Tereyağı, süt yağından elde edilen ve genellikle yemeklerde sıklıkla kullanır. JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan son bir araştırma, tereyağının aşırı tüketiminin sağlık üzerinde zararlı etkiler oluşturduğu ve ölüm riskini artırdığını gösteriyor. Bunun yerine, bitkisel yağların kullanımı sağlığımızı koruyarak daha olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Peki tereyağının zararı neler? İşte merak edilenler…
Tereyağının aşırı tüketilmesi sağlık açısından olumsuz etkiler oluşturmakla birlikte birçok hastalığa sebep olabiliyor. Peki tereyağı nasıl tüketilmeli? İşte bilinmesi gerekenler…
Tereyağı yerine bitkisel yağ tüketimi sağlığınızı koruyabilir
Tereyağı, yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kalp hastalığı riskini artırabiliyor. Yapılan bir araştırma, tereyağının yerine bitkisel yağlar kullanmanın erken ölüm riskini yüzde 17 oranında azaltabileceğini ortaya koyuyor. Bu bulgu, sağlıklı yağları tercih etmenin vücuda faydalı olabileceğini gösteriyor.
Bitkisel yağlar sağlığı iyileştirebilir
Araştırmacılar, 200.000'den fazla yetişkinin verilerini inceleyerek tereyağı yerine bitkisel yağların kullanımının erken ölüm riskini %17 oranında azalttığını ortaya koydu. Çeşitli çalışmalar, tereyağının yerine bitkisel yağların tercih edilmesinin kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapabileceğini gösteriyor.
Diyetisyen Stephanie Schiff, tereyağının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini açıkladı
Northwell Health'in Huntington Hastanesi'nde görevli diyetisyen beslenme uzmanı Stephanie Schiff, tereyağının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Schiff, tereyağının vücutta LDL (kötü) kolesterol seviyelerini yükselttiğini ve bunun da atardamarları tıkayıp kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtti.
Tereyağının doymuş yağlar içerdiğini ve bu yağların oda sıcaklığında katı halde bulunarak kalp sağlığına zarar verebileceğini ifade etti. Ayrıca, Hindistan cevizi yağı, domuz yağı, peynir ve krema gibi ürünlerde de bu tür zararlı yağlar bulunduğuna dikkat çekti.
Schiff, buna karşılık zeytinyağı ve avokado yağı gibi bitkisel yağların, kalp hastalığı riskini azaltan tekli doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleriyle zengin olduğunu vurgulayarak, bu yağları "neredeyse yalnızca" kullandığını söyledi.