Kamuya mahalle ve köye yüzlerce kır bekçisi alımı yapılacak! EGM 2020 30 bin bekçi alımları başvuru şartları ne oldu?

EGM'den 2020 yılında 30 bin bekçi alımları ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye deavm ediyor. 2019 yılında 9 bin bekçi alımı yapılırken 2020 yılında bu rakamın 30 bine ulaşacağı aktarıldı. Yapılan değerlendirmelere göre 2020 yılında bekçi alımı ilanlarına başvuru yapacakların en fazla araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Ayrıca kamu kurumlarına bekçi alımlarının ardından yeni bir açıklama sonrası adaylar kır bekçisi alımlarını merak etmekteler. Bilindiği gibi mahalle ekçilerin yanı sıra köylere alınan bekçiler için ayrılan kadro için 172 kontenjan ayrılması bekleniyor. Bekçiler, güneşin batışından doğuşuna kadar görev yaparlar.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Ocak 2020 , 09:02 Güncelleme Tarihi :27 Ocak 2020 , 09:02
Kamuya mahalle ve köye yüzlerce kır bekçisi alımı yapılacak! EGM 2020 30 bin bekçi alımları başvuru şartları ne oldu?

İÇİNDEKİLER

EGM 2020 30 bin bekçi alımları ile ilgili yeni haberler gelmeye devam ediyor. Bu anlamda 2020 yılında 30 bin bekçi alımı yapılması beklenirken 2020 bekçi alımları ilanına başvuru yapacak adaylarda aranan başvuru şartları da araştırılmaya başlandı. 2019 yılında 9 bin bekçi alımı yapılırken 2020 yılında bu rakamın 30 bine ulaşacağı aktarıldı. Aynı zamanda köylere yüzlerce kır bekçisi alımı da yapılacak. Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz 2020 yılında yapılacak bekçi alımları için açıklama yaptı. 172 kır bekçisi 500 çarşı ve mahalle bekçisi alınacak. 2020 yılında 672 kişilik ilan açıklanacak.

BEKÇİ ALIMI SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2020 YILI 30 BİN EGM BEKÇİ ALIMI BEKLENİYOR

2019 yılında 9 bin bekçi alımı yapılırken 2020 yılında bu rakamın 30 bine ulaşacağı aktarıldı. Yapılan değerlendirmelere göre 2020 yılında bekçi alımı ilanlarına başvuru yapacakların en fazla araştırdığı sorular arasında yer almaktadır.

KÖYLERE BEKÇİ ALIMLARI;

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununda Kır bekçisi tanımı geçmemektedir. Bilindiği gibi mahalle ekçilerin yanı sıra köylere alınan bekçiler için ayrılan kadro için 172 kontenjan ayrılması bekleniyor. Ankara ve İstanbul'da 187 köyde bekçiler görevlendirilecek. Ankara Polatlı ilçesinde 49 personel, Kızılcahamam köylerinde 17, Ayaş 12, Çubuk'ta ise 15 bekçi görevlendirildi. Bekçi maaşları nedir? Lise mezunu olan bekar bekçiler 4.352 Tl maaş alır, ön lisans mezunu bekçi ise 4.358 Tl maaş alırlar. Lisans mezunu bekar bekçi personeli 4.404 Tl maaş almaktadırlar.

KIR BEKÇİSİ ALINACAK;

Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz 2020 yılında yapılacak bekçi alımları için müjdeyi erdi. 172 kır bekçisi 500 çarşı ve mahalle bekçisi alınacak. 2020 yılında 672 kişilik ilan açıklanacak. Bilindiği gibi ilk kez 2018 yılında il ve ilçelerin yanı sıra köylerde bekçi alındı. Kır bekçileri ne görevleri yaparlar; Çiftçilerin mahsullerini dili ve ekli olan arazilerin gerek hırsızlardan gerek hayvanların zarar vermesine önlem alan personellerdir. Türkiye İş Kurumu internet sitesinde yer alan meslek tanımlarına göre çiftçilerin mallarını korumak hırsızlık durumlarına engel olmak gibi görevleri bulunurlar.

