Hakimler Savcılar Kurulu Yargıtay'a 8 yeni üye seçti | İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir?

Yargıtay’da 16 ismin emekliye ayrılmasının ardından 8 yeni isim Yargıtay üyeliğine seçildi. Şaban Yılmaz’ın Yargıtay üyeliğine seçilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek oldu. Danıştay'a ise 3 yeni isim seçildi. Peki Akın Gürlek kimdir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi :02 Ekim 2024 , 12:05 Güncelleme Tarihi :03 Ekim 2024 , 00:19
Hakimler Savcılar Kurulu Yargıtay’a 8 yeni üye seçti | İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir?

İÇİNDEKİLER

Yargıtay'dan 16 üyenin koltuğunun boşalmasının ardından, bu isimlerin yerine yeni üyeler belirlendi. Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az 3 yıl görev yapan adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları arasından seçildi. Uzun süredir heyecanla beklenen seçim, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nda yapılan Genel Kurul Toplantısında yapıldı.

Takvim Foto ArşivTakvim Foto Arşiv

İŞTE YENİ YARGITAY ÜYELERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Murat Boylu, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çağlak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Hukuk Dairesi Başkanı Osman Kiper, HSK Genel Sekreter yardımcısı Murat Pala, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cengiz Doğan, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza San Yargıtay üyeliğine seçildi.

Takvim Foto ArşivTakvim Foto Arşiv

DANIŞTAY'A 3 YENİ İSİM

HSK Genel Kurulu'nda Danıştay üyeliğine de 3 isim seçildi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Burakhan Melikoğlu, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi Başkanı Cengiz Aydemir Danıştay üyesi oldu.

5 İLİN CUMHURİYET BAŞSAVCISI DEĞİŞTİ

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kararnamesi ile 5 ilin Cumhuriyet Başsavcısı da değişti. Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına,Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Semih Akgün, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Üzeyir Karakülah, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Halil Sezgin, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığına, Bakırköy Adalet Komisyon Başkanı Hazar Turan Alim, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığına, İstanbul 1. Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Recep Yılmaz Korkmaz, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına atandı.

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Takvim.com.tr | Foto Arşiv)Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Takvim.com.tr | Foto Arşiv)

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Hakimler Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Ekran görüntüsü)Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Ekran görüntüsü)

YARGITAY ÜYELİKLERİNE SEÇME KARARI
Yargıtay Birinci Başkanlığının; 16 (on altı) Yargıtay Üyeliği kadrosunun boşaldığını bildiren 02/09/2024 tarihli ve 21167910/4005/6976 sayılı yazısı gereğince, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 29'uncu ve geçici 15'inci maddeleri uyarınca 8 (sekiz) üyelik kadrosuna seçim yapılması hususu görüşülerek,
1) Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı (31521) Ferhat KAPICI
2) Istanbul BAM Daire Başkanı (34250) Osman KİPER
3) Istanbul Cumhuriyet Başsavcısı (38065) Şaban YILMAZ
4) Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı (38776) Ali Rıza SAN
5) Istanbul BAM Başkanı (40241) Murat BOYLU
6) İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili (42259) Murat ÇAĞLAK
7) Istanbul Anadolu ACM Başkanı (107595) Cengiz DOĞAN
8) HSK Genel Sekreter Yardımcısı (107653) Murat PALA'nın, Yargıtay Üyeliğine seçilmelerine karar verilmiştir.

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Ekran görüntüsü)Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de (Ekran görüntüsü)

DANIŞTAY ÜYELİKLERİNE SEÇME KARARI
2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 8 ve 9'uncu maddeleri ile Geçici 27'nci maddesinin 17'nci fıkrası uyarınca boş bulunan üyelik kadrolarına seçim yapılması hususu görüşülerek,
1) Ankara BİM Daire Başkanı (33773) Cengiz AYDEMİR
2) İstanbul BİM Başkanı (34658) Ahmet Cüneyt YILMAZ
3) Danıştay Tetkik Hâkimi (42964) Burakhan MELİKOĞLU'nun, Danıştay Üyeliğine seçilmelerine karar verilmiştir.

Akın Gürlek (Takvim Foto Arşiv)Akın Gürlek (Takvim Foto Arşiv)

AKIN GÜRLEK KİMDİR?
1982 yılında Nevşehir'de doğan Akın Gürlek, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.Hakim olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yapan Gürlek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütmekteyken 1 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı. Akın Gürlek, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Şaban Yılmaz (Adalet Bakanlığı internet sitesi)Şaban Yılmaz (Adalet Bakanlığı internet sitesi)

ŞABAN YILMAZ KİMDİR?

1970 yılında Rize'de doğan Şaban Yılmaz, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Yılmaz, Cumhuriyet Savcısı ve Cumhuriyet Başsavcısı olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yaptı.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Yılmaz, 08.07.2019 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Şaban Yılmaz, evli ve iki çocuk babasıdır.