"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MODELİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Tatar ile görüşmesinde Kıbrıs meselesinin yanı sıra, Doğu Akdeniz'deki durumu da ele aldıklarını söyleyen Yılmaz, "Kıbrıs meselesinin, Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması, ülkemizin en önemli önceliklerinden biridir." dedi.
Yılmaz, Kıbrıs'ta çözümün ancak Ada'daki gerçekler üzerine inşa edilebileceğine işaret ederek, böyle bir çözümün, bölgesel istikrar ve refaha da katkıda bulunacağını kaydetti.
Çözümden herkesin kazanacağını, çözümsüzlüğü dayatanların sadece Kıbrıs Türkü'ne değil bölgede yaşayan bütün insanlara zarar verdiğini belirten Yılmaz, Türk tarafının sergilediği tüm yapıcılığa, iyi niyete rağmen, Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden gelen tek taraflı eylemleri cevapsız bırakmayacaklarını söyledi.
Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Rum-Yunan ikilisi gibi bu grubun sözcülüğüne soyunan Avrupa Birliği de Kıbrıs Türk tarafını azınlık olarak görme gafletinde daha fazla ısrar etmemelidir. Bunun karşısında biz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasını hedef olarak belirledik. Avrupa Birliği'ne şunu da hatırlatmak isterim; Avrupa Birliği'nin temel bir prensibi vardır. İhtilaflı ülkeleri üye olarak kabul etmez. Ama maalesef Rum kesimini, kendi politikasını da çiğneyerek, tutarsızlık ortaya koyarak üye yapmıştır. Geçmişte referandumda ortaya konan sonuçların aleyhine olacak şekilde bir tavır içine girmiştir. Diğer taraftan IPA fonlarından da maalesef adaletsiz bir şekilde destekler sunmaktadır. Bu konularda Avrupa Birliği'ni de daha hakkaniyetli duruşa davet ediyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin anayasal adıyla Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olması ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesinde de gözlemci statüsü elde etmesi, tanınma yolundaki gidişatın ayak sesleridir. Kıbrıs Türkü'nün hakkaniyet mücadelesinde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüm modelini savunmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman çözümde masadan kalkan taraf olmadık ama tavrımızda çok net ve açık, iki devletli bir şekilde çözüme her zaman açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Bununla birlikte Doğu Akdeniz'de ülkemiz, hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını hem de Kıbrıs adasının eşit ve ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını korumaya kararlıdır."
Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının hakça ve adil paylaşımına dair tutumunda da KKTC'nin yanında olduklarını vurgulayan Yılmaz, "Doğu Akdeniz'deki bütün aktörlerle birlikte bütün kaynakları hakkaniyetli, uluslararası hukuka uygun bir şekilde paylaşmaya da her zaman açığız. Ayrıca Maraş bölgesinin ekonomi, turizm ve sosyal hayata kazandırılması yönünde, mülk sahiplerinin haklarını gözeterek yürütülen çalışmaları desteklemeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, ortak hedeflere ulaşmak için gelecek dönemde birlikte çalışmayı sürdüreceklerini dile getirerek, Cumhurbaşkanı Tatar'a gösterdiği misafirperverlik ve KKTC'nin kalkınması yönünde ortaya koyduğu irade için teşekkür etti.
"EKONOMİK YAPIYI GÜÇLENDİRECEĞİZ"
Ersin Tatar'ın açıklamaları ise şu şekilde;
Tecrübeleriniz KKTC'nin gelişmesi için fevkalade önemli. Mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin son yıllarda gerçekleştirdiği dönüşüm bütün dünyaya örnek oldu. Pandemi, deprem yaşadık. bu acıyı birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. KKTC'nin zeminin güçlendirmek için çalışmalarımıza aynı anlayışla devam ediyoruz.
Yıllardır federasyon konuşuldu, bu konularda Kıbrıs Türk halkı iyi niyet ortaya koydu. Bu yeni siyaseti sürdürürken Kıbrıs'ta ekonomik olarak da bir takım beklentilerin yerine getirilmesi lazım.
Geçmişe baktığımızda büyük başarılarımız da var. Bir su projesi örneğin. Evlerde ve konutlarda bu suyu kullanabiliyoruz. Tarım alanında kullanılması için projeler devam etmekte. Ekonomik alanda projeler için elektriğe ihtiyaç var. Uzmanlar, bunu önermekte. Sayın Erdoğan da desteğini iletmiştir. İnşallah yakın gelecekte bu anlamda adımlar atıldığını göreceğiz. Tarım, ulaşım ve bilişim gelişmesi ile adayı korumak lazım.
Kablo ile elektrik gelişmeyi sağlayacak projedir. Deniz altından kablo ile elektrik projesi 3-4 sene içinde tamamlanacak. Maraş'ın açılımı büyük bir beklenti idi. 40 yıl sonra bunu gerçekleştirdik. Ziyaret sayısı 1 milyonu geçti. Yollarımız tamamlandı. Daha iyi noktaya geldiğini görüyoruz.