BEKÇİLERİN GÖREVLERİ VE YETKİLERİ NEDİR?

Bekçiler, güneşin batışından doğuşuna kadar görev yaparlar. Güvenlik veya kamu düzeni bakımından olağanüstü durumlarda vali veya kaymakamın emriyle gündüz de çalıştırılabilirler. Bunun dışında hiçbir şekilde gündüz çalıştırılamazlar.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çerçevesinde bekçilerin görev ve yetkileri şunlardır;

Can, mal ve ırza yönelik tehdit ve saldırıları önlemek ve saldırganları yakalamak,
Suç mahallinde suç işlenirken veya işlendikten sonra sanıkları yakalamak,
Kamu düzenini ve güvenini bozan gösteri, yürüyüş ve karışıklık durumunda kolluk güçleri gelinceye kadar önleyici tedbirler almak,
Adli vakalarda delillerin kaybolmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde bu konuda halktan yardım almak,
Uyuşturucu madde yapılan, kullanılan ve satılan yerleri, kumar oynanan yerleri, halkı rahatsız edecek derecede gürültü yapan açık ve kapalı yerleri polis veya jandarma teşkilatına bildirmek,
Halkın huzurunu bozanları, gizli fuhuş yapanları ve rezalet çıkaranları polis veya jandarma teşkilatına bildirmek ve bu durumlarda önlenmesi gerekenleri önlemek,
Sokak, geçit ve meydanları tıkayan ve trafiğe engel olan araçları veya diğer engelleri ilgili teşkilata bildirmek,
Yangın, deprem ve su baskını gibi afet ve tehlikeleri itfaiyeye bildirmek,
Yangın ve su baskını gibi afetlerde mahalle sakinlerini bilgilendirmek ve görevliler gelinceye kadar önleyici tedbirler almak,
Sorumluluk bölgelerindeki dükkan, mağaza, ev ve motorlu araç gibi malların korunması için sahiplerinin eksik bıraktığı tedbirleri tamamlattırmak,
Şüpheli şahısları veya hadiseleri kolluk kuruluşlarına bildirmek,

Görev saatlerinde mıntıkasını ara vermeden dolaşmak,
Görev alanında hastalanan, kaza geçiren, düşen veya yardıma muhtaç olanlara yardım etmek,
Kimsesizleri, engellileri, acizleri ve çocukları bizzat yerlerine veya kolluk teşkilatlarına götürmek,
Semt, yer, yol, sokak veya şahıs soranlara gerekli bilgileri vermek,
Doğum, ölüm, hastalık, kaza, yangın veya afet gibi durumlarda yardıma muhtaç olanlara gücü dahilinde yardım etmek,
Kuduz hayvanlar gördüğünde belediyeyi haberdar etmek veya itlaf etmek,
Bulaşıcı ve salgın insan ve hayvan hastalıklarını kolluk kuruluşuna bildirmek,
Elektrik, su, doğalgaz ve kanalizasyon arızalarını; sokaklara süprüntü atan veya pis su dökenleri, inşaat ve tamirat yapanları kolluk teşkilatlarına bildirmek.

Bekçilerin görevleri ve yetkileri, ilgili kanunda ve yönetmelikte sınırlandırılmıştır. Kolluk güçlerinin derhal müdahalesine imkan bulunmayan acil ve zorunlu hallerde genel kolluk görevleri ifa edebilirler. Yani sadece "acele ve zaruri hallerde" genel kolluk yetkisi kullanabilirler. Acil ve zorunlu haller dışında genel kolluk görevlisi gibi davranamazlar ve bu yönde yetki kullanamazlar.

Örneğin; bekçilerin üst arama, araç arama ve çanta arama yetkisi yoktur. Yetkisi olmadığı halde bu tür aramalar yapmak isteyen bekçiler, bir tutanakla ilgili kolluk teşkilatına şikayet edilebilir. Ayrıca, "haksız arama" gerekçesi ile savcılığa suç duyurusunda da bulunulabilir.