Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, gerçekleştirildi.
BEŞTEPE'DE TOPLANTI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.
Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.
TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, "Toplantıda, İsveç'in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır." ifadelerine yer verildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya olası katılımı konusunda Başkan Erdoğan ile görüştüğünü açıkladı. Stoltenberg konuyla ilgili 'Erdoğan ile görüştüm. Toplantının oldukça olumlu geçtiğini söyledi' dedi.
'İSVEÇ ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRDİ'
Stoltenberg, İsveç'in Türkiye'ye terörle mücadele kapsamında PKK üyelerinin Türkiye'ye iadesinin uluslararası anlamda organize suçla mücadelede faydalı olacağını aktardı ve 'İsveç NATO'ya üye olmak için üzerine düşenleri yerine getirmiştir' ifadesini kullandı.
Stoltenberg açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:
'İlerleme kaydedildi, yapıcı bir atmosferin sinyalleri alındı. İsveç, Türkiye'ye teslim oldu. Silah ambargosunu kaldırdılar. İsveç ile Türkiye'nin ortak noktalarda buluşmasını faydalı buluyorum'
İsveç'in aklında tek bir soru var 'NATO'ya üye olabilecek miyiz?' Temmuz ayında Vildius'ta yapılacak zirvede ittifaka katılacağı umudunu taşıyan İsveç bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. PKK'nın kol gezdiği ülke ifade özgürlüğü kisvesi altında İslami değerlere saygısızlığa göz yumarken bir yandan da Türkiye'de LGBT'ye finans desteği verdiği ortaya çıkmıştı. Kirli siciline rağmen cılız adımlar atan İsveç'e Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan çok net cevap geldi.