Türkiye'de uygulanmaya başladığından bu yana bekçilik mesleği oldukça ilgi görmeye başladı. Toplumun can güvenliğinden sorumlu olduğunuz bu meslekle ilgili detaylı bir başvuru ve mülakat süreci sizleri bekliyor. Peki, Bekçi nasıl olunur? Bekçi olmak için ne yapmak gerekiyor? Bekçi alım tarihi ve başvuruları hakkında tüm ayrıntılar haberin devamında...
NASIL BEKÇİ OLUNUR?
Bekçi alımlarının artmasıyla birlikte "Bekçi nasıl olunur?", "Bekçi nasıl olunur 2020?" gibi soruların cevapları da sıkça araştırılır oldu. Bekçi nasıl olunacağına dair sorularınızın cevaplarını bu başlık altında bulabilirsiniz. Bekçi olmak isteyen kişilerin bekçi alım ilanlarını takip etmesi gerekir. Bakanlık illere alacağı bekçi sayısını belirler ve Polis Akademisine iletir. Polis Akademisi de bakanlığın uygun gördüğü alım yapılacak illerin ve bekçi sayılarının ilanını paylaşır.
Bekçi alım ilanları üzerinden yapılacak başvuruda aranan ilk şart adayların en az lise ve dengi bir okuldan mezun olmuş olmasıdır. Diğer şartlar ise şöyle;
Türk vatandaşı olmak
Başvurunun yapıldığı tarih itibariyle 18 yaşında olmak ve 31 yaşından gün almamış olmak
Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
Memur olunmasına ilişkin hiçbir engel taşımıyor olmak (657 sayılı Memurlar Kanunu'nun 48'nci maddesinde yer alan şartlara uyuyor olmak)
Başvurunun yapıldığı tarih esas alınarak o süre zarfında hiçbir siyasi parti üyesi olmamak ya da siyasi parti yan kuruluşları ile ilgisi olmamak
Terör örgütlerine ya da terör örgütü faaliyetine katılmamış olmak
Sağlık sebepleri haricinde herhangi bir sebep dolayısıyla polisten çıkartılmamış olmak
Herhangi bir uyuşturucu madde kullanıcısı olmamak ya da başvuru yapıldığı tarih esas alınarak o süre zarfında uyuşturucu tedavisi görmüyor olmak
Yönetmelikte belirtilen tüm sağlık şartlarına uyuyor olmak
Silahlı göreve ve silah taşımaya hukuki anlamda engel sahibi olmamak
Kamu haklarından yoksun olmamak
Adayın ya da eşinin fuhuş suçunun, kumarla ilişkisinin, uyuşturucu madde sebebiyle idari suçunun olmaması ya da bu suçlardan hüküm giymemiş olması
En az 1.67 ve üzeri boya sahip olmak
18-27 arasında vücut kitle endeksine sahip olmak
Güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak
Başvurunun yapıldığı ilde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak
Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş olmak
Türk toplum kuralları çerçevesinde kötü tanınmıyor olmak
Alkol tedavisi görmüş ya da görüyor olmamak
Arşiv araştırmasında olumlu sonuç almak
Bekçi olmak isteyen kişilerin başvurusunun olumlu değerlendirilebilmesi için tüm bu şartları taşıyor olması gerekir. En az 1 tanesinin bile uymuyor olması başvurunun iptaline sebep olur.
Bekçilik Başvurularında Gerekli Evraklar
Sınav başvurusuna ilişkin dilekçe
Yeni nesil nüfus cüzdanı, pasaport belgesi ya da sürücü ehliyet belgesi
Mezun olunan kuruma ait diploma belgesi
Başvuru yapılan ilde 1 yıldır ikamet edildiğini kanıtlar nitelikte belge
Son 1 yılda çekilmiş olan, güncel 4 adet biyometrik fotoğraf
Sınav ücretinin yatırıldığı kanıtlar nitelikte belge, dekont
Sağlık bilgilendirme formu
Yaş düzelttirme formu (Yaş düzelttirmesi yapan kişiler için geçerlidir.)
Askerlik hizmetinin tamamlandığına dair asıl belge ve 1 adet kopyası
BEKÇİLİK SINAVININ DETAYLARI
Şartlara uyan ve bütün evraklarıyla başvuru yapan adaylar, yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik olmak üzere 3 aşamalı bir sınavdan geçer. İlk sınav, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Genel Kültür ve Matematik alanları üzerine test olarak yapılır. Test olarak yapılan sınavın cevapları optik forma işlenir. Bu sınav 100 üzerinden değerlendirilir, 50 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı kabul edilir. Ancak bakanlık gerekli gördüğü durumlarda bu puan üzerinde değişiklik yapabilir.
İkinci aşama fiziki yeterlilik üzerine yapılır. İlk aşamayı başarıyla tamamlayan adayların fiziki durumları ve kabiliyetleri incelenir. Komisyon değerlendirmesinden 60 ve üzeri puan adaylar başarılı kabul edilir.
Son aşama olan üçüncü aşama sözlü olarak yapılır. Bu aşamada aday komisyon tarafından sözlü mülakata alınır. Adayın mülakat esnasında kendini ifade edebilme yeteneğine ve öz güven derecesine bakılır. Adaya genel kültür konularını içeren kartlar sunulur ve içlerinden bir tanesini seçmesi istenir. Çıkan konu hakkındaki fikirleri sorulur ve adaydan verilen süre zarfında konu ile alakalı kısa bir sunum yapması istenir. Komisyon, puanlamayı 5 kategori üzerinden yapar ve her kategori 20 puan üzerinden değerlendirir. Aday bu aşamadan 70 ve üzeri bir puan alması halinde başarılı sayılır.
Puanlama için esas alınan kategori ise şöyle;
Bilgi seviyesi
Öz güven derecesi
İfade etme yeteneği
Kavrama yeteneği
Vücut dili
Bekçi olmak isteyen adayın sonucu, yazılı ve fiziki yeterlilik sınavının %25'i, sözlü sınavın ise %50'si hesaplanarak belirlenir. Sınavlar sonucunda başarılı olan adayların isimleri liste halinde paylaşılır. Başarılı olan adaylar güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından da olumlu sonuç aldıkları ve sağlık raporu sundukları takdirde göreve hazır hale gelir.
Bekçiler, jandarma sınırları içerisinde çalışıyorsa amirlerine, jandarma birlik komutanları iken belediye sınırları içerisinde çalışıyorsa Emniyet Teşkilatı'na bağlıdır.