2023 YKS tercih kılavuzu üniversite taban puanları yüzdelik dilimler, başarı sıralaması! Hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor?

Üniversiteye giriş yapma hayali kuran öğrenciler için heyecanlı bir dönem başlıyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih kılavuzu merakla bekleniyor ve öğrenciler puanların açıklanması için geri sayıma başladı. Tercih dönemi boyunca öğrenciler tercih kılavuzunu araştırarak hangi üniversitenin kaç puanla öğrenci aldığını öğrenmek istiyor. Peki, 2023 YKS tercih kılavuzu üniversite taban puanları yüzdelik dilimler - başarı sıralaması sorgulama nasıl yapılır? Hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor? İşte merak edilenler!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Temmuz 2023 , 14:01 Güncelleme Tarihi :23 Temmuz 2023 , 14:01
2023 YKS tercih kılavuzu üniversite taban puanları yüzdelik dilimler, başarı sıralaması! Hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor?

İÇİNDEKİLER

2023 YKS tercih kılavuzu üniversite taban puanları yüzdelik dilimler, başarı sıralaması merak ediliyor. YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgiler, üniversiteler ve bölümler için belirlenen taban puanlar ve yüzdelik dilimler öğrencilerin tercihlerini yaparken önemli bir referans olacak. Öğrenciler tercih edecekleri üniversite ve bölümlerin geçmiş yıllarda hangi puan aralığında öğrenci aldığını göz önünde bulundurarak tercihlerini şekillendirecek. Peki, hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor? İşte haberin detayı!

2023 YKS SONUÇLARI BUGÜN AÇIKLANIYOR I VİDEO İZLE

YKS PUAN HESAPLAMA VE SIRALAMA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra

ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.