur'un kaldığı yerde hırpalandığı, temizlik görevi verildiği, bu sebeplerle de başka bir yere nakil isteği de kabul edilmedi.

ANNE CEZA ALMAYABİLİR

Dava raporlarına göre Türkiye, Cihantimur için 'kasıtsız adam öldürme ve yaralama', annesi Tok için de 'suçluyu koruma' suçlamalarıyla iade talep ediyor. Tok'un Türkiye'ye iadesi durumunda ceza almaması da mümkün. Türk Ceza Kanunu 283'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasına göre suç işleyen bir kişinin hükmün infazından kurtulması için yardım sağlayanın anne veya babası olması durumunda aile üyelerine ceza verilmiyor.

DURUŞMA SALONUNDA NELER YAŞANDI?

A Haber İstihbarat Şefi Ramazan Almaçayır, duruşma salonunda yaşananları özetledi.

Almaçayır, "Hakim ikisini aynı duruşmada görmedi. Bunun nedeni Cihantimur'un ABD vatandaşı olması. İlk işlemleri tamamlandı diyebiliriz. İşlerin çok ciddi olduğunu görüyoruz. Türk yetkililerin yaptığı iade talepnamesi çok sıkı bir diplomasinin olduğunu gözler önüne seriyor. Duruşmada Eylem Tok'un bambaşka bir insan olduğu belirtiliyor. Turuncu tulum konunun ciddiyetini göstertiyor. Eylem Tok'un avukatını değiştireceği bu konuya bakan avukatın çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadığı öğrenildi. Timur Cihantimur'un avukatının tahliye talepleri reddedildi.Avukatı şartlarının iyi olmadığı belirtti." ifadelerini kullandı.

NELER OLMUŞTU?
Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Acı hayatını kaybetmişti.

Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur'un olay yerine gelen annesi Eylem Tok'un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır'a, ardından da ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmişti.

Anne-oğlunun firarda bulundukları 106 gün içinde yakalanmamak için 5 eyalet değiştirdiği önce New York'a ardından ise Washington, California ve Miami'ye geçtiği ortaya çıktı.

ABD'de sürekli yer değiştiren ikilinin son olarak 20 gün önce Boston eyaletindeki Jamaica isimli bölgede lüks bir rezidansa yerleştiği tespit edildi.

Tok, gayrimenkulu kiralarken de bir sözleşme imzaladı.

Canavar anne, kaçış sürecinde polisin takibinden kurtulmak için sekiz ayrı telefon hattı kullandı. Bunların çoğu kullan-at tarzda takip edilemeyen telefonlardı. Anne ve oğlu, Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek söylüyorlardı. Eylem Tok tanınmamak için siparişi yabancı bir isim kullanarak veriyordu.

İkili sipariş için eve yakın bir restoranı tercih ediyorlardı.

TÜRK KURYE İHBAR ETTİ
Bu restoranda çalışan Türk kurye, tesadüfen siparişi götürdü ve Eylem Tok'la karşılaştı. Ardından polise ihbarda bulundu. İlk etapta İnterpol yetkililerine, akabinde de Boston Polisine zanlıların bilgileri iletildi.

İletilen bilgilerin ardından Boston Polisi düğmeye bastı. ABD'nin doğu yakası zaman dilimine göre 14 Haziran 09.30'da Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un yaşadıkları yere baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 2 ismi gözaltına aldı. Gözaltı esnasında Eylem Tok'un bazı telefon görüşmeleri de gerçekleştirdiği öğrenildi.

4 AYRI PASAPORT BULUNDU
Eylem Tok ve oğlunun üzerinde 4 ayrı sahte pasaport bulundu.

Eylem Tok'un para trafiği de mercek altına alındı. Paraların ABD ve Türkiye dışında üçüncü bir ülkeden transfer edildiği belirlendi.

Anne ve oğlun yıllık ücretinin 46 bin dolar olan bir özel okulu da gezdiklerini de ortaya çıktı.İkilinin bu bölgede ev tutma nedeninin ise olası bir durumda Kanada'ya geçmek olduğu öğrenildi.

Eylem Tok'un yakalandıkları sıraca "Ben anneyim, katil değil. Annelik iç güdüsüyle çocuğumu korumak istedim" dediği öğrenildi.

YÜKLÜ MİKTARDA NAKİT ELE GEÇİRİLDİ
Evde yapılan aramada bulunan 5000 dolar da tutanağa geçirildi.

Mahkeme belgelerine göre; Türk emniyeti, canavar anne ve oğlunun Küba'ya seyahat etmek için sahte pasaport alma çabalarının olduğunu değerlendirdi.

Tok ve oğlunun yakalanmadan önce, yıllığı 46 bin dolar olan British International School of Boston'ı gezdikleri de öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN