Efes Antik Kenti hakkındaki ilk akademik çalışma Sultan Abdülhamid’e ithaf edildi

Aktüel Tarih’in ulaştığı belgelere göre 1906 yılında yayımlanan ilk kazı raporunda Avusturya Bilimler Akademisi adına bölgede bulunan Otto Benndorf'un, Efes’teki çalışmalarını Sultan Abdülhamid’e ithaf ettiği ortaya çıktı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Kasım 2024 , 11:50 Güncelleme Tarihi :01 Kasım 2024 , 11:50
Efes Antik Kenti hakkındaki ilk akademik çalışma Sultan Abdülhamid’e ithaf edildi

Aktüel Tarih'in ulaştığı belgelere göre; Efes kazı ve araştırmaları, 1863 yılında İngiliz mühendis J. Turtle Wood'un, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Artemis Tapınağı'nı bulma çabalarıyla başladı.

Aktüel Tarih Dergisi (Takvim.com.tr/Arşiv)Aktüel Tarih Dergisi (Takvim.com.tr/Arşiv)

Wood'un bu girişimi, modern arkeolojik çalışmaların ilk adımlarından birini temsil ediyordu. Efes'in antik kalıntılarının ortaya çıkarılması, büyük bir tarihsel ve kültürel öneme sahip olduğundan, bu çalışmalar giderek genişledi. Ancak, 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid'in onayıyla Avusturya Bilimler Akademisi adına Otto Benndorf liderliğinde başlatılan kazılar, Efes araştırmalarının daha da derinleşmesini sağladı.

Aktüel Tarih Dergisi (Takvim.com.tr/Arşiv)Aktüel Tarih Dergisi (Takvim.com.tr/Arşiv)

Benndorf'un önderliğinde yapılan kazılar, Efes'in antik dönemine dair birçok önemli keşif yapılmasına yol açtı. Aktüel Tarih'te yayımlanan belgelere göre 1906 yılında yayımlanan ilk kazı raporunda Benndorf, Efes'teki çalışmalarını Sultan Abdülhamid'e ithaf ederek ona teşekkürlerini sundu. Bu kazılar, Avusturyalı arkeologların gözetiminde 160 yılı aşkın süredir devam ediyor ve Efes'in tarihi zenginliklerinin gün yüzüne çıkarılmasında büyük bir rol oynuyor.


TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN